De echte reis is begonnen. Na de verbouwing van de bus starten we in Whangarei, om het nog specifieker te maken Whangarei Heads. Een prachtig schiereiland wat niet door veel toeristen wordt aangedaan, maar dat maakt het niet minder mooi! We rijden vanuit hier langs de oostkust naar het noorden van Northland. Na onze eerste twee overnachtingen op een Department of Conservation (DOC) camping zijn we om, hier gaan we een groot deel van onze reis gebruik van maken. DOC Campings zijn campings vanuit de overheid op meestal prachtige plekjes. Voor een bescheiden bedrag staat de camper op campings in Whananaki en Whangaruru Harbour. Als de dolfijnen ‘s avonds langs zwemmen weten we zeker dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Het mooie aan de DOC-campings is dat je vaak in de mooiste (natuur)gebieden zit waardoor je vanaf de camping zo op een wandelroute zit. Verveling hoeft dan ook niet, wandelen en snorkelen zorgt ervoor dat de tijd voorbij vliegt.
Bay of Islands
Hoewel je enkel voor de natuur al naar Nieuw-Zeeland kan gaan besluiten we toch ook bij enkele toeristische attracties te stoppen. Zo ook in Kawakawa, waar de kunstenaar Hundertwasser een bijzonder openbaar toilet heeft gebouwd. Voor ons geen hoogtepunt dus we rijden door richting de Bay of Islands. De twee plekken om de Bay of Islands te ontdekken zijn Paihia en Russel, waarvan Paihia erg commercieel is en het vertrekpunt van verschillende excursies. In Russel lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Een authentiek stadje met karakter en uitstraling.
Tijdens een overnachting op een DOC-camping lezen we over een wandeling in de Bay of Islands. 20 kilometer door een beschermd stuk bos. Van een klein dorpje tot aan de vuurtoren op Cape Brett. Tijdens deze wandeling zou je prachtige uitzichten hebben op de Bay of Islands en bij het eindpunt, de vuurtoren, kun je overnachten in het oude huis van de vuurtoren wacht. Deze wandeling kun je niet zomaar lopen, je moet een toeslag betalen omdat je over privéterrein loopt. Ook voor de overnachting moet worden betaald. De dag voor de wandeling kamperen we wild in de buurt van het startpunt.
De volgende ochtend vertrekken we zwaar bepakt. Het is een heftige route, berg op berg af, berg op berg af en dat voor 16,8 kilometer lang. Alleen de heenweg bleek 16,8 kilometer lang te zijn en niet zoals Lars dacht de heen- en terugweg. Na een zeven uur durende tocht komen we aan op de punt van Cape Brett, bij de vuurtoren. Hier slapen we in de oude vuurtorenwachtershuis om de volgende dag terug te lopen. Een erg leuke ervaring en op een prachtige plek geslapen. Maar wel afzien. Achteraf horen we dat het eigenlijk niet zo gebruikelijk is om de wandelroute op en neer te lopen (het is namelijk dezelfde route), veel mensen lopen een kant op en laten zich ophalen of afzetten door een watertaxi.
Wij Reizen In Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft onze liefde voor reizen aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Northland
Na een overnachting in het Puketi Forest vertrekken we weer in noordelijke richting. Een mooie weg langs de kust brengt ons naar Matai Bay, een DOC-camping aan een prachtig wit strand. Hier testen we onze vishengel uit. Met succes!
Vissen in zout water is toegestaan zonder vergunning. Wel gelden er enkele regels die streng worden gecontroleerd. Controleer daarom altijd eerst wat wel en niet mag, de boetes zijn hoog! Er zijn regels verbonden aan de techniek maar ook aan het aantal en de minimale grote. Hier lees je er meer over.
Cape Reinga
Cape Reinga is het meest noordelijke punt van Nieuw-Zeeland, oké eigenlijk het meest begaanbare noordelijke punt van Nieuw-Zeeland. Iets onder Cape Reinga staan we wederom op een DOC-camping, het lijkt gewoonte te worden. Een mooie baai met een prachtig wit strand en blauwe zee. Een fijne plek om helemaal tot rust te komen, maar sla goed in want de dichtstbijzijnde winkel of tankstation is 100 kilometer terug. Tijdens het snorkelen zien we verschillende soorten vissen, van roggen tot wat lijkt op tonijn.
Cape Reinga biedt prachtige uitzichten en toont de ontmoeting van de Pacific Ocean en de Tasman Sea. Hier is het verschil tussen de twee, en daarmee de oost- en westkust van Nieuw-Zeeland goed zichtbaar.
Cape Reinga biedt ook plaats aan één van de weinige Sand Dunes in Nieuw-Zeeland, goed voor prachtige uitzichten vanaf de top van zo een duin. Maar Nieuw-Zeeland zou Nieuw-Zeeland niet zijn als er meer op mogelijk is! Zo is het mogelijk om met bodyboards, surfplanken en snowboards de duinen af te gaan. Dit kan in groepen maar je kunt ook het een en ander huren. We hebben een bodyboard in de bus en hebben daarmee zelf het avontuur opgezocht.
Trounson Kauri Park
We zakken via de westkust terug naar het zuiden, om na 300 kilometer uit te komen in het Trounson park. Het Trounson park is een mooi park waar je vanaf de camping zo inloopt om te wandelen langs Kauri bomen. Een mooie eerste kennismaking met deze reusachtige bomen. We moeten dan ook naar de volgende toeristische attractie; Tane Mahuta. Dit is de grootste Kauri tree in Nieuw-Zeeland met haar hoogte van 52 meter en omtrek van 13 meter. Deze “Lord of the Forest” wordt 2000 jaar oud geschat. Een moment van nederigheid.