Papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden

Van april tot eind augustus zijn deze unieke vogels hier te zien

Papegaaiduikers zijn iconisch voor IJsland maar ook op de Faeröer te vinden. Hoewel de aantallen veel lager liggen dan op IJsland is de kans zeer groot dat je hier papegaaiduikers spot. Je moet wel weten waar. Lees hier waar en in welke periode jij de papegaaiduikers kunt zien. Op twee van de drie plekken hebben wij ze ook echt gezien.
Home » Europa » Papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden
Geschreven door: Lars

Let op: Papegaaiduikers zijn niet het hele jaar op de Faeröer eilanden te zien. Het broedseizoen loopt van april tot eind augustus. Waar de vogels na deze periode naartoe vliegen weet niemand. Maar de klok kan erop gelijk gezet worden.

Gásadalur bij de Múlafossur waterval

Dit is misschien wel de mooiste plek om papegaaiduikers te zien. Je vangt namelijk twee vliegen in één klap, de mooiste waterval en een groot aantal papegaaiduikers. Ze zitten verspreid op de rotsen langs de waterval, met het pittoreske dorpje Gásadalur op de achtergrond. Vanaf de weg is het nog geen 50 meter lopen en er zijn verschillende punten vanaf waar je goed zicht hebt op de nestende vogels. Met de Múlafossur op de achtergrond is het lastig om geen mooie foto te maken.

Wij Reizen In Faeröer Eilanden

De Faeröer Eilanden bezoeken? Wij zeggen doen. Ondanks dat de week die we op de Faeröer Eilanden zijn geweest bonus was raden we het iedereen aan. Er is genoeg te doen en te beleven, helemaal voor de natuurliefhebber. Krijg alvast een eerste indruk en duik in het blog.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

scandinavie reizen
Specialist noordelijke reizen
Fly & Drive of eigen vervoer
Combinaties met IJsland
Bekijk het aanbod
rondreizen en vakanties
Fly & Drive of eigen vervoer
Rond- of op maat reizen
Ook hotels & excursies
Bekijk het aanbod
vliegtickets vergelijken
Vliegtickets vergelijken
Ook hotels en huurauto's
Verhuurders vergelijken
Bekijk het aanbod

Op de kliffen bij Gjógv

De kliffen van Gjógv zijn iets lastiger te bereiken, het is een kleine beklimming door het weiland maar er schijnt hier een grotere kolonie te zitten. Ze zijn wat lastiger te spotten doordat ze worden beschermd door een hek. Fijn voor de beestjes, minder fijn als je op zoek bent naar de foto. Is dit niet je doel dan sta je makkelijk een paar uur gefascineerd te kijken naar het komen en gaan van de papegaaiduikers. Kleed je warm aan want door de wind koel je snel af.

Goed om te weten: De kolonie in Gjógv staat erom bekend dat ze pas relatief laat weer aan land komen, rond de klok van acht uur in de avond. Toen wij er waren druppelden ze vanaf zeven uur rustig aan binnen.

Op het Island of Birds Mykines

Het eiland Mykines staat bekend als vogelparadijs, van jan-van-genten tot papegaaiduikers. Er wordt gezegd dat de vogels nesten naast het pad van de acht kilometer lange wandeling over het meest westelijke punt van het eiland. Een betere confrontatie is waarschijnlijk niet te wensen. Helaas werd onze ferry overtocht afgeblazen door slecht weer, dus wees gewaarschuwd. Wil je naar Mykines zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk boekt zodat je het kan omboeken bij een canceling.

Wist je dat: Papegaaiduikers wel dertig jaar oud worden en altijd terugkeren naar de plek waar ze geboren zijn. Hier begint de zoektocht naar een partner, meestal is dit dezelfde als vorig jaar.

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

6 reacties

  • Hoi, wij vertrekken in juli met de camper naar de Faroereilanden. Nu zie ik dat er amper campings zijn! 6 wel te verstaan, waarvan er 3 op Eysturoy.
    Waar kampeerden jullie? Bijv op Vagar?

    • Ha Vera,
      Gaaf Faeröer Eilanden! Ik wil graag weer een keertje terug 😀 Hoeveel dagen blijven jullie?
      Klopt er zijn niet heel veel campings, maar de afstanden zijn ook niet heel groot. Er zijn ook een paar opties waar je bij een hostel op de parkeerplaats kunt staan. Op Vagar hebben wij bijvoorbeeld hier gestaan. Slim om na aankomst gelijk het toeristen office binnen te stappen in Tórshavn. Ze geven je daar heel graag extra informatie en input! Oh en wat ook een hele toffe gratis spot is: Elduvik Camping. Hier hebben we een paar nachten gestaan. Vanaf daar zit je namelijk zo bij de hoogste berg en in Gjógv om de papegaaiduikers te spotten. Have fun!

  • Gaan volgende week,kijken op mykines of we ze kunnen spotten,heb wel goede ervaringen,en van heel dicht bij ,zitten echt halve meter van je af op staffa (schotland)super mooi dagtripje vanaf Oban naar Mull(heel veel edel herten) dan naar Iona,en dan Staffa

    • A

      Hoi Jan,
      En hebben jullie de papegaaiduikers kunnen spotten op Mykines? Onze trip naar dit eiland werd helaas door het slechte weer geannuleerd. Maar we hebben ze gelukkig, zoals je in dit artikel ziet, op andere plekken gespot. Veel plezier met jullie reis!

  • Ik wil deze vogels zo ontzettend graag zien. Ik had gehoopt ze in IJsland te zien, maar vanwege een vulkaanuitbarsting waren alle vogels gevlogen :(. Volgende keer beter.

  • Sinds mijn vader me ooit een kaart stuurde (vanuit Isle of Skye, daar zitten ze blijkbaar ook) met daarop Papegaaiduikers, wil ik deze koddige vogels een keer zelf zien. Helaas is het er nog niet van gekomen

Plaats een reactie


Zelf reizen op de Faeröer?

Enthousiast over de Faeröer eilanden en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Gebruik dan de volgende links om tot de beste deals te komen. We hebben de fijnste reisorganisaties al voor je verzameld. Zo helpen we jouw Faeröer reis op weg. Start jouw rondreis!

Alle Faeröer blogs
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in