Eindeloze opties wanneer je naar een (voor jou nieuwe) camper zoekt. Breed genomen kan je ervoor kiezen om zelf een camper te bouwen of om een al gebouwde camper te kopen. En daar heb je dan weer de mogelijkheid in om voor een zelfgebouwde camper of voor een fabriekscamper te gaan. In dit blog gaan we in op de verschillen zodat je voor jezelf kunt bepalen welk type camper het beste bij jouw wensen en reisplannen past. En of je zelf gaat bouwen of juist niet. Want we kunnen meteen duidelijk zijn, er is geen duidelijke winnaar. In Nieuw-Zeeland bouwde we in een paar weken een backpacker busje, voor onze reis door Europa zou het zelf bouwen te veel tijd betekenen (en het mislopen van inkomsten) waardoor we voor een fabriekscamper kozen. We trokken er jarenlang met plezier mee door Europa, tot we de overstap maakten naar een 4×4-camper en weer zelf zijn gaan bouwen. Dat bouwproces duurde acht maanden en ondertussen rijden we er alweer dik twee jaar mee rond. Voldoende ervaring om de voor- en nadelen van zelfbouw- en fabriekscampers te benoemen dus!
Wat is wat: het verschil tussen beide camper types
Het grootste verschil tussen een fabriekscamper en een zelfbouw camper is wie hem gebouwd heeft. Zelfbouw campers worden veelal door particulieren ingebouwd, naar eigen inzicht en naar eigen mogelijkheden. In een uitzondering wordt een zelfbouw camper in opdracht gebouwd. Zelfbouw campers zijn dan ook maatwerk, er rijdt er vaak maar één van rond. De meest gebruikte basis voor een zelfbouw camper is een kale bus, waardoor zelfbouw campers vaak te vergelijken zijn met een buscamper. Al zijn hier uiteraard ook uitzonderingen te vinden van mensen die ook de hele camperopbouw (box-unit) bouwen en inbouwen.
Een fabriekscamper is dan juist weer gebouwd door professionals in een, de term zegt het al, fabriek. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven die zich hebben toegelegd op het maken van uiteenlopende campers. Ze zijn te vergelijken met autofabrikanten, ze hebben verschillende modellen en uitvoeringen. De fabriekscamper is dan ook het type camper waar bijna iedereen aan denkt als de term camper valt. Fabriekscampers zijn onder te verdelen in vier camper soorten; alkoof-, half-integraal-, integraal- en buscampers. Deze vier soorten hebben een zichtbaar verschillend uiterlijk maar zijn wat interne voorzieningen meestal vergelijkbaar. In de binnenruimte of oppervlakte zitten vaak de grote verschillen. Bij de voor- en nadelen van de fabriekscampers zullen we per camper soort ingaan op de voor- en nadelen.
Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij Goboony te huur aan te bieden als je jouw camper niet gebruikt.
Fabriekscamper voor- en nadelen
Fabriekscampers worden dus gebouwd door professionals, vaak zijn dit merken die al tientallen jaren campers bouwen. Dit type camper is vaak van alle luxe voorzien en zo praktisch mogelijk ingericht. In ieder geval voor de tijdgeest van het bouwjaar als je een tweedehands fabriekscamper overweegt. De meeste fabrikanten kopen bussen of bus onderstellen waar ze vervolgens hun eigen camper in- of opbouwen. Behalve bij buscampers is de opbouw vaak gemaakt van een houtframe met camper isolatie en afgewerkt met aluminium of kunststof.
Algemene voordelen van een fabriekscamper
- Voorzien van praktisch alle luxe (koelkast, verwarming, wc, douche, etc.)
- Vaak vier of meer slaapplaatsen
- Meestal veel opbergruimte
- Alles professioneel aangelegd
- Praktische inrichting
- Met geluk incl. handleiding
- Minder roestvorming door aluminium of kunststof opbouw
Algemene nadelen van een fabriekscamper
- Vaak heel weinig officieel laadvermogen (op kenteken)
- Opbouw is relatief fragiel (bij ongelukken of harde wind)
- Bij oudere fabriekscampers: verouderde elektra welke onveilig kan zijn (bv. door gebruik van kroonsteentjes)
- Door gewichtsbesparing op alle onderdelen voelen veel fabriekscampers ‘plastic’ aan
De vier verschillende soorten fabriekscampers hebben naast bovengenoemde algemene voor- en nadelen uiteraard ook hun eigen specifieke voor- en nadelen. Een korte uiteenzetting van de verschillende soorten campers vind je onder de afbeeldingen:
Alles over zelf een camper bouwen?
Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).
Zo herken je een alkoof camper
Een alkoof camper herken je direct aan de grote opbouw boven op de cabine. Hier vind je in de meeste gevallen een tweepersoonsbed. Het grote voordeel is dat je hierdoor veel leefoppervlakte behoud, terwijl je wel een vast bed hebt. Doordat de alkoof boven de cabine zit zijn dit soort campers vaak hoog en vangen daardoor veel wind. Wat het verbruik meestal niet ten goede komt.
Voordelen van een alkoof camper
- Veel leefruimte door bed boven cabine
- Vast bed dus geen gedoe met dagelijks bed opmaken
- Kortere modellen (5 meter) bieden ook al veel binnenruimte
Nadelen van een alkoof camper
- Hoger brandstofverbruik doordat de alkoof meer wind vangt
- Bed in de alkoof kan claustrofobisch aanvoelen
- Cabine is meestal niet geïsoleerd
Dit is een half-integraal camper
Een half-integraal camper heeft de kenmerkende camper opbouw, met de originele cabine nog zichtbaar. Dit soort camper is sterk vergelijkbaar met een alkoof camper, maar dan zonder alkoof boven op de cabine. De half-integraal is hierdoor lager en heeft minder luchtweerstand waardoor hij zuiniger in brandstof verbruik is. De cabine blijft een zwakke plek wat isolatie betreft.
Voordelen van een half-integraal camper
- Minder weerstand dus lager brandstofverbruik (t.o.v. alkoof camper)
- Cabine wordt vaak bij het leefgedeelte betrokken
- Vaak een vast bed achter in de camper
Nadelen van een half-integraal camper
- Cabine is meestal niet goed geïsoleerd
- Half-integraal met vast bed gaat ten koste van leefruimte
Zo herken je een integraal camper
Bij de integraal campers zie je de originele bus eigenlijk niet meer terug. De fabrikant bouwt in dit geval de gehele opbouw, inclusief cabine. Hierdoor wordt de camper één geheel met in de meeste gevallen een betere isolatie aangezien de gehele camper incl. cabine is geïsoleerd. Veel integraal campers hebben een hefbed boven de cabine, welke ook makkelijk bij het leefgedeelte te betrekken is.
Voordelen van een integraal camper
- Minder weerstand dus lager brandstofverbruik (t.o.v. alkoof camper)
- Cabine is meestal geïsoleerd
- Cabine wordt vaak bij het leefgedeelte betrokken
- Hefbed in de cabine behoudt leefruimte
- Minder kans op roestvorming (door ontbreken stalen cabine)
Nadelen van een integraal camper
- Integraal campers zijn meestal duurder
- De kreukelzone van integraal campers zijn vaak minder goed (door gebruik van kunststof materialen)
- Integraal met vast bed gaat ten koste van leefruimte
Dit is een buscamper
Een buscamper lijkt nog het meest op zijn oorsprong, de bestelbus. Hoewel het dankzij de (extra) ramen en luifel wel een duidelijke camperuitstraling heeft. Het aanbod van buscampers is uiteenlopend, van buscampers met standaard stahoogte tot buscampers met een hefdak. Buscampers zijn vaak wat compacter, waardoor ze makkelijker te rijden zijn. Ideaal voor bijvoorbeeld kleine dorpstraatjes of drukke steden.
Voordelen van een buscamper
- Minder weerstand dus lager brandstofverbruik (t.o.v. alkoof camper)
- Meestal lichter (en meer laadvermogen) dan de andere camper soorten
- Kleinere afmetingen makkelijker te parkeren
Nadelen van een buscamper
- Minder leefruimte binnen
- Cabine en deuren zijn meestal niet of niet goed geïsoleerd
- Buscamper met vast bed gaat ten koste van leefruimte
Zelfbouw camper voor- en nadelen
In tegenstelling tot de fabriekscampers worden de zelfbouw campers in de meeste gevallen door particulieren gebouwd. Het is hier dus relevant hoe handig de bouwer is en hoe goed alles is aangelegd. Het grote voordeel van zelfbouw campers is dat ze in de regel goedkoper zijn. Dit heeft vaak twee oorzaken; er worden geen (of minder) kosten gemaakt voor manuren en er is controle op het budget. Daarom zie je ook een divers aanbod tweedehands zelfbouw campers. Er kan tijdens het bouwen op van alles bespaard worden; isolatie, verwarming, wc, douche, maar ook op keuken items zoals de koelkast of het kooktoestel. Overweeg je een tweedehands zelfbouw camper te kopen, stel dan eerst je minimale eisen van een camper op (welke faciliteiten moeten er absoluut in zitten) en gebruik die tijdens je zoektocht.
Voordelen van een (tweedehands) zelfbouw camper
- Meestal goedkoper dan fabriekscampers
- Gebouwd voor specifieke wensen en behoefte
- Mits goed gebouwd, meer laadvermogen op kenteken
- Eigen unieke look en feel
Nadelen van een (tweedehands) zelfbouw camper
- Geen handleiding of inzicht in hoe alles is gebouwd en aangelegd
- Aangelegd door hobbyist
- Vaak minder luxe door ontbreken van bv. douche, wc, verwarming
- Meestal minder opbergruimte
Let op: ga je zelf een camper bouwen dan zijn bovengenoemde voor- en nadelen niet of minder relevant. Je hebt er dan namelijk zelf invloed op. Als je specifieke wensen hebt dan kan het zelf bouwen (of het verbouwen) interessant zijn. Het grote nadeel is echter dat dit veel tijd kan gaan kosten.
Zelf bouwen of tweedehands kopen
Nu je op de hoogte bent van alle verschillende soorten campers, en de voor- en nadelen van zowel fabrieks- als zelfbouw campers weet, is de volgende vraag misschien wel: ga ik zelf bouwen of koop ik toch iets tweedehands. Ook wij stelde ons deze vraag bij onze tweede camper. Hoewel het super vet is om je eigen camper te bouwen, is er een ding waar je rekening mee moet houden: de tijd die het gaat kosten om zelf een camper te bouwen. Hier geven we je een indicatie per type zelfbouw camper, afhankelijk van de gekozen luxe.
Ga minimaal uit van enkele weken bouwen maar vaker gaat dit naar meerdere maanden. Zelf bouwden we acht maanden lang aan onze Brutus. Niet ideaal als je snel op reis wil of moet kiezen tussen het bouwen van een camper en werken. Dat is dan ook de voornaamste reden dat wij voor onze tweede camper zijn uitgekomen bij een fabriekscamper. Zo konden we sneller weg en hebben we niet ons reisbudget hoeven uitgeven aan het dagelijks leven tijdens het bouwen van de camper. Daarnaast is een fabriekscamper een ideaal begin aangezien je alle luxe hebt en er zo zelf achter kan komen welke je wel en niet gebruikt. Dit was voor ons een fijn uitgangspunt toen we na ruim drie jaar besloten om toch zelf te gaan bouwen. Benieuwd naar de mogelijke kosten van een zelfbouw camper? Die hebben we uiteraard voor je uiteengezet.
Tips bij het kopen van een zelfbouw camper
Het kopen van een camper is geen gemakkelijke klus. Er kunnen veel verborgen kosten uit het zicht zitten. Van lekkage schade tot fouten in de elektra set-up. Om dan nog niet te spreken over het chassis en het motorische gedeelte. Voor dat gedeelte verwijzen we je door naar onze checklist bij het kopen van een (toekomstige) camper. Hoewel dit geldt voor zowel fabrieks- als zelfbouw campers vragen deze laatste nog net wat extra aandacht. Vooral omdat je moet beoordelen of de inbouw en de elektra set-up naar behoren is aangelegd. Nou zien we af en toe ook fabriekscampers met zelf aangelegde of uitgebreide elektra systemen, controleer deze dan dus ook goed.