Om Ninja mee Noorwegen in te nemen moeten we een aantal essentiële punten regelen. En dat was best een duur grapje (€88,- om een Deense dierenarts de zelf meegebrachte ontwormpillen te geven aan Ninja en af te tekenen in zijn paspoort). Maar dat doen we natuurlijk met liefde voor onze Ninji, want we willen geen gezeik bij de douane. Wil jij ook met je hond naar Noorwegen? In dit blog vertellen we je wat je moet regelen vooraf, hoe je jouw hond meeneemt op de veerboot en nog een aantal regels voor hondeneigenaren in Noorwegen zelf.
Honden in Noorwegen
In Noorwegen wordt er met veel liefde en respect met honden omgegaan. De Noren beschouwen hun honden vaak als volwaardige familieleden en besteden veel aandacht aan hun welzijn. Straathonden zijn, net zoals in Nederland, vrijwel niet te vinden, omdat het land strikte regels en goed georganiseerde opvangsystemen heeft om zwerfhonden te voorkomen. Honden mogen in veel openbare plaatsen komen, zoals parken, bossen, nationale parken en zelfs sommige restaurants en cafés. Daarnaast mogen honden op de meeste plekken gratis mee in het openbaar vervoer, hoe tof is dat!
Aanlijnplicht voor honden in Noorwegen
Er zijn echter ook specifieke regels om ervoor te zorgen dat honden geen overlast veroorzaken, zoals aanlijnplicht en verplichte opruimregels voor hondenpoep. Alle honden moeten tussen 1 april en 20 augustus aan de lijn worden gehouden om te voorkomen dat ze rendieren, vee en wilde dieren opjagen of verwonden.
Tijdens deze periode moet de hond ofwel aan de lijn zijn of zich in een omheind gebied bevinden dat een veilige afsluiting biedt. Het is niet voldoende om de hond los naast je te hebben, ongeacht hoe gehoorzaam jouw hond ook is.
Deze aanlijnplicht geldt in heel Noorwegen. Veel gemeenten kunnen echter aparte lokale regels hebben waarbij deze aanlijnperiode wordt verlengd, hetzij in de hele gemeente, hetzij in een deel van de gemeente. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke regels gelden in het deel van Noorwegen dat je bezoekt. Vaak staat er op een informatiebord – in een natuurgebied of bij de start van een hike – vermeld welke periode de hond aangelijnd moet zijn.
Tip: Neem een lange lijn mee zo heeft je hond tijdens het wandelen toch lekker de vrijheid. Wij gebruiken een lijn van 5 meter waardoor Ninja vooruit kan lopen of juist zijn neus achterna kan de bosjes in. De Noren zie je met nog langere lijnen lopen.
Het is in Noorwegen verboden om honden direct buiten de ingang van gebouwen die open zijn voor het publiek, evenals bij speeltuinen, achter te laten. In deze gevallen moet er voldoende afstand zijn om onbedoeld contact met andere mensen of dieren bij het passeren van de hond te vermijden. Het overtreden van deze regels kan leiden tot een boete.
Vakantie Noorwegen met hond, regelen voor vertrek
Laat je niet afschrikken door de aanlijnplicht, met je hond op vakantie naar Noorwegen gaat echt een tof avontuur worden. Samen met je viervoeter kan je waanzinnige hikes lopen en je maakt de mooiste foto’s van je beestje in de Noorse landschappen. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Er zijn wel een aantal essentiële punten die je moet regelen voor vertrek. Het is niet zo spannend gelukkig, en waarschijnlijk heb je de meeste dingen al op orde. Punt 3 is vooral van belang en iets om extra rekening mee te houden.
1️. Vaccinaties
Zorg ervoor dat je hond tegen rabiës is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet minstens 21 dagen oud zijn voor vertrek. Honden kunnen deze vaccinatie krijgen vanaf een leeftijd van 12 weken, en mogen Noorwegen betreden vanaf een leeftijd van 15 weken.
2️. EU Huisdierenpaspoort
Je moet in het bezit zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort, waarin alle informatie over eigenaarschap, chippen en vaccinaties staat. Dit paspoort kan je aanvragen bij je dierenarts.
3️. Ontwormen
Laat je hond behandelen tegen anti-echinococcus (vaak aangeduid als een lintworm). Dit moet gebeuren tussen 24 en 120 uur (1 tot 5 dagen) voordat je in Noorwegen aankomt en door een dierenarts worden toegediend en worden gedocumenteerd in het EU-huisdierenpaspoort van je hond. Rij je binnen deze tijd van Nederland naar Noorwegen dan kun je het door je eigen dierenarts laten doen. Anders kun je in Zweden of Denemarken langs een dierenarts gaan. Dit kan wel duurder zijn, zoals bij ons het geval was. Je mag het dus niet zelf geven en aftekenen.
Tip: Onze dierenarts gaf aan dat we Ninja het beste elke maand kunnen ontwormen zolang we in Scandinavië rondreizen.
4️. Identificatiechip
Verifieer dat je hond een microchip heeft en deze nog uit te lezen is. Aan de Noorse grens zijn chiplezers aanwezig die ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips kunnen lezen. Heeft je hond een chip die door een andere lezer wordt geïdentificeerd? Dan moet je zelf een geschikte chiplezer meenemen.
5. Zwerfhond
Als je hond een zwerfhond is geweest, moet je kunnen aantonen dat je minimaal zes maanden de eigenaar bent. Deze regel is ingevoerd op 1 juli 2018 om het aantal zwerfhonden en -katten te verminderen. Honden uit een asiel, zonder eigenaar of met een onbekend verleden vallen onder deze categorie.
Let op: In Noorwegen geldt een verbod op enkele specifieke hondenrassen. Dit verbod geldt ook voor kruisingen waarbij een of meer van de die rassen in welke verhouding dan ook betrokken zijn. Welke hondenrassen zijn verboden in Noorwegen lees je hier.
6. Check de douanevoorschriften
Zorg dat je op de hoogte bent van de meest recente eisen. Deze kunnen veranderen. Je mag maximaal vijf honden meenemen op vakantie naar Noorwegen.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Douanecontrole aankomst Noorwegen
En dan de controle, beide keren zijn wij bij aankomst in Noorwegen niet gecontroleerd. Maar toch willen we dit soort dingen altijd goed op orde hebben. Van andere reizigers hebben we wel vernomen dat ze controle hebben gehad. En dat alle papieren van de hond gecontroleerd zijn. Het gebeurd dus wel.
Hond aanmelden? Op sommige websites staat vermeld dat je je hond actief moet aanmelden bij een douanekantoor. Echter is ons verteld (in 2023) door de douaneambtenaar dat dit alleen noodzakelijk is als je naar Noorwegen verhuist en dus niet nodig is voor een vakantie in Noorwegen.
Je hond mee op de boot naar Noorwegen
Pak je de boot naar Noorwegen dan kan je hond zonder problemen mee. Er zijn verschillende manieren om je hond mee te nemen op de veerboot. De meeste veerbootmaatschappijen bieden speciale faciliteiten voor huisdieren, zodat ook je hond comfortabel kan reizen. Het is vaak mogelijk om een kennel te reserveren, je hond in de camper of auto te laten of een speciale huisdieren cabin te reserveren. Voor welke optie je kiest is afhankelijk van de lengte van de overtocht. Bij een lange overtocht is het niet raadzaam om je hond in de auto of camper te laten omdat het autodek dichtgaat.
Het hondendek, waar de kennels te vinden zijn en waar je hond zijn behoeften kan doen, is vaak boven in het schip (buiten). Check per ferrymaatschappij wat de verdere specifieke regels zijn. Zo moet je hond altijd aan de lijn en kan het zijn dat je hond een muilkorf om moet. Wij hebben altijd een ‘snoetje’ mee voor Ninja, maar deze heeft hij nog nooit om gehad op een veerboot.
Onze ervaring: Twee keer hebben we de oversteek gemaakt tussen Hirtshals en Kristiansand. Dit is een korte tocht van tussen de 3 en 4 uur. Ninja kan dan prima in de camper blijven. We weten dat hij daar het meest op zijn gemak is.
Met hond op binnenlandse ferry’s Noorwegen
Als je met een eigen auto of camper rondreist in Noorwegen dan ontkom je soms niet aan het nemen van een binnenlandse ferry. Vaak zijn dit korte overtochten van 20 tot 60 minuten en kan je hond gewoon in de auto of camper blijven. Op langere overtochten zoals de oversteek van de Lofoten naar Bodo, zo’n 4 uur, is het ook toegestaan om je hond mee uit de auto of camper te nemen. Je hond moet aangelijnd zijn en is niet op alle plekken op de ferry welkom. Maar vaak is er een binnen- en buitenruimte waar je met je hond mag zitten.
Ook met je hond naar Finland?
Als je tijdens je reis naar Noorwegen ook Finland bezoekt, of juist vanuit Finland naar Noorwegen reist, dan gelden vergelijkbare regels voor beide landen. Zowel in Finland als Noorwegen moet je hond gechipt zijn, een geldig Europees huisdierenpaspoort hebben, en ingeënt zijn tegen rabiës. Ook moeten honden ontwormd zijn tegen de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) binnen een bepaalde periode voor aankomst.
Wanneer je de grens tussen Finland en Noorwegen oversteekt, hoef je geen extra maatregelen te nemen, mits je voor de initiële binnenkomst in Noorwegen of Finland al aan alle vereisten hebt voldaan. Dit betekent dat de benodigde vaccinaties, identificaties en ontwormingen al geregeld moeten zijn. Je hoeft in dat geval dus niet wéér je hond te laten ontwormen bij een dierenarts.
In Estland zijn dierenartsen ook goed op de hoogte van de vereisten voor het reizen met een hond naar Finland. Dus als je via Estland naar Finland reist, kunnen dierenartsen daar je helpen ervoor te zorgen dat je aan alle regels voldoet.
Met je hond naar Zweden?
Reizen naar Zweden met je hond is goed te doen met de juiste voorbereiding. Zweden is onderdeel van de Europerse Unie dus de standaardregels voor je hond gelden (hond moet gechipt zijn, een geldige rabiësvaccinatie hebben en een EU-dierenpaspoort bezitten).
Daarnaast moet je altijd de Zweedse douane op de hoogte stellen van de aankomst van je hond. Als je uit een ander EU-land reist en een Europees dierenpaspoort voor je hond of kat hebt, kun je dit online registreren.
Meer over het meenemen van je hond naar Zweden lees je hier.
Muggen, teken en steekvliegen: In zowel Zweden, Noorwegen als Finland komen veel muggen, teken en steekvliegen voor. Dit kan onaangenaam zijn voor zowel jou als je hond. Behandel je hond daarom met een geschikt anti-parasietenmiddel om hem te beschermen tegen beten en de ziektes die deze insecten kunnen overdragen. Zorg ook voor een goede tekencontrole na elke wandeling en gebruik indien nodig een insectenspray die veilig is voor huisdieren.
Genieten maar…
Het plannen van een vakantie naar Noorwegen met je hond hoeft dus niet moeilijk te zijn, zolang je goed voorbereid bent en op de hoogte bent van de regels. Noorwegen biedt prachtige landschappen en talloze wandelmogelijkheden voor jou en je viervoeter. Zorg ervoor dat je aan alle vereisten voldoet, zoals vaccinaties, chippen, en ontwormen, en houd rekening met de aanlijnplicht. Met deze voorbereidingen kun je, samen met je hond, zorgeloos genieten van je avontuur in Noorwegen. Veel reisplezier!