Reisroute langs de hoogtepunten van Zuid-Marokko
Marrakesh is een hectische stad, die als vrij opdringerig ervaren kan worden. Helemaal als het je eerste keer in Marokko is. Gelukkig is dit geen afspiegeling van de rest van Marokko. Daarom dat wij adviseren om Marrakesh niet aan het begin van je rondreis te gaan verkennen, maar een bezoek te bewaren tot het eind. Wat je ook kiest dit zijn de dingen die je niet mag missen in Marrakesh; Ben Yousses Madrasa, de Saaidian Tombs en enkele van de paleizen (wij bezochten het El Badi Palace). Uiteraard mogen ook de kleine winkelstraatjes of souks niet ontbreken. Ze zijn opgedeeld naar productcategorie dus dat houdt het lekker overzichtelijk.
Via de Hoge-Atlas naar Ouarzazate
Snel na het verlaten van Marrakesh komt de eerste grote onwijs vette horde. Namelijk de Hoge-Atlas. Een bergketen die een natuurlijke barrière vormt tussen de Atlantische oceaan en de Sahara woestijn. Hier vind je de hoogste berg van Marokko en Noord-Afrika (4.167 meter), imposante uitzichten gegarandeerd. In de winter liggen de toppen verscholen onder een flink pak sneeuw en is het zelfs mogelijk om te wintersporten in Marokko. Er gaan twee wegen vanaf Markkakesh over de Hoge-Atlas, de R203 en de N9. In deze reisroute nemen we de N9 omdat deze weg beter onderhouden wordt. Ook loopt de N9 over de hoogste bergpas (Tizi-n-Tichkapas, 2.260 meter) en je komt direct bij Ouarzazate uit.
Neem de tijd: Het is maar 200 kilometer tussen Marrakesh en Ouarzazate. Toch is het een flinke rit waar je makkelijk de hele dag voor uit moet trekken. Helemaal als je onderweg wilt genieten van een lekker kopje muntthee met uitzicht.
Ouarzazate zelf is een wat westers ogende stad en dankt zijn faam aan de filmstudio’s die hier gevestigd zijn. Onder andere Gladiator en scenes van The Game of Thrones zijn in dit gebied opgenomen. Een must voor elke filmliefhebber dus. Maar de omgeving heeft meer te bieden, van schitterende stuwmeren tot het schilderachtige Aït-Benhaddou. Bezoek zeker ook één van de Kasba’s in dit gebied.
De woestijn in bij M’Hamid
Vanaf Ouarzazate gaat een schitterende weg richting Zagora en vervolgens door naar het laatste dorpje voordat de Sahara begint, M’Hamid. Met spectaculaire kloven, palmbossen en dorpen, opgebouwd uit stro en klei, verveelt deze weg nooit. Het is zeker geen straf om op de terugweg deze route weer te rijden. Maar waar het echt om draait is de Sahara. En hoewel het echte Sahara gevoel je nog niet direct pakt als je M’Hamid inrijdt zit je er wel degelijk midden in. De ondergrondse rivier zorgt voor voldoende water waardoor de palmbomen ook hier nog rijkelijk groeien. Helaas nog geen enorme zandduinen bij M’Hamid maar vooral kale stenenvlaktes zo ver het oog reikt. Om de echte zandduinen in te gaan is het nodig om met een 4×4 of kamelentocht dieper de woestijn in te trekken. De opties zijn gevarieerd. Je kunt in een dagtrip op en neer knallen, blijven overnachten in de woestijn of kiezen voor meerdaagse trektocht per kameel. Alles is mogelijk.
Taroudant, mini-Marrakesh
Eerst pak je dezelfde weg weer terug naar Zagora en Agdz. De andere weg de woestijn uit (N12) staat op Google Maps als een grote weg, helaas is dit een onverharde weg waar een 4×4 voor wordt aangeraden. Normale auto’s en campers kunnen dus het beste doorrijden naar de R108 om vanaf daar door te steken naar de N10. Ook hier zijn het de landschappen en uitzichten die je doen verbazen. Taroudant wordt ook wel mini-Marrakesh genoemd door zijn strategische positie. Veel producten uit de woestijn en Zuid-Marokko worden hier verhandeld en gaan vanuit deze plek de Hoge-Atlas over naar de rest van Marokko en ver daarbuiten. De ideale locatie om te shoppen!
De diversiteit van de Anti-Atlas
Na de woestijn en de epische uitzichten over het berglandschap van de Hoge-Atlas komt er in de Anti-Atlas een derde type landschap bij. Eén waar je naar kunt blijven kijken. De rotsformaties in de Anti-Atlas, en dan vooral die rondom Tafraoute, zijn onwerkelijk en lijken meer op een abstract kunstwerk dan op iets natuurlijks. Bolders zo groot als flatgebouwen wisselen elkaar af, de ene nog mooier gevormd dan de ander. De stad Tafraoute heeft een relaxte sfeer en geeft een unieke inkijk in het echte dagelijkse leven in Marokko. Dat betekent niet dat er voor toeristen niks te doen is. In de buurt vind je bijvoorbeeld de Painted Rocks van de Belgische kusntenaar Jean Verame. Een andere must see is de Gorges Ait Mansour, een palm vallei waar de weg ernaartoe misschien nog wel mooier is dan de bestemming zelf. Hier lees je meer over wat te doen in Tafraoute en omgeving.
Afsluiten aan de Zuid-Atlantische kust
De route komt nu bijna op zijn einde, maar niet voordat de Zuid-Atlantische kust wordt opgezocht. Marokko bezoeken zonder een kust te zien zou wat ons betreft niet mogen. Afhankelijk van de tijd die je over hebt is het bepalen vanaf waar je de kust naar het noorden gaat volgen. In de ideale situatie begin je bij Sidi-Ifni, een ontspannen vissersdorpje met een levendige café cultuur. Voor de surfers onder ons, hier zijn golven te vinden. Vanaf hier tot aan Essaouira is het, het beste surfen in Marokko. Maar ook zonder surfboard is het genieten aan de kust. Bijvoorbeeld bij de natuurlijke bogen (oké boog, twee van de drie zijn gesneuveld) van Lagzira ten zuiden van Mirleft. Voor wie van zilver houdt is Tiznit de place-to-be, anders kun je deze stad overslaan. Ontdek ook de kleine vissersdorpjes als Sidi Rabat en Tifnit.
Agadir is interessant als tussenstop of om inkopen te doen, de stad voelt haast Europees aan en kan mede daarom overgeslagen worden. Paradise valley daarentegen is een leuke dagtrip, helemaal als de golven in Taghazoute tegenvallen. Imsouane en Sidi Kaouki mag je niet missen voordat je de kust vaarwelz egt bij Essaouira en weer richting Marrakesh rijdt.