De Laugavegur trail

In vier dagen van Landmannalaugar naar Þórsmörk hiken

In vier dagen 53 kilometer hiken door IJslands mooiste gebied. De Laugavegur trial voert je langs surrealistische landschappen maar kent ook een ruig randje. Hoe wij de trial hebben ervaren, wat er komt kijken bij de voorbereiding en de route lees je hier.
Landmannalaugar hike IJsland
Landmannalaugar hike IJsland
Home » Europa » De Laugavegur trail
Geschreven door: Dasja

De Laugavegur is één van IJslands mooiste hike trails en staat zelfs hoog in de lijst van mooiste wandelroutes ter wereld. De tocht is 53 kilometer lang en loopt van Landmannalaugar naar Þórsmörk (of andersom). De route kan zelfs nog naar eigen inzicht worden uitgebreid. Onderweg kan er in hutten worden overnacht maar het is ook mogelijk om bij de hutten te kamperen. Aangezien we aan het einde van het seizoen lopen kiezen we voor het comfort van de vooraf gereserveerde hutten. In totaal hebben we in vijf dagen 60 kilometer gelopen, waarvan de Laugavegur trail vier dagen in beslag nam.

Voorbereiding

De Laugavegur is een populaire wandeltocht maar zeker niet zonder gevaar. Tijdens onze hike hebben we mensen zien opgeven en zelfs onderkoeld zien raken. De juiste kleding, voor elk weertype, is essentieel. Het weer in IJsland is verraderlijk, maar in dit gebied is het nog net even iets erger. Sneeuw komt het hele jaar door voor, om nog maar niet over de regen te beginnen.

Naast de juiste kleding is het belangrijk om te bepalen waar je gaat overnachten. Neem je een eigen tent mee en ga je kamperen of maak je gebruik van het comfort van de hutten. Op sommige dagen waren wij maar wat blij met de hutten. De tent opzetten in de sneeuw en vervolgens alle natte spullen in de tent proberen te drogen is onbegonnen werk. Er zit wel een groot prijsverschil tussen de twee opties: overnachten op de camping kost ongeveer €10,- per persoon waar één bed in een hut €55,- kost.

Het laatste punt in je voorbereiding op de Laugavegur hike is het transport naar Landmannalaugar en van Þórsmörk terug (of andersom). Er zijn verschillende busmaatschappijen die rijden naar het begin- en/of eindpunt van de trail. Hou rekening met vier uur reistijd vanaf Reykjavik. Er zijn breed genomen twee opties, een ticket op vaste data of een hiking pass die geen vaste datum heeft. Wij gaan voor de laatste optie, mocht er iets tussenkomen dan zijn we zeker dat we ook eerder of later met de bus terug kunnen. Het is natuurlijk ook mogelijk om (als de bus nog niet vol zit) een kaartje in de bus te kopen.

Opmerking: Het boeken van de hutten kun je het beste vooraf doen, zeker in het hoogseizoen. Ga je buiten het seizoen let dan goed op of de bussen (nog) rijden.

Start jouw IJsland rondreis!

Start jouw IJsland rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 6 weken toeren over dit ongekende eiland. We hebben alles over IJsland overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de IJslandse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van IJsland.

Bekijk het eBook
ijsland reis boek
scandinavie reizen
Specialist noordelijke reizen
Fly & Drive of eigen vervoer
Zomer- & winterreizen
Bekijk het aanbod
auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
rondreizen en vakanties
Gevarieerd aanbod
Rond- of op maat reizen
Ook camperhuur
Bekijk het aanbod

De Laugavegur trail

Dag 1: Landmannalaugar naar Hrafntinnusker

Afstand 11 kilometer, gemiddelde wandeltijd 4-5 uur. Dit is misschien wel het zwaarste deel van de hike. Met een hoogteverschil van 490 meter tussen de twee hutten klim je hier het meest. Na de hot water stream start de route door een schitterende lavastroom (Laugahraun) om vervolgens de Brennisteinsalda op te lopen. In goed weer is dit een fantastisch uitzichtpunt over de gekleurde bergen van Landmannalaugar. Tijdens onze hike regent het en het is mistig. Gelukkig hebben we de dag voor de start al een prachtige dag gehad en kunnen genieten we van de uitzichten. Het stijgingspercentage wordt wat minder als je langs de bergen blijft lopen. De kans op sneeuw is hier groot omdat dit het hoogste punt van de hike is. Wat we erg gaaf vinden, zijn de ijsbruggen die overgestoken moeten worden. Na een laatste beklimming komt de hut in het dal tevoorschijn.

Let op: In het laatste deel van de route is de kans op mist en/of sneeuw groot. Hoewel het pad goed is aangegeven zijn we twee keer van het pad geraakt door het slechte zicht. Wees dus extra alert op de markering van de route wanneer het sneeuwt en/of het zicht beperkt is.

Dag 2: Hrafntinnusker naar Álftavatn of Hvanngil

Afstand 11 of 16 km, gemiddelde wandeltijd 5-6 uur. Hoewel er over de dag genomen 490 meter wordt gedaald zitten er nog een aantal korte maar steile beklimmingen in de route. In het begin wordt er een aardig stuk gedaald, maar net voor de river crossing in de buurt van Álftavatn is er een steile afdaling. Op ongeveer één derde van de route gaan de spectaculair gekleurde bergen over in donkere imposante bergen met gletsjers. De river crossing is bij weinig regenval op sommige plekken met schoenen aan te doen, maar het water kan ook tot kniehoogte komen. Balancerend over de rotsen komen we met de schoenen aan en droge voeten aan de overkant. Het laatste deel naar Álftavatn of Hvanngil is vrij vlak. Loop je door naar Hvanngil dan is er nog een river crossing die niet boven de knie komt maar waar de (hike)schoenen wel uit moeten.

Tip voor kampeerders: Hvanngil is de betere plek om te kamperen. Er is hier meer beschutting te vinden waardoor je minder bent overgeleverd aan de harde wind.

Tip voor de river crossings: Neem een extra paar schoenen mee die nat mogen worden voor de river crossings. Knip tijdens de oversteek de heup- en borstband van de backpack los. Heb je net zoals wij geen extra paar schoenen mee, trek dan sokken aan tijdens de oversteek.

Dag 3: Álftavatn of Hvanngil naar Emstrur

Afstand 11 of 16 km, gemiddelde wandeltijd 5-6 uur. Dit is een vrij vlakke route met in totaal een daling van 40 meter. Vooral in het begin en aan het einde zijn enkele kleine beklimmingen die direct gevolgd worden door een afdaling. Vanaf de hut bij het meer Álftavatn moeten er twee rivieren worden overgestoken. De eerste is vrij eenvoudig en komt (in de meeste gevallen) niet boven de knie, de tweede is een stuk hoger. We krijgen de tip 200 meter stroomopwaarts te lopen waar de rivier breder en ondieper is. Maar het water komt alsnog net boven de knie. Na de tweede river crossing is de route voornamelijk vlak (en saai), voor een deel wordt de weg gevolgd om op het laatste deel nog een kleine beklimming te doen voordat er afgedaald kan worden tot de hut in Emstrur.

Tip: Heb je nog energie na aankomst in de hut? De wandeling naar de nabijgelegen canyon is zeer de moeite waard.

Dag 4: Emstrur naar Þórsmörk

Afstand 15 kilometer, gemiddelde wandeltijd 5-6 uur. Over het algemeen is deze laatste route vrij vlak met een paar steile afdalingen en een enkele beklimming. In totaal wordt er 300 meter gedaald tot aan Þórsmörk. Vooral het eerste deel kent een steile afdaling om bij een brug uit te komen. Na de brug volgt een beklimming waarna je in een weidse vallei met uitzicht op de canyon uitkomt. Voordat de laatste river crossing bereikt wordt, loop je door een vlak stuk met net voor de rivier een afdaling. Het landschap transformeert van surrealistische maanlandschappen naar groene valleien.

De rivier is niet heel diep, tot onder de knie, maar vooral breed. Na de rivier te zijn overgestoken kom je in een ander landschap, het is dicht begroeid en opeens hoor je weer insecten en vogels. Het is nu nog maar een paar kilometer naar de gewenste hut of het busstation. De dichtstbijzijnde hut zijn de Volcano huts (met restaurant) de andere twee zijn Langidalur (met klein winkeltje) en Básar (het officiële eindpunt).

Tip: Ben je op tijd dan is de laatste twee kilometer tot Básar de moeite waard. Onze bus vertrekt vanaf hier en staat al klaar als we aankomen bij het eindpunt van onze hike.

Opmerking: De makkelijkste route om de Laugavegur te hiken is, zoals wij hebben gedaan, vanaf Landmannalaugar naar Þórsmörk. Er worden minder meters omhooggeklommen en juist meer meters gedaald. De route andersom lopen is zeker mogelijk en wordt door genoeg hikers gedaan. Vind je de route nog niet lang genoeg? De trail kan uitgebreid worden tot aan Skógar (aan zee).

De trail uitbreiden met dagwandelingen

Vanaf veel van de hutten gaan dagwandelingen en soms is het mogelijk om een détour te nemen van de route tussen de hutten. Wij hebben ervoor gekozen om te beginnen met een overnachting in de hut van Landmannalaugar zodat we de eerste dag de Bláhnúkur kunnen beklimmen. Dit is een aanrader. Vanaf het viewpoint op de berg heb je een schitterend uitzicht op de gekleurde bergen rondom de enige zwarte berg (de Bláhnúkur). Daarnaast is de hot water stream ook zeker de moeite waard om even in te relaxen. Er zijn meerdere brochures verkrijgbaar, maar ook de borden bij de hutten geven goede informatie over de dagwandelingen.

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

Laat de eerste reactie achter


Nog meer over IJsland?

Check ons eBook Reizen in IJsland. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in IJsland al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone of tablet en kom alles te weten over IJsland.

Bekijk het eBook
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in