In de afgelopen twee maanden zijn twee toeristen vermist geraakt in Nieuw-Zeeland. Een 20-jarige studente raakte tijdens een wandeling in het Mt Aspiring National Park (West Coast) haar groep medestudenten kwijt. Na een zoektocht van meerdere dagen is het lichaam van de studente teruggevonden aan de oever van een rivier. Recent is er ook een Nederlandse jongen vermist geraakt. Hij is nooit teruggekeerd van een wandeling nabij Wharakiki Beach in het noorden van het Zuidereiland en is tot op heden nog steeds vermist.
Helaas gebeuren dit soort tragische ongevallen ook in Nieuw-Zeeland. Het is natuurlijk onmogelijk om te zeggen dat de vermissingen voorkomen hadden kunnen worden, maar bewust zijn van je eigen veiligheid is van belang!
1. Route plannen
Ga niet zonder plan de natuur in, zeker niet voor meerdere dagen. Zoek vooraf uit welke route je gaat lopen en hoeveel tijd dit ongeveer kost. Vraag de bevolking om meer informatie of laat je adviseren in een i-SITE of DOC Visitor Centre. Hier (PDF) een overzicht van alle i-SITE’s en hier een overzicht van alle Visitor Centres van het Department Of Conservation.
Wij Reizen In Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland heeft flinke indruk op ons gemaakt en heeft onze liefde voor reizen aangewakkerd. In zes maanden zijn we verliefd geworden op het land en haar inwoners. Omdat je niet elk jaar naar de andere kant van de wereld vliegt, vind je hier alle informatie om de reis van je leven te maken in Nieuw-Zeeland.
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
2. Deel de planning
Stel iemand op de hoogte van de plannen en geef hierbij een datum of tijdstip door van de verwachte terugkomst. Zo weten zij wanneer er alarm geslagen moet worden wanneer je niet terugkeert van de trip. De persoon die je inlicht kan iemand zijn op de camping, een lokale bewoner maar ook een i-SITE of een DOC Visitor Centre. Bij een heel aantal trektochten ligt er bij het informatiecentrum een boek klaar waarin je kunt vermeldden dat je de tocht aan het maken bent. Vergeet absoluut niet om aan te geven dat je weer terug bent. Door deze fout zijn er al meerdere onnodige zoekacties gestart.
3. Check het weer
Het weer in Nieuw-Zeeland kan nogal onvoorspelbaar zijn, raadpleeg daarom altijd de weersvoorspelling en houdt rekening met een eventuele omslag. Neem voldoende kleding mee waarmee je warm en droog blijft!
4. Ken je limiet en de risico’s
Niets is gevaarlijker dan midden in de natuur in de problemen raken door stommiteiten. Daag jezelf daarom alleen uit binnen je fysieke grenzen en ervaringen. Stem de wandeltocht dus af op je eigen niveau. Wees realistisch in wat haalbaar is voor jou.
5. Neem voldoende voorraad mee
Zorg ervoor dat je genoeg voedsel, kleding, uitrusting en noodrantsoen mee hebt voor een worst case scenario. Met het gevaar van het weer is het altijd verstandig om ook regenkleding mee te nemen.
Naast deze vijftal tips is het altijd verstandig om een wandeling of trektocht met meerdere personen te lopen. Bij een eendaagse wandeling is dit misschien niet nodig maar bekijk dit dus per tocht. Verder is het slim om altijd een mobiele telefoon mee te nemen. En de laatste tip, vertrouw altijd op je gut feeling, wanneer iets niet goed voelt, ga er dan vooral niet mee door.
Op zoek naar meer informatie over de beste voorbereiding op een trektocht (of tramp zoals de Nieuw-Zeelanders het noemen) neem dan een kijkje bij Mountainsafety.org.nz. Heb jij nog handige, creatieve of belangrijke tips? Deel deze dan met ons!