Camper door Polen

Tips voor Polen als camperbestemming

Polen bied alles wat je in een mooie campertrip zoekt. Afwisselende landschappen, mooie natuur, prima faciliteiten en relatief goedkope prijzen. Zowel voor brandstof als eten en uiteten. Kortom; Polen is een avontuurlijke camperbestemming. We delen handige tips en geven aan wat je kan verwachten van Polen als camperbestemming.
camper naar polen
camper naar polen
Home » Europa » Camper door Polen
Geschreven door: Lars

Eerlijk is eerlijk, in het begin hadden we niet echt een idee van wat we van Polen konden verwachten. We kregen wisselende verhalen te horen en de ervaringen van door Polen heen rijden, van vijftien jaar geleden op weg naar de wintersport, hielpen daar ook niet echt bij. Maar het huidige Polen met een lentezonnetje heeft ons verrast. En ook al zijn er nog steeds delen die terug doen denken aan 15 jaar geleden, is Polen in ontwikkeling en bied het alles wat je in een mooie campertrip zoekt. Afwisselende landschappen, mooie natuur, prima faciliteiten en relatief goedkope prijzen. Zowel voor brandstof als eten en uiteten. Kortom; Polen is een avontuurlijke camperbestemming voor degene die geen hete zomers zoeken of Spanje, Portugal of Frankrijk al hebben uitgespeeld. Dit zijn onze tips en punten om rekening mee te houden als je met de camper naar Polen gaat.

Waarom met de camper naar Polen

Het grote voordeel van een camper hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen: lekker altijd je eigen appartementje op wielen mee en altijd slapen in je eigen bed. En natuurlijk wakker worden op de mooiste plekken in de natuur of juist midden in de stad. Er zijn meer dan genoeg (gratis) plaatsen waar gekampeerd mag worden. Aan meertjes, rivieren of in de bossen. Vaak met picknicktafels, vuurplaatsen en wc’s maar daar zo meer over.

Polen is veel meer dan mooie plekjes om (gratis) te overnachten. Zo is het land nog weids opgezet met veel natuur en wildlife. Van een diversiteit aan (migrerende) vogels zoals de vlaamsegaai, kraanvogel en ooievaar tot groot wild zoals herten (niet vaker zagen we er zo veel tijdens wandelingen), wilde zwijnen en elanden. En dan horen in de bossen ook nog veel wolven en beren voor te komen. Met een oppervlakte van 322.575 km² is Polen bijna net zo groot als Duitsland. Het heeft super diverse landschappen en natuur, voor ieder wat wils. Van berggebieden (hoogste berg: Rysy, 2.503m) in het zuiden tot een heerlijke kustlijn met duingebieden aan de Baltische zee. Met 23 nationale parken is het een unieke bestemming voor natuurliefhebbers. Maar ook de steden wil je ontdekken in Polen.

Polen heeft een rijke traditie. Hoewel het vaak bezet is geweest (met de bezetting van de Sovjet-Unie als negatieve invloed op de architectuur en uitstraling) heeft het nog veel oude stadsdelen. En daar is gelukkig voldoende van bewaard gebleven, van gotische en renaissancestijl tot Poolse barok, rococostijl of neoklassieke architectuur. Kortom echt mooie stadscentra waar je foto’s kunt blijven maken.

Blij verrast door Gdańsk: onze eerste trip met de camper door Polen heeft zich gericht op Noord-Polen. De uitstraling van enkele kleine vissersdorpjes als Puck en Hel lieten al zien dat Polen veel meer is dan saaie grijze gebouwen. Maar toen we in Gdańsk aankwamen waren we blij verrast. Wat een heerlijke oude stad, met zo veel unieke gebouwen kleuren en uitstraling. Hier kan je prima op citytrip gaan en na een weekend het gevoel hebben dat je nog meer wilt zien en proeven.

Wildkamperen, camperplaatsen en (gratis) campings

Er zijn dus genoeg bezienswaardigheden die Polen de moeite waard maken met de camper. Maar hoe zit het dan met camperfaciliteiten en overnachtingsmogelijkheden? Simpel gezegd zijn die er voldoende. Wildkamperen of vrijstaan met de camper is officieel verboden, maar lijkt te worden getolereerd in sommige gebieden. Er is dus niet echt een pijl op te trekken en dit zul je per locatie moeten aanvoelen. Het seizoen heeft hier uiteraard ook mee te maken. Maar toch, de officiële regelgeving is dat je een boete riskeert van €120,- als je zo maar ergens staan om te overnachten (zelfs parkeerplaatsen aan bijvoorbeeld het strand of in het bos). Gelukkig is er een net zo mooi alternatief.

Let op: ook overnachten langs de openbare weg (inclusief parkeerterreinen langs de snelwegen) in caravan of (kampeer)auto is niet toegestaan.

Veel bezienswaardigheden hebben een parkeerplaats waar tegen een kleine vergoeding overnacht mag worden. Of hebben zelfs een “campinggedeelte” ingericht. Zo overnachten wij een nacht tussen de oude bunkers van Hitlers Wolfsschanze.  Maar ook zijn er tal van gratis campings ingericht. Hier sta je kosteloos met de basisvoorzieningen. Al is het lozen van grijswater en een chemisch toilet vaak niet mogelijk. Dit zijn in veel gevallen heerlijke plekjes aan een meer, langs een rivier of in de bossen. Kamperen op privéterrein is wel toegestaan maar uiteraard alleen met toestemming van de eigenaar.

Tip: voorzieningen als het lozen van grijswater en het chemisch toilet vind je geregeld bij tankstations. Vooral Park4Night heeft veel van deze plekken in kaart gebracht.

Uiteraard is er ook een groot aanbod campings en ook (betaalde) camperplaatsen winnen aan populariteit. Zeker rondom de bezienswaardigheden komen er steeds meer mogelijkheden om met de camper te overnachten. Een vrij compleet overzicht vind je bij de Poolse Camping & Caravaning federatie.

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips voor het rijden met een camper door Polen

Met een camper rijden door Polen is in sommige delen net even anders dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa. De wegen zijn in slechtere staat en nog niet alle hoeken van het land zijn via snelwegen met elkaar verbonden. Al wordt hier wel hard aan gewerkt. Vertrouw de tijdsindicatie van je navigatie dan ook niet blindelings, wij deden er gemiddeld 30 tot 60 minuten langer over dan in eerste instantie voorspelt was.

Tip: houd je zijspiegels extra in de gaten om te kijken of er iemand achter je zit. Soms word je zelfs in bochten met een doorgetrokken streep ingehaald.

Dan zijn er ook nog de Poolse weggebruikers. Hoewel ze niet echt drukken of bumperkleven halen ze op de gekste plekken in. Extra in de gaten houden of er iemand achter je zit kan geen kwaad. De automobilist zit waarschijnlijk zo naast je om in te halen. Polen worden namelijk niet graag opgehouden, zelfs niet als je de aangegeven maximumsnelheid rijdt. Ze rijden graag te hard. Hoewel het al verbeterd is, door het strenger controleren en hogere boetes, lijkt het een nationale sport.

Camper zwaarder dan 3.500 kg: Polen heeft een elektronisch tolsysteem voor voertuigen boven de 3,5 ton. Dit is ook voor campers / voertuigen op camperkenteken verplicht. De tol registratie kun je online registreren of bij een kantoor bij de grensovergang. De elektronische tol werkt anders dan bijvoorbeeld de tol in Portugal. Je kan kiezen tussen een kastje in de camper of een tracking app op je telefoon (welke je steeds aan moet zetten als je gaat rijden). Het nadeel is dat je geen creditcard lijkt te kunnen koppelen. Je zet een prepaid tegoed op je account, welke wordt afgeschreven als je over de tolwegen rijdt. Het is dan ook best lastig inschatten hoeveel tegoed je moet opwaarderen. Je betaalt tol op sommige snelwegen en een enkele nationale weg (vaak alternatieve route van de snelweg), het complete overzicht vind je hier.

Goed om te weten: Poolse regelgeving

Naast bovenstaande regelgeving over het wildkamperen en elektronische tol voor campers zwaarder dan 3,5 ton, zijn er nog enkele andere belangrijke regels die we je niet willen onthouden als je met de camper naar Polen gaat.

  • Het voeren van minimaal dimlicht of dagrijlicht (ook led) is overdag verplicht.
  • Buiten de bebouwde kom is het in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht verplicht om reflecterende kleding (of dergelijke) te dragen als je langs of op de weg loopt. Dit mag ook een reflector, reflecterend veiligheidsvest of dergelijke zijn.
  • Het is verboden om als voetganger een mobiele telefoon te gebruiken als je op of langs de weg loopt of een weg oversteekt (ook op voetgangersoversteekplaatsen)
  • Voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg mogen in hun geheel (zwaardere voertuigen slechts met twee wielen) op de stoep parkeren, als er minstens 1,50 m ruimte overblijft voor de voetgangers.

Betalen in złoty of Euro’s?

Aangezien Polen niet is overgestapt op de Euro is de złoty de gangbare valuta. Maar dat betekent niet dat je niet met Euro’s kunt betalen. Met cash gaat alles uiteraard in złoty, maar gek genoeg krijg je bij praktisch elke pintransactie de vraag of je in Euro’s of złoty wilt betalen. Nu zou je wellicht denken dat dit goedkoper is aangezien je geen opslag bij je eigen bank hoeft te betalen. In de praktijk ben je met deze optie eigenlijk altijd duurder uit. Dus zelfs bij het afrekenen met de pinpas is het goedkoper om in złoty te betalen. Ga je voor een langere tijd naar Polen, lees dan onze tips om met zo min mogelijk extra kosten te betalen in het buitenland.

wise travel card
Debit Travel card
Ben je op zoek naar een goede en goedkope manier om te betalen in vreemde valuta of om grip te houden op je reisbegroting? Dan is Wise de oplossing! Zelf gebruiken we het als debit travel card - waar we zelf een X bedrag opzetten voor een bepaalde periode - maar je kunt Wise ook als gewone bankrekening gebruiken. Zelfs als je gaat werken in het buitenland kan je loon gewoon op deze rekening gestort worden, in wel 53 vreemde valuta! Waarom wij Wise gebruiken? Om de simpele reden dat het goedkoper is. Wise hanteert namelijk voordeligere wisselkoersen en vraagt geen koersopslag als je een rekening in die valuta hebt. En die open je gewoon gratis! Maar er zijn meer voordelen; we sommen ze voor je op. De voordelen van Wise:
  • Goedkoop geld overmaken in 53 vreemde valuta
  • Tot 6x goedkoper dan traditionele banken
  • Rekening openen is gratis en gaat online
  • Debit kaart dus je bepaalt zelf hoeveel geld je erop zet
  • VISA kaart: overal betalen en geld opnemen net als met een creditcard
  • Mid-market wisselkoersen zonder extra kosten of marges (dus de echte wisselkoers die je ziet op Google)
  • Besparen op onnodige bankkosten bij betaling in vreemde valuta
  • Kies uit een fysieke betaalpas (eenmalig €7,-) of een virtuele betaalpas (gratis)
  • Meerdere vreemde valuta rekeningen mogelijk
  • Transparantie in tarieven en kosten (nog voordat je geld overmaakt)
  • Handige app waarmee je inzicht krijgt in je uitgaven
  • Maakt optimaal gebruik van gunstige wisselkoersen
  • Wise is geen bank, maar een elektronische geldinstelling
Een nadeel van Wise kan zijn dat de gehele website in het Engels is. Maar met de automatische vertaalfunctie, die tegenwoordig in praktisch elke browser zit, zou dat eigenlijk geen probleem meer moeten zijn. Ze hebben echter ook een zeer duidelijke blog in het Nederlands over hoe Wise precies werkt.

złoty naar Euro makkelijk berekenen: hoewel hij niet waterdicht is, komt het praktisch altijd gunstiger uit om uit te gaan van 4 złoty = 1 Euro. In werkelijkheid ligt de wisselkoers meestal iets lager (4 złoty = 0,88 Euro toen wij er waren) maar door de opslag die je bank rekent kom je aardig in de buurt. Je komt in ieder geval nooit duurder uit, juist goedkoper!

Hoewel je praktisch overal kan pinnen of met creditcard kan betalen is het soms handig om cash op zak te hebben. Ook hiervoor worden extra kosten voor vreemde valuta in rekening gebracht. Bij het opnemen van cash krijg je de keuze om ‘with’ of ‘without conversion’ geld op te nemen. Kies hier altijd without conversion, dit is altijd voordeliger voor jou.

Met al deze tips zou je een goede indruk moeten hebben of je wel of niet met de camper naar Polen gaat. Wij horen uiteraard graag wat je beslissing wordt, of hoe Polen je is bevallen als camperland. Laat het hieronder achter in de reacties!

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

Laat de eerste reactie achter


ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in