Gastartikel – Stop waar je wilt en je bent meteen ‘thuis’, met het mini-huis dat je achter de auto hebt hangen. Op vakantie gaan met de caravan of aanhanger is niet alleen bij Nederlanders erg populair. Moderne en goed beheerde campings bieden een niveau van luxe dat in geen geval onderdoet voor een goed hotel. Maar ga je op vakantie met de caravan of aanhanger, waar moet je dan voor vertrek en onderweg extra op letten en hoe maak je de caravan of aanhanger gereed voor de vakantie?
Voorbereiden op rijden met caravan of aanhanger
Als je gaat rijden met een caravan of een aanhangwagen, dan moet je rekening houden met de volgende punten:
- De juiste draaglast;
- Het toegestane gewicht van de caravan en het trekkende voertuig;
- Het slim beladen van de caravan of aanhanger;
- De bandenspanning;
- De technische staat van de caravan;
- De aanwezigheid van een anti-snaking clutch;
- Het nemen van een ‘caravantraining’; waarmee je leert rijden met de caravan of aanhanger.
Trekvoertuig kiezen
Het belangrijkste aan het trekkende voertuig is het trekgewicht dat deze mag trekken. Deze zijn op het papieren kentekenbewijs van personenauto’s te vinden als maximum massa voor geremde en ongeremde (aanhang)wagens. Op de kentekencard staat het trekgewicht aangegeven als ‘Technisch maximum massa AHW’. Overschrijd deze maximumgewichten niet. Ga je rijden met een aanhangwagen of caravan, dan moet je het gewicht laten registreren bij de RDW. Ontbreekt het gewicht of klopt deze niet? Neem dan contact op met de RDW-klantenservice.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Correcte belading en veilige aankoppeling
Bij het laden kun je de lading het beste zo diep en gelijkmatig mogelijk in de caravan verdelen. Plaats zware voorwerpen in het gebied van de as. Overschrijd de toegestane asbelasting en het totaalgewicht niet. Controleer ook of de afneembare koppelingssystemen stevig op de auto zitten. Let er bij het aankoppelen op dat de koppeling goed vastklikt en dat de veiligheidskabel aan een speciaal oogje of aan de hals van de koppeling is bevestigd.
Regelen voor vertrek
Voordat je weggaat, zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Dat zijn de volgende dingen:
- Verlichtingssysteem: controleer dit. Met name achterlichten en richtingaanwijzers. Installeer de elektrische verbindingskabel tussen de caravan en de auto op een zodanige wijze dat deze ook in krappe bochten niet te kort is of over de weg kan slepen.
- Bandenspanning: controleer deze en corrigeer deze indien nodig. Controleer de banden op mogelijke schade.
- Sluit luiken en ramen: regen en wind kunnen anders schade veroorzaken
- Zorg ervoor dat je weet wat de autoverzekering dekt in het buitenland. Heb je de goedkoopste autoverzekering, maar is dat alleen een WA-dekking zonder aanvullende pechhulpverzekering? Dan heb je zeer waarschijnlijk geen pechhulp in het buitenland. Controleer dergelijke zaken goed vooraf, zodat je in een pechsituatie weet waar je aan toe bent en hoe je moet handelen.
- Neem een goede reisverzekering.
- Gebruik extra spiegels die de verticale achterranden van de caravan zichtbaar maken wanneer de caravan rechtop wordt getrokken. Dit vergemakkelijkt het manoeuvreren, maar helpt ook bij de oriëntatie in bochten en bij het inhalen op de snelweg.
- Houd aanzienlijk meer afstand tijdens het rijden. Met een aanhangwagen en caravan neemt de remweg toe.