Ga je binnenkort op vakantie naar Marokko? Nice, het is een fantastisch land en het wordt sowieso een onvergetelijke ervaring. De gastvrijheid van de Marokkanen is ongekend, het eten is om te smullen en de natuur is episch. Toch is het wel handig dat je alvast een paar tips & tricks voor jouw Marokko trip kent. Er gaan een heel aantal dingen namelijk anders dan we in Europa gewend zijn. Inmiddels zijn wij twee keer in Marokko geweest en hebben er opgeteld zeven en een halve maand doorgebracht. Tips & tricks voor jouw Marokko vakantie uit onze eigen ervaring.
Financieel
Geld is niet onbelangrijk want zonder keiharde Dirhams kom je niet ver. Dirhams, het Marokkaanse geld is buiten Marokko haast niet te verkrijgen. Na aankomst in Marokko dus eerst cash scoren. Want je kunt niet bij iedereen pinnen, bijna alles wordt contant afgerekend. Je kunt ervoor kiezen om geld te wisselen bij een wisselkantoor of geld op te nemen bij een geldautomaat. Veel verschil in kosten, tussen het wisselkantoor en de geldautomaat, is er niet.
Tips bij het geld opnemen in Marokko:
- Controleer voordat je vertrekt of je bankpas op wereldwijd pinnen staat. De eerste twee weken deden twee van onze bankpassen het niet doordat ze nog op Europa stonden.
- Per dag kan er maximaal 2.000 Dirham opgenomen worden. Deze regel is enige tijd geleden ingesteld door de overheid.
- Wij houden het sommetje 10 Dirham is 1 euro aan. Klopt niet helemaal maar rekent wel lekker makkelijk.
- Zorg dat je altijd wat muntgeld op zak hebt of kleine briefjes. Vaak hebben de winkeltjes of parkeerwachters geen wisselgeld voor de biljetten van 50, 100 of 200 Dirham.
Afdingen
Afdingen is een ritueel in Marokko. Het wordt dan ook als onbeleefd ervaren als je hier niet aan meedoet. Het afdingen maakt het soms lastig om iets te kopen. Want we zijn gewend om te kijken op het product wat het kost. Je denkt er vervolgens even over en koopt het product wel of niet. Op het moment dat je in Marokko naar de prijs vraagt toon je interesse en start het onderhandelingsproces.
Tips bij het onderhandelen:
- Bedenk voordat het onderhandelingsproces start wat je maximaal wilt uitgeven aan het product. Ga daar met je openingsbod dan flink onder zitten om op je maximale bedrag uit te komen.
- Blijf vriendelijk en lach tijdens het proces, het is maar een spel.
- Als je start met afdingen betekent dit automatisch dat je tot een overeenkomst komt met de verkoper.
- Het doel is dat beide partijen blij zijn wanneer er tot een prijs is gekomen.
- Koop je souvenirs buiten de toeristische steden, de vraagprijs ligt buiten de steden al een stuk lager.
Visum
Of je nu met het vliegtuig of met de ferry Marokko binnenkomt je hebt een visum nodig. Maar voor een vakantie of rondreis in Marokko hoef je van tevoren niks te regelen voor het toeristenvisum. Bij de douane op het vliegveld of in de haven ontvang je twee stempels, het visum en een persoonlijk CIN-nummer. Een CIN-nummer is een persoonlijk Marokkaans identificatienummer die je bij elk hotel, camping of bed en breakfast moet opgeven. Het toeristenvisum is 90 dagen geldig. Zorg dat je voor die tijd het land weer verlaat of een verlenging hebt geregeld.
Eisen en tips voor het verkrijgen van je toeristenvisum:
- Het paspoort moet bij aankomst in Marokko nog minimaal 6 maanden geldig zijn, ook moet er minimaal één lege visum pagina beschikbaar zijn. Controleer dat voor je vertrekt.
- Daarnaast kan er gevraagd worden naar een bewijs van voldoende financiële middelen. In de praktijk is een retourticket of ticket naar een volgende bestemming voldoende (met eventueel daarbij behorende documenten).
- De visum stempels gekregen? Controleer of de stempels in je paspoort goed leesbaar zijn. Vooral het CIN-nummer is belangrijk.
- Het CIN-nummer ontvang je één keer en is gekoppeld aan je naam. Ben je dus al een keer in Marokko geweest dan hou je hetzelfde CIN-nummer.
Marokko visum verlengen
Er is online maar weinig informatie te vinden over het verlengen van je visum, maar het kan wel degelijk. Zelf hebben wij beide een keer ons visum verlengd, op een verschillende manier. Dit gebeurt in de regel pas op het moment dat je al in Marokko bent met het toeristenvisum. Als je van tevoren, om wat voor reden dan ook, al zeker weet dat je niet genoeg gaat hebben aan het 90 dagen visum dan kan je eventueel al contact opnemen met het Marokkaanse Consulaat. Al is het waarschijnlijk eenvoudiger om de verlenging te regelen als je al in Marokko bent.
Dit zijn de manieren die wij kennen om je Marokko visum te verlengen:
- Het land uitgaan en weer opnieuw binnenkomen. Dit kan met het vliegtuig, per boot maar ook bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Je krijgt dan opnieuw een visum voor 90 dagen. Let op de huidige situatie rondom de Spaanse enclaves. De grenzen zijn een tijd dicht geweest en ook de vluchtelingen crisis zie je hier terug.
- Bij de havenpolitie of via een tussenpersoon. Als onze mond-tot-mond informatie klopt is de havenpolitie gemachtigd om je visum te verlengen. Dit gaat uiteraard op zijn Marokkaans waardoor het slim kan zijn om dit via een tussenpersoon te spelen. In het zuiden van Marokko zijn er meerdere campings die je hierbij willen helpen. Vaak vragen ze hier een X aantal dagen verblijf op de camping voor terug. Op deze manier verlengen kan makkelijk een week in beslag nemen.
Let op: Ben je met je eigen camper of auto in Marokko, dan mag deze 180 dagen in Marokko blijven. Het voertuig mag echter niet gebruikt worden als de eigenaar op papier niet meer in Marokko is. De grens oversteken naar Ceuta of Melilla is dan ook eenvoudiger, maar het lijkt erop dat douaniers deze borderrun door hebben en doen soms moeilijk omdat ze je verdenken van illegaal werken in Marokko.
Lars heeft voor zijn retourvlucht op en neer naar Nederland heel wat papierwerk moeten ondertekenen om vast te leggen dat de camper (die op zijn naam staat) in Marokko bleef, maar dat hij ook weer terugkwam. Bij aankomst terug in Marokko kreeg hij een nieuw 90 dagen visum.
Dasja is met de fiets boodschappen gaan doen in Melilla, bij de Lidl nog wel! Bij de grensovergang werd even moeilijk gedaan door een douanier maar na duidelijk te maken dat ze toch echt een lange reis aan het maken was en niet aan het werk kreeg ook zij een nieuwe stempel.
18 reacties
Laura
Is het handig om je slaapplaatsen van te voren te regelen of daar ter plekke?
Lars
Hey Laura, dat hangt een beetje af van je type reis. Ga je met een camper naar Marokko dan kan het prima ter plekke. Maar ook als je (buiten het hoogseizoen) met bijvoorbeeld een huurauto een rondreis maakt kan het vaak ter plekke. Op de pagina over overnachten (in hotels, Riads, etc) lees je daar meer over. Voor de grote steden zou ik wel van tevoren iets boeken, vooral omdat het aanbod er zo groot is. Fijne reis!
Willem
Mag je alcohol meenemen in de camper en is het goed te koop?
Dasja
Hi Willem, Ja je mag alcohol meenemen in je camper, geen probleem. Alcohol is verkrijgbaar in Marokko, maar zeker niet overal. De Carrefour heeft vaak een aparte ruimte naast de supermarkt waar alcohol te koop is. Het is wel wat duurder, maar niet schrikbarend. Hou er rekening mee dat op vrijdag nergens alcohol te koop is. Veel plezier met je Marokko reis!
Wendy Rubbens
Ik sluit me mee aan, dankje voor de mooie website!
Jullie hebben 7 maanden gereisd in Marokko zie ik.
Hoe doen jullie dat dan juist met het paspoort want ik hoorde dat je na 3 maanden steeds het land moet verlaten?
Ik ben zelf al enkele malen voor 2 maanden in Marokko geweest, en ben nu van plan om ook met de camper naar daar te trekken, vandaar mijn vraag.
Groetjes
Lars
Hey Wendy, bedankt!
Yes, die zeven maanden was wel over twee keer verspreid. De eerste trip was drie maanden, de tweede trip vier maanden. Die laatste keer dus iets moeten verzinnen.. Het klopt wat je zegt, je krijgt een visa voor 90 dagen. Maar deze is te verlengen, er zijn campings die je hierbij kunnen helpen (vooral in het zuiden), maar ook als je het land uit gaat – en weer inkomt – krijg je een nieuw visum van 90 dagen. Zou je bijvoorbeeld tussentijds naar huis vliegen, en weer terug komen, dan ontvang je opnieuw 90 dagen. Ook kan je handig gebruik maken van de Spaanse enclaves in het noorden. Hier bijvoorbeeld even boodschappen doen zorgt er ook voor (misschien met een beetje tegen zin) dat je opnieuw 90 dagen krijgt.
Zelf ben ik een keer terug gevlogen naar Nederland, en Dasja heeft later een Spaanse enclave bezocht. Een vriend van ons heeft op de camping in Sidi Ifni een verlenging (via de haven politie) geregeld. Genoeg opties dus om nog langer in Marokko te verblijven!
Geniet van je camperreis door Marokko!
Frans
Hallo,
Wat een aangename ontdekking, deze site. Wij willen in september met een zestal campers 40 a 50 dagen door Marokko trekken. Moeten we een ferry vantevoren reserveren of is dat niet nodig ?!
Lars
Ha Frans, bedankt. Fijn dat jullie er iets aan hebben! Dat is afhankelijk van waar jullie de ferry willen pakken. Pak je in Algeciras de ferry dan is van tevoren reserveren niet nodig. Daar gaan dagelijks zo veel ferry’s dat je gewoon een dag van tevoren je ticket kunt halen. Als je het niet al hebt gevonden, dan lees je daar hier meer over. Daar geven we ook aan waar je de tickets kunt kopen. Let ook goed op als er honden (of katten) mee gaan, daar moet het e.e.a. voor geregeld worden. En bekijk ook zeker onze camper reisroute voor Marokko. Nog veel plezier met de voorbereiding!
De Gryse Guido
Beste,
Mooie en interessante blog! Ik ben mijn reis aan het voorbereiden met de Trotter. Ik vertrek begin maart tot half mei en wil Marokko doorkruisen met mijn camionette waarbij ik mijn scooter en mountainbike bij de hand heb. Ik ben er nog niet uit hoe ik mijn reisroute zal samenstellen en vooral inzake het weer ( warmte – regen). Kan je mij helpen met jullie ervaring.
Dank bij voorbaat
Groeten
Guido
Lars
Ha Dick, Goed dat je het antwoord zelf al hebt gevonden. Bedankt voor het delen!
Lars
Ha Guido,
Mooi vooruitzicht! Wat reisroutes betreft hebben we hier een overzicht met routes. Vooral de camper reisroute is interessant voor je. Gezien de periode waarin je gaat, is het wellicht slim om deze andersom te doen. Of om de woestijn over te slaan. Tegen mei wordt het hier namelijk wel erg warm..
Controleer voor de zekerheid nog even hoe het zit met het verzekeren van je scooter. Hebben verschillende verhalen gehoord van mensen die deze aan de grens los hebben moeten verzekeren.
Veel plezier in Marokko!
Joke pothoven
Hallo, wij vertrekken na een winter in Portugal, ca begin maart naar Marokko. Ik heb ergens gelezen dat je een inventarislijst nodig hebt. Klopt dat?
Dasja
Hai Joke,
Mooie plannen hebben jullie weer in het vooruitzicht! We hebben deze vraag vaker gehad. Ons antwoord is, nee je hebt geen inventarislijst nodig. Wij hebben bij beide keren hier niets over gehoord en er is ook nooit naar gevraagd. Wat je eventueel kunt doen is, wanneer je de ferry ticket koopt het nog even navraagt bij die partij. Jullie reizen niet met huisdieren toch? Daar moet namelijk wel het een en ander voor geregeld worden.
Dasja
Hoi Steven,
Dankjewel voor het compliment! Altijd fijn om te horen dat je wat aan onze site hebt. Goed vooruitzicht om zes weken naar Marokko te vertrekken.
Wij gebruiken ook lpg om op te koken etc. Op de veerboten geen probleem, gewoon je gasflessen dichtdraaien net zoals wanneer je gaat rijden. Helaas is het niet mogelijk om lpg te tanken in Marokko. We hebben alle opties uiteengezet om dit probleem op te lossen in het blog; campinggas kopen Marokko. Mocht je na het lezen van deze info nog vragen hebben weet ons dan te vinden.
Steven de Wijn
Leuke blog vsn jullie. Compliment.
Wij zijn van plan volgend voorjaar een week of zes met de camper naar Marokko te gaan.
In de camper gebruik ik LPG voor koken ed. uit vaste gasflessen. Is dit een probleem op de veerboten ( je hoort de gekste verhalen ) en is dit te krijgen krijgen / tanken in Marokko ?
Hans Smorenberg
prachtige site, al veel van op gestoken, kunnen niet wachten om ook te gaan.
vraag; ninja is jullie hond??
Hoe is het om met je hond door Marokko te reizen? in de steden , met de bevolking, in het algemeen??
mvg Hans
Lars
Ha Hans, bedankt we doen ons best 🙂
Ninja is onze hond inderdaad. Hij reist al bijna vier jaar gezellig mee. O.a. zeven maanden door Marokko. Tijdens onze eerste reis door Marokko schreven we er dit blog over. Hoewel de meeste Marokkanen bang zijn voor honden, vinden ze het niet erg dat jij hem overal mee naar toe neemt. Ze lopen er soms wel met een boog omheen, maar je wordt niet vreemd aangekeken. Uiteraard waarderen ze het wel als je hem netjes bij je houdt etc. Maar in ons geval wilden ze ook maar wat graag met hem op de foto 😉 Misschien omdat het een herder is, en de koning herders schijnt te hebben. Maar we hebben het zeker niet als belemmering gezien, het zorgde juist eerder voor extra contact! Het enige nadeel is dat er in sommige gebieden vergiftigd brood o.i.d. neergelegd kan worden. Dus laat je hond niet overal loslopen. Ook zijn hondenbrokken veel duurder dan in Europa, maar bij de grotere supermarkten wel gewoon verkrijgbaar. Vergeet ook zeker niet onze pagina over met je hond of kat naar Marokko door te nemen. Dan kom je zonder problemen weer Europa in!
Els Haxe
Hai,
Ben net begonnen me aan het voorbereiden op een camper reis naar Marokko, super fijn jullie info!
Ga deze zeker helemaal doorspitten!