Je eigen camper bouwen is voor de meeste van ons een intens en vooral compleet nieuwe onderneming. Naast dat je wellicht niet de meest handige Harrie bent (we kijken hier ook naar onszelf) komen er ook andere elementen bij kijken. Want opeens moet je bezig zijn met al je apparatuur uitzoeken, methodes van inbouwen, iets weten van water en elektra aanleggen en met een beetje pech ook nog van roest behandelen. Er komt veel kijken bij het bouwen van een camper en helemaal als je dit zo veilig mogelijk wilt doen. Daarom een blog toegewijd aan manieren om jezelf zo goedmogelijk te beschermen tijdens het klussen. Van veiligheidsschoenen tot stofmaskers en tips om je gereedschap zo veilig mogelijk te gebruiken.
Tips voor veilig gebruik van gereedschap
Het is misschien een open deur, een die wagenwijd openstaat. Maar toch benoemen we hem meteen. Want hier zijn volgens ons de meeste ongelukken mee te voorkomen. Ja, soms kost het wat meer tijd maar de gevolgen van gereedschap op een onjuiste manier gebruiken kunnen groot zijn. Lees daarom, zeker als je er niet vaak mee werkt of het al even geleden is, de handleiding goed door. Hierin staat over het algemeen hoe het gereedschap veilig te gebruiken is en wat je absoluut niet moet doen.
Is het gereedschap verouderd of in slechte staat? Dit kan een ongelukje veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat bot gereedschap de kans op letsel vergroot? Ook als je het maar voor enkele onderdelen nodig hebt: gebruik goed gereedschap. Laat je zaag bijvoorbeeld slijpen of koop een nieuw zaagblad of zaagje. Check bij elektrisch gereedschap ook altijd wat de staat is van het stroomsnoer en of deze niet is beschadigd.
Tip: hou het stroomsnoer tijdens het gebruik altijd goed in de gaten en zorg dat je deze niet kunt raken; door hem over je schouder te hangen voorkom je dat deze in de weg zit.
Omdat de meeste van ons niet dagelijks met een cirkel-, afkort-, tafel- of decoupeerzaag werken nog enkele specifieke tips voor het veilig gebruik van deze type zagen:
- Hou aanwezige beschermkappen altijd over het zaagblad;
- Zorg voor goede ondersteuning van het te zagen materiaal. Klem het materiaal (als dat kan) vast met lijmklemmen;
- Werk rustig, op een opgeruimde locatie het liefst ingericht op het specifiek te gebruiken gereedschap;
- Hou rekening met het te zagen materiaal: dikker materiaal brengt andere risico’s mee (het klemmen of terugslaan van de zaag);
- Voorkom dat je het snoer van de zaag kan raken, hang het achterlangs over je schouder;
- Zorg voor een juiste werkhoogte van het werkblad en zorg ervoor dat je niet achter de zaag plaatsneemt maar een beetje aan de zijkant;
- Stel de zaagdiepte in op het type materiaal en de specifieke dikte (vaak niet meer dan 6 mm uitsteken);
- Gebruik (bij een tafelzaag) altijd een stok en kom nooit met je vingers in de buurt van het zaagblad;
- Sluit indien mogelijk een stofzuiger aan en gebruik beschermende kleding, oogbescherming, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming. Hierover zo meer!
Zijn veiligheidsschoenen nodig?
Het beschermen van je voeten is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een camper gaat (ver)bouwen. Maar stiekem ben je nog geregeld met zware onderdelen in de weer. Schoenen met en stalenneus komen dus zeker van pas, maar veiligheidsschoenen zijn meer dan dat. Tegenwoordig uitgerust met antislipzolen, zo weet je dus zeker dat als je in een gekke positie staat je niet onderuitglijdt. Veiligheidsschoenen beschermen tegen zware en scherpe vallende voorwerpen en voorkomen dat je uitglijdt op momenten dat het je juist niet uitkomt. En aangezien een gemiddelde camperverbouwing makkelijk maanden (tot jaren) in beslag kan nemen is dit eigenlijk een best slimme investering, dus veiligheidsschoenen zijn zeker aan te raden!
Het aanbod van veiligheidsschoenen is groot, zo heeft alleen Engelbert Strauss al meer dan 100 verschillende hoge kwaliteit veiligheidschoenen (zelfs voor kinderen). Met zomer- en winteruitvoeringen kies je een schoen voor elk seizoen. Aangezien dit voor de meeste van ons ook allemaal abracadabra is raden we je aan om je in te lezen over hoe je de juiste werkschoenen kiest.
Tip: naast goede veiligheidsmaatregelen tijdens het klussen is de juiste verzekering voor je camper in aanbouw natuurlijk ook geen overbodige luxe. Verzeker je bus alvast als camper (in aanbouw). Lees meer over de aanbouw verzekering.
Alles over zelf een camper bouwen?
Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).
Stofmaskers en adembescherming
Afhankelijk van wat je precies gaat inbouwen kom je hier in meerdere of mindere mate mee in aanraking. Maar als je het meest strikte advies opvolgt, zou je geregeld een stofmasker of zelfs een meer serieuze vorm van adembescherming moeten dragen. Ook hier klinkt het logisch als je het leest: inademen van stof, gassen of dampen kunnen een gevaar opleveren voor je gezondheid. Maar toch denken de meeste van ons (wij ook nog te vaak) dat het voor onze eigen klussen overbodig is om onze longen te beschermen. Zelfs bij het schuren en zagen van hout wordt al een stofmasker aanbevolen.
Maar er zijn nog andere aspecten bij het (ver)bouwen van je camper waar een masker geen overbodige luxe is. Bijvoorbeeld als je een badkamer met epoxy gaat inbouwen, roest moet behandelen of je camper opnieuw gaat spuiten. De dampen die hiervan afkomen wil je echt niet inademen. Een serieus masker is hier dan ook echt nodig. Een goed overzicht van welk stofmasker je nodig hebt bij welke klus vind je hier.
Handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding
Nu we de belangrijkste tips al met je hebben gedeeld, nog een paar laatste tips om zo veilig mogelijk te werk te gaan. Een veiligheidsbril van een paar euro kan je namelijk al blijvend oogletsel besparen. Er hoeft maar een klein stukje hout, metaal, verf of lijm in te komen en de reisplannen waarvoor je de camper aan het bouwen bent kunnen terug in de kast. Een veiligheidsbril (ook een goedkope van de Action) beschermt tegen stof en het indringen van onwenselijke materialen in je ogen.
Iets wat wel meer voor de hand ligt is het gebruik van werkhandschoenen. Je hebt verschillende soorten, handschoenen die je beschermen tegen verwondingen maar ook die je handen beschermen tegen (brandende) vloeistoffen, irriterende lijmen of olie. Kies dus de juiste handschoen voor de juiste klus. Naast dat je je handen schoonhoudt, wat ook fijn is, voorkom je verwondingen en irritaties. Zeker met sneldrogende lijm of verf (epoxy) zijn goede handschoenen essentieel!
Let op: bij het gebruik van (elektrische) zagen gebruik je juist geen handschoenen. Als het zaagblad zich vastzet in de handschoen kan de schade aan je hand nog groter worden.
Gehoorschade komt steeds vaker voor, een kwart van de jongeren zou er al last van hebben. Ook tijdens het klussen aan je camper loop je hier risico op. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen namelijk al schadelijk zijn. Als je weet dat een schuurmachine 95 decibel produceert is het een logisch gegeven dat je bij alles wat een vergelijkbaar geluid produceert je gehoorbescherming opzet.
Als laatste kan je er nog voor kiezen om niet te klussen in je oude kleren, maar juist in speciale veiligheidskleding. Deze beschermt over het algemeen net wat beter en gaan minder snel kapot. Daarnaast zijn ze ontworpen om in te klussen, wat het allemaal nog net iets makkelijker maakt.