De Tongariro Alpine Crossing

De mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland

Alles wat je moet weten over de mooiste wandelroute van Nieuw-Zeeland, de Tongariro Alpine Crossing (20km). Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Bezoek Tongariro Nationaal park
Bezoek Tongariro Nationaal park
Home » Oceanië » De Tongariro Alpine Crossing
Geschreven door: Lars

De verwachtingen zijn hooggespannen voor de Tongariro Alpine Crossing. Het is namelijk één van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland. En behoort zelfs tot de mooiste eendaagse wandelingen ter wereld. Na de hike gelopen te hebben kunnen we wel zeggen dat je dit niet wilt missen in Nieuw-Zeeland. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. De wandeling is niet helemaal zonder gevaar. We vertellen je er meer over zodat jij je goed kunt voorbereiden op de ultieme, 20 kilometer lange, hike dwars door het Tongariro National Park.

Voorbereiding op de Tongariro Alpine Crossing

Het belangrijkste om te weten over de Tongariro Alpine Crossing is dat deze wandeling een ander begin- en eindpunt heeft. Het is dus geen ronde, maar een wandelroute van A naar B. Je doorkruist het hele Tongariro National Park. Van noordwest naar zuidoost of andersom, daar komen we later op terug. In tegenstelling tot ‘normale’ wandelingen is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je een vorm van drop-off & pick-up hebt geregeld. Dit kan op verschillende manieren, van het uitwisselen van sleutels en elkaar tegemoet lopen tot gebruik maken van faciliteiten van campings of hotels. Zelf hebben we gebruik gemaakt van een speciale drop-off & pick-up service van de Discovery Lodge. We hebben specifiek voor deze partij gekozen omdat ze de vroegste vertrektijden hanteren; 05:40 uur. Lekker rustig dus!

Hoewel het één van de populairste hike tochten van Nieuw-Zeeland is, kent de Tongariro Alpine Crossing voldoende gevaren. Zeker in slechte weersomstandigheden. Laat je daarom altijd goed informeren voordat je aan de wandeling begint. Het is niet alleen regen maar ook de wind kan voor grote problemen zorgen. Zo hebben wij onze crossing met een dag moeten uitstellen omdat het te hard regende en waaide. Al is de weersverwachting goed, wees voorbereid op het ergste. Het weer kan zo omslaan in het Tongariro National Park.

Een ander niet te missen gevaar is dat van de actieve vulkanen in het park. Hoewel ze super goed in de gaten gehouden worden, bestaat er altijd de kans dat er een vulkaan rotsen of meer de lucht in begint te gooien. Wees dus altijd alert en hou de veiligste vluchtroutes in de gaten.

Waar start je de Tongariro Alpine Crossing

Omdat de crossing loopt tussen twee punten is er de keuzemogelijkheid om jouw start- of eindpunt te bepalen. Je hebt de mogelijkheid om te beginnen in het noordwesten, waar je start met uitzicht op Mount Ngauruhoe en Mount Ruapehu. Je loopt dan bijna direct op de opgedroogde lavastromen met na wat kleine beklimmingen heerlijke uitzichten. Start je aan de zuidoostkant dan begint de route in het bos. Via trappen klim je het bos uit en kom je uit op uitgestrekte vlaktes. Iets daarna beginnen ook aan deze kant de duidelijk zichtbare lavastromen op te doemen gevolgd door epische vergezichten.

Ons advies: Hoewel wij de route vanaf de noordwestkant hebben gelopen zijn we er wel van overtuigd dat dit het beste begin punt is. Zeker als je vroeg aan de wandeling begint. Je hebt namelijk veel sneller imposante uitzichten, en omdat het in beide gevallen klimmen geblazen is, kun je naar onze mening beter klimmen met uitzicht dan dat je niet verder kunt kijken dan een paar bomen. De bossen zijn niet waarvoor je deze wandeling maakt, om de eerste shuttle te halen hebben we door de bossen naar beneden gerend. Dat zou aan de andere kant doodzonde zijn.

Wij Reizen In Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft onze liefde voor reizen aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
algemene vakanties en reizen
Complete reizen
Privé- en groepsreizen
Met auto of camper
Bekijk het aanbod
camper huren
Camper verhuur
Pakketreizen & maatwerk
Verhuurders vergelijken
Bekijk het aanbod

Hoe verloopt de wandeling?

Zoals gezegd zijn we gestart aan de noordoostkant, we doorlopen de route dan ook vanaf dit startpunt. Vraag je je af hoe zwaar de wandeling is? De Tongariro Alpine Crossing is goed te doen en valt mee. Hoewel er enkele beklimmingen zijn is het grootste gedeelte relatief vlak. De meeste beklimmingen zijn zelfs voorzien van aangelegde trappen dus veel gevaar van uitglijden is er niet.

Na het geleidelijk omhoog lopen langs een lavastroom begint een eerste reeks trappen je de berg mee op te nemen. Vanaf hier is er bijna altijd wel een fijn uitzicht. Of op Mount Taranaki / Egmont of op de bekendste berg van het Tongariro National Park, Mount Doom uit Lord of the Rings.

Niet veel later vervolgd de route zich langs en door kraters. Bij de Red Crater stuitten we op het bordje dat aangeeft dat het eindpunt nog zo een 3,5 uur is. Dit betekent dat we de crossing binnen 6 uur lopen. Aangezien we dan moeten wachten op onze pick-up service besluiten we één van de mogelijke side trips te doen. We hadden al een vulkaan beklommen (Mount Taranaki) dus besluiten we de berg waar het park naar vernoemd is op te gaan; Mount Tongariro (1.967m). Dit is een uitstapje van 3 kilometer waar we ongeveer 1,5 uur over deden.

Terug op de route van de Tongariro Crossing lopen we via Blue Lakes, lavastromen en op het einde de eerder besproken bossen naar het eindpunt. In totaal hebben we er 7 uur en 15 minuten over gedaan, en een goede 23 kilometer afgelegd.

Wat kun je doen na de Crossing?

Eerst is goed eten natuurlijk belangrijk, maar wat is er nou lekkerder dan met zware spieren in een lekker warm bad te gaan? En dan helemaal in een natuurlijk bad?! We reden daarom nog dezelfde dag naar Taupo om daar de hot stream op te zoeken in het (gratis) Spa Thermal Park. Waarna we de gratis camping buiten Taupo opzoeken om al snel uitgeput onder de wol te duiken. Morgen gaan we Skydiven!

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

3 reacties

  • Erg leuk om je verhaal te lezen. Wij willen in februari ook deze route lopen. Hoe heet het beginpunt aan de noordoostkant? En welke camping is in de buurt aan te bevelen?
    Groetjes,
    Carolina

    • A

      Hi Carolina,
      Thanks! Wij hebben op de DOC camping net buiten het dorpje National Park gestaan; Mangahuia Campsite. Dit was de dichtstbijzijnde DOC camping bij het startpunt. Als je niet zo vroeg wilt beginnen als ons, is het ook een optie om te overnachten in Taupo, dat is ook niet zo gek ver van het startpunt.
      Wij zijn afgezet bij de Mangatepopo Carpark, en hebben gelopen naar het Ketetahi Carpark waar we weer zijn opgehaald. Een goed overzicht van de route vind je hier.

  • Louis & Anja

    Beste Lars, Deze wandeling lijk ons ook interessant. Onze plan is ong. eind febr.2016. Wij zijn benieuwd naar de zwaarte / intensiteit van deze wandeling. Onze ervaring: De dam tot dam loop (27 km.) was voor ons geen probleem maar die is zo plat als pannenkoek.(niet rennen) Zijn er moeilijke/gevaarlijke situatie in het traject. Leuk om je ervaring te lezen. Mvg, Louis.

Plaats een reactie


Nog meer over Nieuw-Zeeland?

Enthousiast over Nieuw-Zeeland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Nieuw-Zeeland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Nieuw-Zeeland
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in