Huishoudaccu laden via walstroom (220 V)

Bepaal jouw type acculader en benodigde laadcapaciteit

Bijladen via walstroom is de beste manier om de huishoudaccu('s) helemaal vol te laden. Maar er is een groot verschil in type acculaders. Maar ook het accutype en de capaciteit van de huishoudaccu's zijn van invloed. Met behulp van dit blog bepaal je de capaciteit van jouw acculader.
acculader voor camperaccu
acculader voor camperaccu
Home » Leven in een Camper » Huishoudaccu laden via walstroom (220 V)
Geschreven door: Lars

Hoewel je technisch gezien zonder walstroom acculader kan, is deze sterk aan te raden. Dit is namelijk de beste manier om een accu helemaal vol te laden. Daarnaast is het ook de meest voor de hand liggende optie om bij te laden wanneer andere acculaders niet meer optimaal werken. Bijvoorbeeld omdat de gereden kilometers te kort zijn, of het zonnepaneel te weinig opbrengt (door slecht weer of weinig zonlicht in de winter). Maar zelfs als deze wel naar behoren werken is het af en toe goed om een 220 volt acculader op de accu’s te zetten. De laatste 20% van een accu is namelijk het moeilijkste om vol te laden. De interne weerstand wordt dan te hoog, waardoor de relatief lage laadspanning van de meeste dynamo’s en zonnepanelen niet voldoende zijn om tot 95% of 100% te komen. Voor het levensbehoud van de huishoudaccu(‘s) is het daarom goed om deze minimaal één keer per maand op te laden via walstroom. Maar let vooral op je verbruik en de voltage stand van de accu’s, hier zie je direct aan of je moet bijladen of niet.

Type acculaders 220 volt

Er zijn breed gezien twee type 220 volt laders te onderscheiden zijn:
1) Lineaire laders welke geen ingebouwde beveiliging hebben.
2) Luxere (meertraps)acculaders die automatisch stoppen met laden en daarmee beveiligd zijn tegen onder andere overlading. Dit type acculader stapt vaak automatisch over op druppelladen (en wordt ook wel onderhoudslader genoemd) waarbij de accu onder spanning wordt gehouden en daarmee zelfontlading voorkomt. Dit type acculader is ideaal voor in een camper.

Capaciteit van acculader voor huishoudaccu bepalen

Om ervoor te zorgen dat de huishoudaccu niet verkeerd geladen wordt is er een eenvoudige berekening om te achterhalen hoeveel capaciteit de acculader nodig heeft. Hiervoor is het van belang om de accucapaciteit al te weten. Aangezien het een huishoudaccu in een camper betreft, waar er tijdens het laden vaak nog verbruikers actief zijn is het advies om een lader met 20% van de accucapaciteit te gebruiken. Wil je de startaccu laden? Dan kan 10% aangehouden worden. In het geval van gel-accu’s kan je zelfs tot 50% van de accucapaciteit gaan.

Let op: acculaders zijn vaak specifiek voor verschillende type accu’s bedoeld. Zo hebben vooral gel en lithium accu’s speciale laders nodig. Maar ook de stroomspanning heeft er invloed op. Controleer dus altijd goed of de lader aansluit bij het type en de voltage van de accu of dat de acculader instelbaar is voor het type accu. Er zijn ook acculaders waarmee je meerdere accubanken tegelijkertijd kan opladen.

Alles over zelf een camper bouwen?

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Berekening om de accu laadtijd te bepalen

Voor een huishoudaccu van 200 Ah dien je volgens bovenstaande regel een lader van 40 Ah te plaatsen. Staan er tijdens het laden ook stroomverbruikers aan zoals een koelkast, opladen van elektronica etc. dan is het slim om dit stroomverbruik op te tellen bij de capaciteit van de acculader. Dit gaat namelijk van de laadcapaciteit af.

Als je dat weet kun je berekenen hoe veel tijd de acculader nodig heeft om de accu(s) volledig op te laden. In de regel heeft een acculader vier uur nodig om het laatste deel van de accu vol te laden (ook wel de nalaad-fase genoemd). Die vier uur komt boven op de volgende berekening: bij te laden accucapaciteit gedeeld door de laadstroom van de acculader.

Accu laadtijd = te laden accucapaciteit / laadvermogen + 4 uur

Nu je deze berekening kent kun je kijken wat de invloed is van minder krachtige laders op de laadtijd.

Rekenvoorbeeld van acculaden in camper via 220 volt

Aangezien het voor de meeste accu’s niet gezond is om dieper dan 50% te ontladen houden we dat in dit voorbeeld aan. We hebben nog steeds de 200 Ah van het voorbeeld hierboven, als deze 50% is ontladen moet er dus 100 Ah bijgeladen worden.

Dus: 100 Ah / 40 Ah + 4 = 6,5 uur.

In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met eventuele verbruikers op de accu tijdens het laden. Stel dat de koelkast, het opladen van een telefoons en een autoradio tijdens het laden gemiddeld 10 Ah verbruiken, dan wordt het laadvermogen verminderd tot 30 Ah.

Dus: 100 Ah /  30 Ah + 4 = 7,33 uur (7 uur en 20 minuten).

Precies om deze reden wordt er voor campers een acculader van 20% van de accucapaciteit aanbevolen. Pas als je veel extra verbruikers hebt tijdens het bijladen is het aan te raden om voor een grotere laadcapaciteit te gaan.

Let op: een veel gemaakte fout is dat er wordt gekozen voor een acculader met te weinig capaciteit. Bijvoorbeeld een eenvoudige druppellader welke is bedoeld om een volle accu die voor een langere periode niet gebruikt wordt, te onderhouden en zo zelfontlading te voorkomen. Het is niet zo dat elke lader een accu helemaal vollaadt als de lader er lang genoeg aanhangt. Dit kan de accu juist beschadigen. Het is nogal technisch om precies uit te leggen wat er dan gebeurt maar zeker in het geval van huishoudaccu’s is het belangrijk om ze weer goed en helemaal vol op te laden. Hou daarom minimaal 10% van de accucapaciteit aan voor de lader om beschadiging te voorkomen. Dit is het laadvermogen dat je over moet houden na aftrek van eventuele stroomverbruikers tijdens het laden.

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

Laat de eerste reactie achter


Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €20,– heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone of tablet en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)Boek
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in