Het bouwen van een camper, vooral als je voor een complete (luxere) inbouw gaat, is een tijdrovend proces. Echt alles kost tijd, van het uitzoeken van wat jij mooi vindt tot het verwerken, passend maken en definitief plaatsen. En het kost (helaas) bijna altijd meer tijd dan je van tevoren verwacht had. Om je te helpen niet gillend gek te worden van de berg werk die aan het begin op je ligt te wachten, hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld. Dit stappenplan geeft ook een tijdsindicatie per onderdeel, zo kun je een inschatting maken hoe snel jouw camper klaar is voor een trip.
Camper bouwproces ons stappenplan
Het moeilijkste van zelf een camper bouwen (helemaal als je dit voor de eerste keer doet) is bepalen waar je gaat beginnen. Elk te bouwen onderdeel lijkt even belangrijk en er staat veel op je te wachten. Dit maakt het misschien lastig om ook echt daadwerkelijk te starten met het bouwen.
“In het begin van ons klusavontuur hebben we meerdere dagen gehad dat we ons aan het einde van de dag hebben afgevraagd; wat hebben we nou eigenlijk gedaan? Dan bleek het vooral plannen te zijn, vooruitdenken. Wat moeten we eerst doen, komen we in de problemen als we nu de wanden optrekken of moet er nog iets achterlangs? Enzovoort…”
Hopelijk verspil jij dankzij dit stappenplan minder tijd. De weken zijn gebaseerd op intensief klussen.
Tip: deel het bouwproces op in kleine haalbare stappen. En deel die weer op in kleinere taken. Zo houd je overzicht en kan je na elke klusdag (als het goed is) iets afvinken. Zo blijf je vooruitgang zien en blijft het bouwproces leuk.
1. De ideale bus vinden | 0 – 6 weken
Dit kan makkelijk nog langer duren, maar misschien heb je de bus ook zo gevonden. Maak hier geen overhaaste beslissingen in. Het gaat vaak om veel geld, waar je lang van wilt kunnen genieten. Beter langer wachten op de ideale bus dan snel iets kopen waarvan je weet dat het niet optimaal is.
2. Tekenen en ideeën opdoen | 1 – 2 weken
Als de bus voor de deur staat begint het nadenken. Wat kan je met de ruimte die je hebt, wat gaat weg/eraf en wat blijft. Maak een eerste indeling.
3. Strippen | 1 week
In veel bussen zitten vaak overbodig dingen. Van stroomkabels tot brancards of een brandweerinrichting. Haal alles wat je niet gebruikt eruit en creëer je blank canvas.
4. Mock-up maken | 0 – 1 week
Waarschijnlijk heb je al verschillende tekeningen en inrichtingen bedacht. Maar pas als je ze in 3D ziet weet je of het ook echt gaat werken. Neem hier de tijd voor, want het kan je veel gedoe en getier schelen tijdens de daadwerkelijke bouw. Niets is vervelender dan erachter komen dat je inbouw toch net niet werkt. Probeer de inbouweisen van je apparatuur inzichtelijk te krijgen en houd daar rekening mee.
5. Klaarmaken voor de bouw | 1 – 5 weken
Nu je weet waar alles komt te staan is het tijd om je klaar te maken voor de bouw. Controleer het hele voertuig op roest, corrosie of plekken die de potentie hebben te gaan roesten. Behandel dit nu het nog kan.
Alles over zelf een camper bouwen?
Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).
“Een tijdsindicatie blijft lastig om te geven. Het hangt namelijk helemaal van het type bouw af. En ook hoe handig je bent of hoeveel hulp je krijgt. In Nieuw-Zeeland waren we met één week klaar. Maar dan zat er ook echt niet veel in. De koelbox, het gastoestel, alles stond los. Met Brutus zaten we aan het andere uiterste. Acht maanden lang liepen we dagelijks in onze kluskleren.”
6. Externe aanpassingen | 0 – 4 weken
Ga je externe aanpassingen aanbrengen zoals: een hef-, verhoogd- of klapdak? Dan is het slim om deze eerst uit te (laten) voeren.
7. Stroomschema opstellen | 1 week
De grootste hindernis voor de meeste, een stroomschema. Je hebt het schema eerder nodig dan je denkt als je de stroomkabels mooi wilt wegwerken. Stel daarom nu alvast het stroomschema zo goed als mogelijk op.
8. Frame opbouwen | 1 – 2 weken
Je kan niet alles zo maar monteren in de opbouw van de bus. Een frame is nodig om later alle elementen aan te bevestigen. Hier wordt bijvoorbeeld de vloer en de muur op bevestigd maar ook het bed, de keuken, zitjes en opbergmogelijkheden. Ga je isoleren? Dan kan dat tussen de open ruimtes van het frame in of je plaatst het frame op het isolatiemateriaal (dit kan niet bij elk isolatiemateriaal).
9. Isoleren | 1 – 2 weken
Bepaal het isolatiemateriaal en het isoleren kan beginnen. Ga je voor lekker basic dan win je hier tijd.
10. Kabels en leidingen trekken | 1 – 2 weken
Zeker voor de wat luxere inbouw neemt dit tijd in beslag. Houd je het basic dan ben je hier zo klaar mee.
11. Vloer, wanden en plafond | 1 – 2 weken
Hier ga je erachter komen of je een timmermansoog hebt of niet. Het plaatsen van de vloer en wanden is veel meten, passen en opnieuw passen en meten.
11. Eventueel tijdelijke inbouw (camperkeuring) | 1 – 2 weken
Iets wat je online weleens tegenkomt, een tijdelijke inbouw voor de RDW-keuring. Een advies, je mag uiteindelijk maar 20% zwaarder zijn dan op het kentekenbewijs staat vermeld. Reken je dus niet te rijk. Dit onderdeel is ook zeker niet verplicht.
12. Inbouwen vaste elementen | 1 – 6 weken
Als de vloer is geplaatst, de wanden zijn opgetrokken en ook het plafond zit op zijn plek, kunnen de vaste elementen worden ingebouwd. Het bed, de zitting, de keuken en eventueel de badkamer.
13. Kabels en leidingen trekken | 1 – 2 weken
Alweer? Wel als je niet alles hebt weggewerkt. Nu is het echt tijd om alle kabels en leidingen naar hun precieze plek te voeren.
14. Inbouwen apparatuur | 1 – 2 weken
Als het goed is heb je al rekening gehouden met de minimale inbouweisen van alle apparaten. Het installeren en aan te sluiten kan in rap tempo gaan aangezien je het uitzoekwerk al hebt gedaan. Toch?
15. Afwerken & veiligheid | 2 – 3 weken
Tijdens het afwerken begint het echt mooi te worden. Neem hier lekker de tijd voor. Nu ga je die net niet mooi aansluitende zaagsneden verstoppen, alles mooi in de verf of lak zetten (of andere afwerking die je kiest) maar ook de veiligheidsproducten plaatsen.
16. Testen | 2 weken
Hoewel je tijdens het bouwen al test of iets werkt, niet lekt of niet beschadigd is geraakt, nemen we daar nu nog extra tijd voor. Tijd voor een eerste trip (als de camper legaal de weg op mag). Maar je kunt deze tijdsindicatie ook zien als extra speelruimte voor het uitlopen van het bouwproces.
17. Keuren tot camper en kwarttarief aanvragen | 2 – 12 weken
In de meeste gevallen wil je ook als camper geregistreerd staan. Op naar het RDW (als je dat niet al eerder hebt gedaan) en het kwarttarief aanvragen bij de Belastingdienst. Reserveer je plekje bij de RDW op tijd en de belastingdienst is ook niet het snelste overheidsorgaan van Nederland.
Totaal komen we uit op 18 – 57 weken..
Het bovenstaande stappenplan is een grove tijdsindicatie van onderdelen die komen kijken bij het bouwen van een camper. Uiteraard is dit per situatie verschillend en hangt het er helemaal vanaf hoeveel dagen per week je kunt klussen en wat voor een type camper je gaat bouwen. Meer tips over het bouwen van je eigen camper vind je trouwens hier.
“Soms denk je, ja dit is tof om te doen dat pakken we erbij. Maar vaak zijn het juist die dingen die extra tijd kosten. Zo zijn wij makkelijk vier dagen bezig geweest met onze twee sta bureaus. Of een leuk extraatje in de badkamer om handdoeken en was uit te hangen? Weer twee dagen extra. Je verkijkt je snel op hoeveel tijd het kost om iets mooi af te werken. Wij hebben daar uiteindelijk enkele weken extra aan besteed.”