Het lijkt misschien een onmogelijke opgave: het inpakken van je backpack voor een jaar reizen. Zeker als je het vergelijkt met een vakantie van een paar weken en de koffer die je dan misschien met je meezeult, is het moeilijk voor te stellen dat je met één backpack een jaar kan overleven. De belangrijkste tip geef ik je daarom nu alvast: pak in voor ongeveer twee weken, niet meer. En dat past prima in een backpack van 50 liter.
Neem minder mee, in plaats van meer
Toen ik de eerste keer ging backpacken, had ik een koffer bij me die helemaal vol zat met spullen. Boeken voor vier maanden, een muggen-werende klamboe, een dikke slaapzak. De koffer werd al snel een blok aan mijn been, en uiteindelijk stuurde ik hem mee met een busmaatschappij zodat ik hem duizenden kilometers verderop kon ophalen. De koffer was verruild voor een kleine backpack, waar ik een stuk gelukkiger mee was. Je hebt misschien het gevoel dat je voor de hele periode moet inpakken, maar dat is simpelweg onmogelijk. Kleren kan je wassen, make-up heb je niet nodig tijdens het backpacken. Bovendien kan je vrijwel alles onderweg kopen als je het toch nodig blijkt te hebben, van wandelschoenen tot SD-kaartjes. Hetzelfde geldt voor toiletartikelen: ook aan de andere kant van de wereld hebben ze shampoo en tandpasta. Een voorraad voor maanden meenemen, is dan ook niet nodig.
Tip: travelling light betekent niet dat je geen souvenirs mag kopen onderweg. Stuur eens in de zoveel tijd een pakketje naar huis, eventueel ook met kleding of boeken die je niet meer nodig hebt. Dit scheelt je niet alleen gesleep, maar maakt de kans ook kleiner dat je waardevolle souvenirs gestolen worden, kwijtraken of kapotgaan. Pakketjes per boot versturen kost vaak niet veel, al zullen je spullen wel maanden onderweg zijn.
De basismiddelen
Het internet staat vol met paklijsten die je helpen met het inpakken van je backpack. Wat betreft kleding is het slim om zoveel mogelijk met laagjes te werken. Hoe kouder het wordt, hoe meer laagjes, in plaats van dikke fleecetruien mee te gaan slepen. Een paar goede thermokledingstukken doen de rest. Een ander handig item is een sarong, die kan dienen als strandlaken, gewoon laken of in noodgevallen als handdoek.
Wij Reizen In Australië
Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4×4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Tip: een slaapzak kan je beter thuislaten, die neemt teveel plek in. Wat wel heel fijn is om bij je te hebben, is een lakenzak. Perfect voor minder hygiënische hostels en nachttreinen. De zijden varianten houden zelfs bed bugs buiten.
Waar je waarschijnlijk geen ruimte op wilt besparen, zijn medicijnen. Het is verstandig om genoeg malariapillen, ORS en een standaard voorraadje paracetamols en dergelijke mee te nemen. Een klamboe is dan weer niet nodig: het neemt veel te veel plek in beslag en op de plekken waar je er een nodig hebt, hangen ze waarschijnlijk al standaard boven je bed. Lompe bergschoenen als je maar één keer gaat hiken zijn ook overbodig: ga liever voor een paar goede sneakers en teenslippers. Onmisbaar waren voor mij daarnaast oordoppen, mijn e-reader, een zakmes en spork, hoofdlamp, een notitieboekje en een wisselstekker. Dingen die het inpakken makkelijker maken en je backpack een stuk overzichtelijker, zijn vacuümzakken of packing cubes.
Tip: bewaar wat extra dollars op een geheime plek in je backpack, voor het geval je portemonnee kwijtraakt of gestolen wordt. Ik had altijd $100,- ergens verstopt. Ook is het slim om je bankpasjes te verspreiden.
The crucial backpack test
Ik las hier ooit over in een Rough Guide vol met tips voor een eerste wereldreis, en pas het sindsdien altijd toe: the crucial backpack test. Het komt erop neer dat je backpack de volgende testen moet doorstaan:
- Je moet er een uur mee rond kunnen lopen zonder ernstig last van je rug te krijgen
- Je moet ‘m in vijf minuten in kunnen pakken
- Je moet hem makkelijk over je hoofd kunnen tillen
- Je moet hem door de kamer kunnen gooien en erop kunnen gaan staan zonder dat er iets kapot gaat – er gaat nog flink mee gegooid worden als je bussen of treinen gaat nemen in verre oorden.
Zo kom je hopelijk al een heel eind. Happy travels!