Wakker worden op een mooie locatie, luiken van de camper open, vers bakje koffie in de hand en genieten van het uitzicht. Een idyllische start van de dag. Maar hoe zet je nou dat overheerlijke bakkie pleur? Er zijn verschillende manieren, zo kun je ervoor kiezen om een energiezuinig koffiezetapparaat mee te nemen, de Nespresso wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Maar er zijn ook methodes waar helemaal geen stroom voor nodig is. Zo kun je een french press, perculator of oploskoffie gebruiken. Mij maak je erg blij met een versgemalen perculator koffie, als je hier aangewend bent smaakt koffie uit een apparaat nooit meer hetzelfde 😉
Koffiezetten met beperkte stroom
Een van de uitdagingen van het camper leven is het beheren van je stroomverbruik. Dit geldt ook voor het zetten van koffie, vooral als je een echte koffieliefhebber bent en niet zonder je dagelijkse kopje kunt. Het kiezen van een koffiezetapparaat dat energiezuinig is, is cruciaal. Controleer altijd het wattage van het apparaat om ervoor te zorgen dat het binnen de capaciteit van je stroombron valt.
Een bijkomend voordeel van compacte en energiezuinige koffiemachines is dat ze weinig ruimte innemen, wat handig is in de beperkte ruimte van een camper. Omvormers kunnen ook nuttig zijn, omdat ze de spanning van camperaccu’s omzetten naar de benodigde spanning voor sommige koffiemachines.
Tip: Het is belangrijk om je koffiezetapparaat niet gelijktijdig te gebruiken met andere apparaten die veel stroom verbruiken, om overbelasting van je systeem te voorkomen.
Compacte koffiezetapparaten voor in de camper
Voor de echte koffieliefhebbers is er de Krups Nespresso Essenza Mini XN1108, een compacte koffiecupmachine die snel opwarmt en energiebesparende functies heeft. Door het kleine formaat is dit apparaat ook makkelijk in een kastje op te ruimen wanneer je met de camper de weg op gaat.
Ook het koffiezetapparaat Bestron, met thermosbeker, is een handig optie. Dit apparaat is ideaal voor in de camper en heeft een RVS thermomok met een inhoud voor twee grote koppen koffie.
Opmerking: De twee bovenstaande apparaten hebben permanente voeding 230v nodig waardoor je hier dus een omvormer voor moet gebruiken.
Andere leuke opties zijn draagbare koffiezetapparaten die werken middels een ingebouwde batterij. De batterij is op te laden via usb of usb-c. Zo is de OutIn Nano een draagbare elektrische espressomachine die zelfs water kan verwarmen. Met dit soort apparaten kun je altijd en overal genieten van een heerlijke kop koffie.
Tip: Door het compacte formaat zijn ze zelfs in een rugzak mee te nemen tijdens een hike.
Stroomloze koffiezetapparaten
Er zijn verschillende koffiezetapparaten die speciaal zijn ontworpen voor gebruik zonder stroom. Een van de populaire keuzes is de percolator of de french press. Maar een thermosfles met een filter is een handig alternatief.
Let op: Voor al deze stroomloze apparaten is een warmtebron zoals een gasfornuis nodig om water op te warmen.
French press: eenvoudig en effectief
De French press, ook wel cafetière genoemd, is een eenvoudige en effectieve manier om koffie te zetten, vooral wanneer je geen of beperkte toegang hebt tot elektriciteit. Het enige wat je nodig hebt is grof gemalen koffie en heet water. Deze methode is ideaal voor kamperen omdat je alleen heet water hoeft toe te voegen.
Om koffie te zetten met een French press, volg je deze stappen:
- Maal de koffiebonen met een handbonenmaler.
- Voeg de grof gemalen koffie toe aan de kan.
- Giet kokend water over de koffie.
- Laat het enkele minuten intrekken; hoe langer je wacht, hoe sterker de koffie zal zijn.
- Druk de koffieprut langzaam naar beneden met het filter.
Percolator: authentieke smaak
Een percolator is een klassieke methode om koffie te zetten die een rijke, authentieke smaak biedt. Het werkt door water in de onderste kamer te verwarmen, waarna het hete water door een buis omhoogstijgt en door de gemalen koffie sijpelt, waardoor de koffie naar boven wordt gefilterd. Veel kampeerders zweren bij de percolator vanwege de intense smaak die het levert.
Bij het gebruik van een percolator is het belangrijk om de juiste verhouding tussen koffie en water te vinden. Hier zijn enkele tips om de perfecte koffie te zetten:
- Zorg voor de juiste verhouding tussen koffie en water; te veel of te weinig water kan de smaak beïnvloeden (te sterk of te slap).
- Vul de onderste kamer met kokend of heet water zodat de koffie sneller door de percolator geduwd wordt en de koffie niet ‘verbrand’.
- Laat de percolator niet te lang pruttelen, want dat kan voor een bittere smaak zorgen.
- Een goede vuistregel is om de percolator van het vuur te halen zodra de koffie begint te borrelen.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Filterkoffie: klassiek en betrouwbaar
Filterkoffie is een klassieke en betrouwbare manier om koffie te zetten, en het is een methode die veel koffieliefhebbers verkiezen. Voor het zetten van filterkoffie heb je nodig:
- een koffiefilter
- een kan
- gemalen koffie
- heet water
Het proces is eenvoudig maar vereist wat geduld. Begin met het plaatsen van een filter in de filterhouden en doe daar de gemalen koffie in. Plaats de filterhouder op de thermoskan en giet vervolgens langzaam heet water over de koffie, beetje bij beetje, en wacht totdat het water volledig is doorgelopen. Deze methode zorgt ervoor dat de koffie gelijkmatig wordt geëxtraheerd, wat resulteert in een heerlijke kop koffie.
Het mooie van filterkoffie is dat je de sterkte en smaak kunt aanpassen door de hoeveelheid gemalen koffie en de snelheid waarmee je het water giet. Experimenteer met verschillende verhoudingen en ontdek jouw perfecte kop koffie.
Oploskoffie: snel en makkelijk
Snel en zonder gedoe genieten van een kop koffie, dan is oploskoffie de oplossing. Het komt in verschillende smaken en is gemakkelijk mee te nemen vanwege het lichte gewicht. Het enige wat je nodig hebt is heet water, een lepeltje en een mok om de koffie in te mengen.
Het bereiden van oploskoffie is eenvoudig: doe een volle eetlepel oploskoffie (of de voorverpakte portie) in een mok, giet er kokend water bij, en roer. Binnen enkele seconden heb je een warme kop koffie klaar om te drinken. Hoewel sommige mensen de smaak van oploskoffie minder aantrekkelijk vinden dan die van vers gezette koffie, biedt het wel een snelle en handige oplossing.
Opmerking: Een nadeel van oploskoffie is dat het relatief duur kan zijn in vergelijking met andere koffiezetmethoden.
Melk opschuimen
Als je van cappuccino of latte houdt is een melkopschuimer de perfecte oplossing. Ook deze reguliere apparaten hebben stroom nodig. Maar hier zijn natuurlijk een paar handige alternatieven voor. Je kunt ervoor kiezen om zelf met een garde de warme melk op te kloppen. Ook zijn er kleine melkkloppers te koop die op batterijen werken. Zo hoef je alleen een beetje melk op te warmen in een steelpannetje en met de melkklopper heb je binnen no time opgeklopte melk voor in de koffie.
Een andere populaire keuze is de Bialetti Tutto Crema, waarmee je eenvoudig melkschuim kunt maken zonder elektriciteit. Om melk op te schuimen met de Bialetti Tutto Crema, volg je deze stappen:
- Verwarm de melk eerst tot de gewenste temperatuur.
- Giet de melk in het kannetje van de melkopschuimer en plaats de bovenkant erop.
- Gebruik de hendel van de Bialetti Tutto Crema om de melk op te schuimen door meerdere keren te pompen totdat de gewenste textuur is bereikt.
Tip: Voor het beste resultaat is het aan te raden volle melk te gebruiken, omdat dit het beste schuim geeft. Liever geen koemelk? Dan is een barista havermelk ook goed op te kloppen.
Verse koffiebonen malen
Versgemalen koffiebonen zijn essentieel voor het maken van de lekkerste koffie. Koffiebonen behouden hun smaak en aroma’s beter dan voorgemalen koffie, omdat ze minder blootgesteld worden aan zuurstof. Dit betekent dat je een schep gemalen koffie frisser en smaakvoller zal zijn als je de bonen vlak voor het zetten maalt.
De maalgraad van de koffiebonen heeft ook een grote invloed op de smaakextractie. Een fijne maling is geschikt voor espresso, terwijl een grovere maling beter werkt voor een French press. Het is aan te raden om alleen de hoeveelheid koffiebonen te malen die je direct nodig hebt om de versheid te waarborgen.
Koffiemolens zijn zowel handmatig als elektrisch verkrijgbaar.
Tot slot
Voor welke methode je ook kiest, het belangrijkste is dat je van elke kop koffie geniet tijdens je camperreis. Heb jij nog handig tips of koffie hacks die hier nog ontbreken? Deel ze hieronder in de reacties, we lezen ze graag terug!