Camper elektra schema opstellen

Zelf je camper elektra aanleggen? Het kan met een goede voorbereiding

Het opstellen van een elektrisch schema voor je camper lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste aanpak kun je dit zelf doen. In dit blog bieden we tips en voorbeelden om je te helpen bij het creëren van een overzichtelijk 12- of 24-volt schema, zodat je veilig en efficiënt je camperelektra kunt aanleggen.
camper elektra schema 12 24 Volt
camper elektra schema 12 24 Volt
Home » Camper bouwen » Camper elektra schema opstellen
Geschreven door: Dasja

Het klinkt spannend om zelf de elektra aan te leggen in je camper. Maar als je zorgvuldig te werk gaat, en af en toe advies inwint van een specialist, dan is het prima te doen. De eerste stap voor het aanleggen van je eigen camper elektra is het opstellen van een elektra schema. Dit is een schema waarin je de gehele elektra set-up intekent. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle verbruikers, de manieren waarop ze gezekerd en/of geschakeld zijn en de manier waarop je de accu’s gaat bijladen. Een belangrijke stap voordat je het elektra schema gaat opstellen is het bepalen van je accucapaciteit en het type camper accu dat je gaat gebruiken. Uiteraard is het ook noodzakelijk om (zo goed als alle) verbruikers te weten. Zo kan je ze namelijk specifiek (volgens de door de fabrikant opgestelde eisen) intekenen en je zekeringen en kabeldiktes bepalen.

Een camper elektra schema opstellen kan je zelf

Het zelf opstellen van een elektra schema voor je camper heeft een aantal voordelen. Zo laat je een elektra schema eenvoudig controleren (bijvoorbeeld bij de betere elektrozaken), maar het is vooral een belangrijk handvat om tijdens de bouw te kijken hoe elektra kabels moeten lopen en waar apparaten worden geplaatst. Het belangrijkste schema is het stroomkringschema; deze geeft de opbouw weer en verklaart de werking van de gehele set-up. Hierin worden alle verbruikers, schakelaars en zekeringen opgenomen. Dit schema is vervolgens uit te breiden (bijvoorbeeld door te nummeren) om de combinatie met kabeldiktes te maken.

Om een stroomkringschema voor iedereen begrijpelijk en overzichtelijk op te stellen zijn er bepaalde (NEN) symbolen te gebruiken. Je kunt aan de slag gaan met pen en papier of zet een stap verder en gebruik een online tool zoals Lucidchart.

12 Volt schema voorbeeld

camper elektra schema 12 Volt

24 Volt schema voorbeeld

Beide schema’s zijn voorbeelden. Bekijk goed wat voor jouw belangrijk is om op te nemen en laat je stroomschema controleren door een professional.

Alles over zelf een camper bouwen?

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Tips voor het opstellen van een elektra schema

  • Teken het stroomkringschema alsof je van bovenaf naar de oppervlakte van je camper kijkt.
  • Een elektrisch circuit moet altijd een gesloten systeem zijn van de plus- naar de minpool van een accu.
  • Om bij stroomlekkages geen stroomstoot te krijgen dien je de minpool te aarden op het chassis. Bepaal waar je de minpool logisch kan aarden op jouw camper en teken dit in.
  • Geef verschillende voltages in je schema een eigen kleur, bijvoorbeeld 220 V paars, 24 V oranje, 12 V blauw.
  • Probeer in te bouwen elektrische apparaten en oplaadpunten (stopcontacten, usb uitgangen) maar ook de accu’s, het zonnepaneel etc. zo accuraat mogelijk op de uiteindelijke plek in te tekenen.
  • Plaats altijd een hoofdzekering direct na de pluspool. Wij hebben een 50Ah hoofdzekering geplaatst.
  • Plaats een hoofschakelaar waarmee je het gehele stroomcircuit afkoppelt. De meningen waar de hoofdschakelaar wordt geplaatst zijn verdeeld. We hebben navraag gedaan bij een elektro speciaalzaak en een caravanbouwer. Beide geven ze aan dat de hoofdschakelaar zowel na de min- als de pluspool geïnstalleerd kan worden. Wij hebben onze hoofdschakelaar op de plus zitten.
  • Werk details apart uit. Bijvoorbeeld door de zekeringenkast apart schematisch weer te geven waar je per aangesloten apparaat de juiste zekering bepaald. Of door een apart schema uit te tekenen met hoe de kabels door de camper lopen, wat de afstand is die de kabel aflegt en hoe dik (mm2) de kabel moet zijn.
  • Hou rekening met waar je een aansluitpunt voor walstroom de camper binnenlaat komen.
  • Teken schakelaars en te plaatsen displays (zoals een accumonitor of waterniveau meters) ook in.
  • Zeker elk apparaat apart af. Om het overzichtelijk te houden kun je gebruik maken van een zekeringskastje (voor steekzekeringen) in plaats van kabelzekeringen.
  • Vaak zit er bij elk apparaat een eigen aansluitschema bijgesloten. Bestudeer deze grondig en hou rekening met deze set-ups binnen het totale elektra schema.

Tip: laat je opgestelde elektra schema goed controleren. Een foutje sluipt er zo in. Wij hebben bijvoorbeeld de hoofdzekering na de hoofdschakelaar geplaatst. Echter dient een hoofdzekering direct na de pluspool te zitten zodat deze bij sluiting als eerste doorgaat.

Aanvullingen op het 24 Volt stroomschema van onze Brutus

  • Huishoudaccu’s twee maal 260 Ah AGM accu’s in serie geschakeld (24 volt).
  • Apparaten zoals de boiler, koelkast, radio en ventilatoren hebben in het apparaat een schakelaar zitten.
  • Elk apparaat is apart gezekerd. Stem de zekeringen af op het verbruik en de kabeldikte.
  • Sommige apparaten zoals de acculader en MPPT zijn in het apparaat afgezekerd.
  • De kabeldiktes zijn per stroomverbruiker verschillend en afgestemd op afstand en verbruik.
  • De schoon- en vuilwatertankmeters zitten op één display aangesloten.

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

2 reacties

  • Peter Jansen

    1e vraag: In de -(massa) die van de huishoudaccu komt is een shunt getekend, is dit een laag ohmige weerstand en wat is het nut van deze shunt?
    2e vraag: kan ik alle laders t.w. dynamo, zonnecel, en netspanning acculader zonder problemen aansluiten op de huishoudaccu?
    Ik wacht uw antwoord af, bij voorbaat mijn dank.
    Vr. groet,
    Peter Jansen

    • A

      Hoi Peter, hierbij onze antwoorden:
      1. We hebben de shunt geïnstalleerd zodat we via een aparte monitor kunnen aflezen wat de stroomsterkte is dat we op dat moment vebruiken maar bijvoorbeeld ook kunnen zien hoeveel we al verbruikt hebben. De shunt is een weerstand waarover kleine spanningsverschillen bestaan, de display monitor meet deze weerstand waardoor we dit kunnen aflezen. Je kunt er vaak vanuit gaan dat dit een laag ohmige weerstand is.
      2. In principe zijn verschillende soorten laders, zoals de mppt zonnepaneel lader, een aparte netspanning acculader en/of laden via de dynamo gewoon op de huishoudaccu aan te sluiten. Mits deze apparaten uiteraard overeenkomen met de juiste spanning van je accu, 12V of 24V. Dit hebben wij ook zo geimplementeerd in onze stroom set-up.

      Hopelijk kun je zo verder. En mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag.

Plaats een reactie


Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €20,– heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone of tablet en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)Boek
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in