Het klinkt super idyllisch wonen en reizen in een camper. Dat is het ook! Maar er zijn ook mindere, zelfs negatieve punten aan het leven in een camper. En deze zie je gek genoeg nooit terug op de foto’s en geen verkoper gaat vertellen dat dit ook onderdeel van het camper bestaan is. Daarom doen wij het, zodat je een compleet beeld hebt van wat er komt kijken bij wonen, reizen en werken in een camper.
Toilet legen
Dit is ergernis nummer één, het chemische toilet legen. Het goorste wat we om de zoveel dagen weer opnieuw moeten doen. Misschien wel het smerigste van ons hele camper bestaan. Gek genoeg zijn we meerdere keren per week superblij dat we lekker op onze eigen wc kunnen zitten. Dubbel he?! Vooraf hebben we geen moment stil gestaan bij de gekke relatie die we met het chemisch toilet zouden opbouwen.
Extra uitleg: Voor de mensen die geen idee hebben wat een chemisch toilet doet; de wat grotere fabriekscampers, zoals die van ons, hebben een toilet aan boord. Uiteraard zit dit toilet niet aangesloten op het riool. Alles hoopt zich op in een cassette. Als deze bak vol zit moet hij geleegd worden. En iedereen met een beetje verbeelding kan zich voorstellen dat X dagen aan uitwerpselen geen pretje zijn. En het chemische gedeelte? Om de stank in bedwang te houden worden er chemicaliën toegevoegd. Daarom de naam chemisch toilet. Er zijn ook andere milieuvriendelijkere opties.
Zoals gezegd, hoe goor het proces ook is, we zijn blij dat we ‘gewoon’ een eigen wc hebben. Hierdoor zijn we echt helemaal zelfvoorzienend, we hoeven niet naast openbare toiletten te parkeren, in de bosjes te gaan zitten, campings op te zoeken of op andere moeilijke manieren om te gaan met de dagelijkse drang naar een wc.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Om de paar dagen bezig met basisbehoeften
Mede door het chemische toilet, maar ook de behoefte aan water, de zoektocht naar een supermarkt (of nog beter een lokale markt) en een fijne plek om te overnachten en werken zijn we veel vaker met de basisbehoeften bezig. Elke plek is nieuw, elk land is anders. Waar je in een huis de normaalste dingen als stromend water en een wc en douche voor lief neemt, is dat op de weg anders. Alles is tijdelijk. En als het op is (of vol) moet je actief zoeken naar een plek om weer bij te tanken. Om opnieuw de basisbehoeften aan te vullen. En dan denk je misschien, maar dat is toch zo gedaan? Soms wel ja, maar soms zijn we een halve dag bezig met het zoeken naar een plek om de vuilwatertank en het toilet te legen. En ja omrijden voor deze faciliteiten is niet gek, want zo maar dumpen gaat er bij ons niet in.
Niet extreem goedkoop
Het is een vaak gehoord argument om fulltime in een camper te gaan wonen; het is veel goedkoper. Nu doen wij het niet direct omdat het goedkoper is, het geeft ons vrijheid die je nooit krijgt met een vast huis. En we zien ontzettend veel van deze mooie wereld, maar extreem goedkoop is het helaas niet. In het eerste reisjaar kwamen onze gezamenlijke kosten uit op €63,- per dag. Maar dan hebben we ook serieus gereisd (van IJsland tot Italië) en de nodige kosten aan de camper gehad. Helaas hoort dat erbij. Meer over wat wonen en werken in een camper ons kost lees je hier. Vergelijken we onze kosten met de vaste kosten van een huis en alles wat daarbij komt kijken, dan zijn we waarschijnlijk wel iets goedkoper uit. We hebben in ieder geval veel meer vrijheid en veel meer gezien van Europa. 😉
Vaker op een parkeerplaats dan in de natuur
Het klinkt cool, overal kunnen wildkamperen en lekker off grid staan. En hoewel we dit zeker regelmatig doen, en hier de beste herinneringen aan hebben, is het niet altijd de realiteit. Vaak, waarschijnlijk zelfs vaker, staan we op een parkeerplaats. Gelukkig niet die van de IKEA of een supermarkt, maar een parkeerplaats blijft een parkeerplaats. En dat is toch anders dan lekker tussen de bosjes met uitzicht over een verlaten strand of midden in de bossen. De reden? Soms is het omdat het internetbereik te slecht is, vaak omdat het lastig is om de ideale spot te vinden. Bijna alle stranden zijn tegenwoordig ingericht op bezoekers, dus er zijn parkeerplaatsen. Bij dorpjes geldt hetzelfde. Het grote voordeel is uiteraard wel dat het gratis is!
Geen ergonomische bureaustoelen
Dit begint een steeds groter probleem te worden voor ons. We hebben in onze camper een treinzit (tafel met aan beide kanten een bank(je)). Het zit prima voor een paar uur. Als je een beetje gaat verzitten zelfs een dag. Maar is het te slecht weer of een deadline kom dichtbij, lange dagen werken dus, op die dagen verlangen wij naar ons oude kantoor met heerlijke bureaustoelen!
10 reacties
Caroline Bakker
…het gaat slechts over ongemak, iemand de impact op het milieu wel eens in ogenschouw genomen?
Lars
Ja, dit zijn enkel de ongemakken van reizen in een camper. Mag dat niet? Er zijn vast mensen die dat gedaan hebben. Net zoals voor vliegen. De NKC heeft een Co2-calculator als je reizen per camper wilt vergelijken met andere vormen van reizen. Zoek je zoiets?
G.W.
Vrijheid is niet waar je maar kan gaan en staan waar je maar wilt voor mij, voor mij is het meer dat niemand over je kan bepalen wat je wel of niet doet. Vaak heb je dat met een camper er misschien meteen bij, maar zou alles over hebben voor afbetaalde eigen voldoende manier van onderdak en eigen grond, wat voor vorm haast ook maar.
Lars
Juist! Er zijn nog steeds beperkingen waar je (fijn) kunt staan. Maar niets ligt vast en je beslist zelf of je er wel of niet de nacht door brengt. En of je naar het noorden of zuiden gaat. En het mooiste is nog dat je het last-minute helemaal kunt omgooien 😉
Laurens
Hoe kom je aan je inkomsten als je zolang reist? Vind je onderweg makkelijk een baantje zodat je alles kunt bekostigen, en wat doe je dan voor werk?
Dasja
Wij werken online, doen online marketing voor voornamelijk Nederlandse klanten. We komen geregeld mensen tegen die via Workaway of HelpX adressen zoeken waar ze tegen kost en inwoning mee werken. Ook seizoenswerk als fruitplukken zijn in Europa te vinden. Maar dankzij onze achtergrond bied online werken meer zekerheid en uiteindelijk vrijheid.
Ytje Grovenstein
Mijn grootste angst is dat we worden overvallen als we gaan wildkamperen, weet je of dit vaak voorkomt ?
Dasja
Hi Ytje,
Gelukkig hebben wij hier niet heel veel berichten over gehoord onderweg. En zelf geen ervaringen mee. Wat vaker voorkomt, is dat er overdag ingebroken wordt op parkeerplaatsen bij populaire stranden of in steden. Dus waar de ‘boef’ al van weet dat er campers en busjes zullen staan… Al doende leert men. Ik vond het aan het begin ook spannend maar door meer positieve ervaringen wordt het makkelijker. En bij mij is de regel, als een plek niet goed voelt, dan rijden we door! Hopelijk heb je hier iets aan en kun je het een keer gaan proberen.
Dasja
Ja de app van de NKC gebruiken we ook. Tegenwoordig gaat dat heel goed en is het lang zoeken niet meer aan de orde van de dag. We worden er handiger in en weten precies hoe lang we met de watervoorraad kunnen doen 🙂 Ah het Douro gebied schijnt heel mooi te zijn. We lopen elkaar misschien net mis, wij vetrekken eind oktober richting Marokko.
Joke pothoven
NKc app kun je filteren op de faciliteiten die je wenst. Zoals chem.toilet en zwart water lozen en vers water tanken. Wij zijn ook ca 8 maanden per jaar onderweg en hebben hier geen problemen mee ondervonden. Zelfs niet in Albanie en Montenegro. Maar wat betreft de stoelen kan ik me voorstellen. Hadden in ons vorige campertje ook. Nu hebben we comfortabele draaistoelen en dat is wel wat waard, zeker in de winter. Supermarkt(tjes) zoeken we vaak met onze navigator. Nog een maandje en dan reizen we jullie achterna. Wij willen dit keer de Douro vanuit Spanje gaan volgen. Fijne km-ters