Hoewel dit blog is geschreven vanuit het oogpunt als je zelf een camper gaat bouwen zijn onderstaande tips ook van toepassing als de camper al helemaal is ingebouwd. Eigenlijk zijn ze van toepassing op alle plekken waar roest ontstaat. Dus doe er vooral je voordeel mee, ook al ben je niet bezig met een zelfbouw camper.
Als de camper gestript is het slim om de basis goed te controleren op roest. Zijn er plekjes die nog extra liefde nodig hebben voordat ze worden weggestopt achter de isolatie en afwerking. Hopelijk heb je er met de aankoop al opgelet maar er zijn nu vast delen tevoorschijn gekomen die eerst niet zichtbaar waren.
Roestplekken moeten nu aangepakt worden, het roesten gaat namelijk gewoon door. Let ook op waar in potentie roest kan ontstaan. Nu je overal makkelijk bij kan is het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ passend. Dus ga met een kritische blik door de hele camper. Vind je roest of potentiele roestplekjes? No worries, we geven je praktische tips om roest te verwijderen, te behandelen en te voorkomen.
Tip: Google, als je dat voor de aankoop nog niet gedaan hebt, een rondje om bekende pijnpunten van je camper te achterhalen. Hier zijn vooral het bouwjaar en model van belang. Sommige modellen staan bekend om roest op specifieke plekken. Controleer deze plekken extra goed.
Hoe roest te verwijderen
Inspecteer de gehele camper op roest, maar wees extra kritisch op de bekende plaatsen: deuren, de motorkap, spatborden en dorpels. Makkelijk gezegd zijn er twee typen roest waar de een makkelijker te behandelen is dan de ander:
- Oppervlakte roest
- Doorgeroest (gaten)
Oppervlakte roest is zoals de naam al doet vermoeden het makkelijkste aan te pakken. Ga er echter niet te makkelijk vanuit dat het ook enkel oppervlakte roest is. Soms zit er meer roest verstopt onder de nog goed uitziende laklaag of gaat het toch dieper dan je op zicht ziet. Door met een (oude) schroevendraaier in de roestplekken te prikken kom je meer te weten over de status van de roest. Prik je erdoorheen dan is er werk aan de winkel, is het nog stevig dan kom je er met een goede roestbehandeling wel uit. Lees hieronder verder hoe je beide vormen van roest verwijderd.
Alles over zelf een camper bouwen?
Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).
Oppervlakte roest verwijderen
Als het enkel oppervlakte roest betreft dan is het zaak om dit op te schuren met een staalborstel of vergelijkbaar (er zijn ook opzet stukjes voor bijvoorbeeld de boormachine). Het liefst schuur je het helemaal kaal. Lukt dat niet? Dan gaat het er voornamelijk om dat alle roestvlokken loslaten en dat het grove roest wordt weggehaald. Daarna kan er een roestverwijderaar worden aangebracht om de roest om te zetten in een onschuldig ijzerfosfaat.
Tip: probeer de oorzaak van de roest te achterhalen. Waarom zit er juist op die plek roest? Is er ergens iets doorgelekt, zijn de rubbers niet meer goed of was het gewoon pech? Zonder de oorzaak aan te pakken is de kans groot dat de roest gewoon weer terugkomt. Los de oorzaak dus ook op.
Als het metaal weer blank is kan er een primer worden aangebracht, gevolgd door lak. Schuur tussendoor lichtjes op. Let er bij het uitkiezen van zowel de primer als de lak wel op dat deze geschikt zijn voor metaal. Anders is de roest zo weer terug.
Doorgeroeste plekken behandelen
Zijn er plekken doorgeroest dan is het eerste deel van de behandeling hetzelfde. Zorg ervoor dat er rondom het gehele gat geen roest meer zichtbaar is maar blank staal. Snij het roest gedeelte er desnoods uit met een slijptol. Aangezien er nu een gat is ontstaan is het noodzakelijk deze weer te dichten. Dit kan bijvoorbeeld met hars en een verharder of epoxy. Is het helemaal doorgeroest dan kan dit eerst worden opgevuld met een glasvezelmat. Smeer hierover een laag hars uit tot het helemaal is opgevuld. Plamuur de plek en schuur het vervolgens op. Hierna kan ook hier een metaalprimer en lak worden aangebracht om te voorkomen dat het opnieuw gaat roesten.
Let op: zijn gaten te groot om met een glasvezelmat op te vullen of zijn het dragende onderdelen? Dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan lassen. Het principe is hetzelfde als de glasvezelmat, maar dit kan je meestal niet zelf. Iemand die goed kan lassen inschakelen is daarom ons advies.
Roest voorkomen bij zelfbouw camper
Heb je een camper zonder roest? Reken je zelf dan gelukkig maar dat betekent niet dat je het ook nooit zult krijgen. Het voorkomen van roest is dan nog steeds een belangrijk onderdeel van het bouwproces.
De meest logische plekken die je zeker moet behandelen zijn delen die je hebt weggeslepen, geschuurd of waar je gaten hebt gemaakt. Hier komt namelijk weer staal bloot te liggen wat het vatbaar maakt voor roest. Zet dus ook deze delen in een primer en lak.
Tip: lees de gebruiksaanwijzingen van de metaalprimer en -lak goed door. Kijk hoeveel lagen er nodig zijn om het staal te beschermen tegen roest. Dit kan per merk verschillen.
Wil je zeker zijn dat er geen roest achter de inbouw ontstaat? Dan kan je er nog voor kiezen om een antiroest laag aan te brengen. Dit is vooral interessant voor de delen waar je niets mee doet zoals de openingen in de stijlen. Er zijn milieuvriendelijke spuitbussen met een transparant wasmengsel. Dit zorgt voor een waterdichte beschermlaag en is daardoor preventief tegen roest. Breng dit dus niet aan op onderdelen waar je nog tegen moet lijmen (bijvoorbeeld voor het isoleren van de camper) of waarop je direct hout voor het frame bevestigd.