Gastartikel – Naast cash is de creditcard een handig betaalmiddel, omdat deze vrijwel overal wordt geaccepteerd. Een pinpas laat je bij sommige betaalpunten of bij een geldopname nog wel eens in de steek, zeker buiten Europa. Het achter de hand houden van een creditcard is daarom sterk aan te raden.
Als je binnenkort op reis gaat en een creditcard gaat gebruiken, zijn de volgende twee tips nuttig om even door te nemen:
Vermijd onnodige toeslagen
Als je in het buitenland met je creditcard betaalt, krijg je vrijwel zeker te maken met toeslagen. Sommige toeslagen kun je vermijden of minimaliseren:
- Transactiekosten geldopname: probeer altijd eerst geld op te nemen met je pinpas. Als die niet werkt en je hebt snel cash nodig, kun je altijd nog je creditcard gebruiken. Reden hiervoor is dat de transactiekosten voor een cash geldopname bij een creditcard een stuk hoger ligt. Dit scheelt soms wel tot enkele euro’s per keer.
- Wisselkoersopslag: als je in vreemde valuta betaalt, is het altijd voordeliger om te betalen in de lokale valuta, ondanks dat de winkelier je de mogelijkheid biedt om in euro’s te betalen. Echt waar! Let bij het uitzoeken van een creditcard overigens op de hoogte van wisselkoersopslag, aangezien deze per creditcard kan verschillen.
Check je creditcard voor vertrek
Voordat je reis begint, is het nuttig om een aantal zaken over je creditcard te controleren:
- Of je creditcard nog geldig is (kijk naar de vervaldatum)
- Hoeveel bestedingsruimte je (nog over) hebt
- Hoe je jouw bestedingsruimte indien nodig tijdelijk kunt verhogen
- Hoeveel geld je maximaal per dag kunt opnemen
Door deze zaken te controleren, kun je goed voorbereid aan je reis beginnen.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Vraag een goede creditcard aan
Het is over het algemeen niet al te lastig om een geschikte creditcard aan te vragen, zelfs als je een beperkt budget of inkomen hebt. Een vergelijkingssite voor creditcards kan je hierbij helpen. Een basic creditcard is al aan te vragen voor zo’n 20 euro per jaar. Daarvoor krijg je relatief veel:
- 500 euro bestedingslimiet
- Een aankoopverzekering (bij schade, diefstal en verlies)
- 24/7 service bij fraude en diefstal
- Een reisongevallenverzekering, bijvoorbeeld hulp bij repatriëring en medicijnen
Een prepaid creditcard kan een interessante optie zijn als je niet door de kredietwaardigheidstoets komt bij de aanvraag van een reguliere creditcard. Bij prepaid creditcards stort je vooraf geld op je creditcardrekening alvorens je ermee kunt betalen. Het logische voordeel is dat je nooit meer geld kunt uitgeven dan je naar de kaart hebt overgemaakt.
De creditcard ervaringen van Lars & Dasja
“Tijdens onze eerste grote reis naar Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland kregen we het niet voor elkaar om op tijd een goede creditcard aan te vragen. Enkele dagen voor vertrek hebben we daarom gekozen voor een prepaid creditcard. Het grote voordeel is dat je op deze manier niet in de schulden komt, aangezien je zelf geld op de kaart zet. Je kan hiermee dus makkelijker binnen je budget blijven. We liepen wel snel tegen een groot nadeel aan van de prepaidkaart, je kunt er geen auto mee huren. Toen we in Australië met een huurauto langs de 12 apostelen wilden kregen we keer op keer een flinke nee te horen.
Voor de huidige reis gebruiken we een gewone creditcard, erg vaak gebruiken we hem binnen Europa niet maar in sommige gevallen is het maar wat handig om hem mee te hebben!”