Wildkamperen bied je de unieke kans om volledig op te gaan in de ongerepte natuur van Noorwegen. Je kunt overnachten op plekken waar je in alle vroegte wordt begroet door mistige bergmeren, afgelegen stranden of uitgestrekte bossen. Maar met deze vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid om de natuur te respecteren en te beschermen. Of je nu met een tent rondtrekt of het comfort van je camper opzoekt, het is essentieel om de regels te kennen en rekening te houden met de impact die je hebt op de omgeving. Respect voor de natuur en je omgeving is dan ook de kern waar het allemansrecht op is gebaseerd.
Het allemansrecht: wat houdt het in?
In Noorwegen staat de natuur centraal in het leven van de inwoners, en dat is terug te zien in het recht om vrij te zwerven, oftewel het ‘allemannsretten’. Dit recht geeft iedereen de mogelijkheid om bijna overal de natuur in te trekken, te wandelen en zelfs te kamperen, mits je de regels respecteert. Of je nu een tent opzet op het uitgestrekte hoogplateau van Hardangervidda, ontspant in een hangmat bij zonsondergang in de bossen van Nordmarka, of gewoon de stilte van de Noorse wildernis wilt ervaren, je hebt de vrijheid om van het buitenleven te genieten. Dit geldt voor zowel wandelaars met een tent als voor reizigers met een camper, maar er zijn wel een paar verschillen.
Met de tent
Je mag je tent bijna overal opzetten, zolang je je aan een paar basisregels houdt:
- Minimaal 150 meter afstand bewaren van huizen en hutten.
- Maximaal twee nachten op dezelfde plek kamperen.
- De plek moet op niet-gecultiveerd land zijn (dus niet op akkers of weilanden).
Met de camper
Voor campers gelden net iets andere regels. Hoewel het allemannsrecht ook hier enige vrijheid biedt, zijn er aanvullende restricties:
- Je mag met de camper niet off-road rijden of parkeren.
- Overnachten is toegestaan op openbare parkeerplaatsen en speciaal aangewezen camperplekken, tenzij er een verbodsbord of privébord staat.
- Net als met de tent moet je minimaal 150 meter afstand houden van privéterrein.
Let op: Het Noorse allemannsretten is de wettelijke bescherming van het recht om te zwerven op ‘open terrein’ – ook wel onomheind land genoemd. ‘Omheind land’ hoeft niet daadwerkelijk omheind te zijn, dit omvat alle terreinen die actief in gebruik zijn voor landbouw of privédoeleinden.
Verblijfsduur
Met een tent mag je maximaal twee nachten op dezelfde plek blijven, tenzij je toestemming hebt van de eigenaar. Met de camper gelden vaak dezelfde regels, hoewel op openbare camperplekken soms een maximale verblijfsduur van 24 uur wordt gehanteerd.
Het is belangrijk om te onthouden dat dit recht is gebaseerd op respect: laat de plek altijd netjes achter en zorg dat je geen overlast veroorzaakt. Open vuur maken is in de zomermaanden vaak verboden vanwege het risico op bosbranden. Gebruik daarom liever een campingbrander of gas barbecue.
Waar mag je NIET wildkamperen?
In sommige gebieden, zoals nationale parken en populaire toeristische trekpleisters, gelden strengere regels voor zowel tentkampeerders als camperaars. Een aantal van dit soort gebieden zijn:
- Oslo-omgeving en andere stedelijke gebieden: Hier is wildkamperen vaak helemaal verboden vanwege de drukte en beperkte ruimte. Maar er zijn zeker wel opties. Zo hebben wij in Oslo op de camping gestaan met een voorjaarskorting, in Stavanger zit een speciale camperparkeerplaats op loopafstand van het centrum en kun je vaak net buiten de stedelijke gebieden alweer heel fijn staan in de natuur.
- Nationale parken: Je mag meestal kamperen met een tent in nationale parken, maar er kunnen restricties zijn op specifieke plekken. Dit betekent dat het kan zijn dat er speciaal aangewezen plekken zijn waar je je tent mag opzetten. Tijdens een aantal hiketochten hebben we een aantal van dit soort plekken gezien die vaak ook op de meest mooie locaties liggen. Met een camper mag je alleen op aangewezen plekken overnachten of op parkeerplaatsen als hier geen verbodsbord staat.
- Toeristische trekpleisters: Plaatsen zoals de Preikestolen of Trolltunga hebben specifieke kampeerregels en beperkingen, met vaak boetes voor het overtreden ervan. Zo is het met de camper niet mogelijk om op de parkeerplaats te overnachten waar de hike naar Preikestolen start. Je zult dus in de omgeving een plek voor de nacht moeten zoeken.
Als je twijfelt, zoek dan altijd naar een bord met lokale regels of vraag daar na wat wel en niet is toegestaan.
Wij Reizen In
Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.
We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Praktische tips voor wildkamperen in Noorwegen
We sluiten af met een aantal praktische tips voor het vinden van overnachtingsplekken, faciliteiten en veiligheidsmaatregelen.
Het vinden van een overnachtingsplek
Reis je met een camper dan is het via apps als Park4Night, Campercontact of Google Maps erg makkelijk om een overnachtingsplek te vinden. Ook via het Noorse Bobilplassen.no kan je leuke plekjes vinden (sommige gratis, veelal tegen een kleine vergoeding), al werkt de website nog niet zo fijn als de eerder benoemde apps. Hou er rekening mee dat het in Noorwegen regelmatig voorkomt dat je op een parkeerplaats langs een weg staat. Er zijn nu eenmaal minder idyllische meertjes zoals in Zweden waar je helemaal alleen aan kunt staan. De omgeving en uitzichten maken in Noorwegen gelukkig veel goed, dat wel.
Met een tent is het net wat makkelijker om verder van een weg af te overnachten. Reis je met een auto? Parkeer deze dan en loop een stuk de natuur in om een fijne overnachtingsplek te zoeken waar je je tent kunt opzetten. Heb je een vlakke ondergrond gevonden zorg er dan voor dat je tent goed verankerd is. Vooral als je in bergachtig terrein kampeert. Het weer kan zomaar omslaan waar sterke wind een boosdoener kan zijn.
Respecteer rust en ruimte
Parkeer je camper zo dat je geen andere kampeerders of bewoners hindert. In kleinere dorpen kan het handig zijn om te vragen of je een nacht mag blijven staan. Parkeer je naast andere campers probeer dan minimaal 4 meter ruimte tussen de voertuigen te houden, dit is nationale regelgeving (i.v.m. brandgevaar) en sommige Scandinavische camperaars zijn hier strikt in.
Faciliteiten gebruiken
Noorwegen is een land wat goed georganiseerd is. Zo zijn hier de mooiste openbare toiletten te vinden op de meest afgelegen plekken. De toiletten zijn vaak voorzien van wc-papier en vrij schoon. Ook water is makkelijk te verkrijgen, zo kun je bij heel veel tankstations water tanken – er zit vaak een kraantje in de kast waar ook lucht te vinden is – en mag je bij veel campings gebruik maken van de serviceplaats voor campers (soms tegen betaling). Faciliteiten om te legen en vullen genoeg dus, door praktisch heel Noorwegen.
Helaas kent Noorwegen het principe van wasserettes niet. Dus wil je een wasje draaien dan zul je een camping op moeten zoeken waar een wasmachine te gebruiken is. Heel af en toe vind je bij een tankstation een douche en wasmachine zoals in Bodø.
Bescherm jezelf tegen insecten
Noorwegen heeft in de zomermaanden veel muggen, vooral in de bossen en moerassen. Een muggennet en insectenspray zijn onmisbaar. Een anti-muggenlamp voor buiten zoals een Thermacell of Flextail kan ook veel doen. Maar helaas word je niet alleen door muggen gestoken, ook dazen en midges (knutjes) kunnen erg vervelend zijn.
Opmerking: Over het algemeen hebben wij in Noorwegen niet heel veel last gehad van muggen, dazen en midges. De horrorverhalen die je soms hoort zijn ons bespaard gebleven. Maar in bepaalde gebieden ontkom je er niet in aan. Word je gestoken door een daas dan kan dit erg pijn doen en opzwellen. Behandel de steek direct en maak het schoon met pure alcohol dit vermindert de zwelling. Heb je net zoals ik veel last van muggenbeten, door het nemen van een hooikoortspilletje werden mij flinke bulten redelijk bespaart.
Blijf veilig in de natuur
Het is cruciaal om je veiligheid op de eerste plek te zetten. De natuur in Noorwegen kan namelijk onvoorspelbaar zijn, met snel veranderend weer, uitdagend terrein en mogelijke ontmoetingen met wilde dieren. Bereid je daarom altijd voor op het avontuur dat je die dag wilt ondernemen. Controleer het weerbericht, neem voldoende warme kleding mee (draag laagjes) en stel iemand op de hoogte van de route die je gaat lopen en wanneer je verwacht terug te zijn.
Tip: Neem een persoonlijke locatiebaken of satellietcommunicator mee. Mocht je in de problemen komen dan kun je hiermee een noodsignaal sturen naar de hulpdiensten. Wij gebruiken zelf de Bivy Stick.
Blijf veilig op de weg
Veilig autorijden in Noorwegen vereist extra aandacht vanwege de unieke omstandigheden en uitdagingen die het land biedt. De wegen zijn vaak smal en bochtig, vooral in bergachtige gebieden. De afstanden die je aflegt kosten veel meer tijd dan in Nederland. Gelukkig zijn de uitzichten prachtig en verveel je je geen moment op de weg. Regelmatig kom je tunnels tegen, waaronder de langste ter wereld. In tunnels is het belangrijk om je snelheid aan te passen, je lichten aan te zetten en alert te zijn op onverwachte obstakels zoals loslopende dieren en soms ook fietsers.
Niet alleen kun je sneeuw en ijs in de wintermaanden tegenkomen, ook in april, mei en juni zijn er gebieden waar nog volop sneeuw te vinden is. Zorg ervoor dat je camper of auto hierop voorbereid is. Ga je in de wintermaanden naar Noorwegen voorzie je auto of camper dan van winterbanden en neem sneeuwkettingen mee.
Houd rekening met harde windvlagen, vooral op open bruggen en langs fjorden, en wees voorbereid op plotselinge weersveranderingen. Tot slot kunnen elanden, herten of zelfs schapen onverwachts de weg oversteken, dus blijf alert, vooral in de schemering en op afgelegen wegen.
Kampvuurtje maken
Een kampvuurtje geeft een ultiem kampeergevoel en is natuurlijk ook een goede manier om eten te koken in de natuur en warm te blijven. Het is essentieel om hier verantwoord mee om te gaan. Kies bij voorkeur voor aangewezen vuurplekken zoals een vuurring of een bestaande vuurplaats om schade aan de natuur te minimaliseren. Gebruik uitsluitend dood hout dat al op de grond ligt en zorg ervoor dat je vuur onder controle blijft en laat het nooit onbeheerd achter. Bij vertrek moet je het kampvuur volledig doven door het met water te blussen, de as te roeren en te controleren of er geen warmte meer is. Houd ook rekening met lokale brandvoorschriften en beperkingen, vooral in droge periodes.
Tot slot
Wildkamperen in Noorwegen, of je nu met een camper rondreist of in een tent slaapt, is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Het land biedt een unieke combinatie van vrijheid en avontuur, met eindeloze mogelijkheden om midden in de natuur te verblijven. Maar onthoud: die vrijheid komt met verantwoordelijkheid. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat, respecteer de natuur en de lokale regels, en laat geen spoor achter. Zo draag je bij aan het behoud van deze bijzondere plekken en kunnen toekomstige reizigers net zo genieten van Noorwegen als jij. Heb je nog een vraag, opmerking of wil je een tip delen? Laat het hieronder aan ons en andere lezers weten middels een reactie.
2 reacties
Djoke
Wij hebben o.a. met een tent en caravan rondgetrokken. Ook met de caravan is het goed te doen om wild te kamperen.
Dasja
Hi Djoke, wat leuk om te lezen dat het met tent en caravan ook makkelijk is. We hebben onderweg meerdere tent en caravan kampeerders gezien inderdaad. Kan me voorstellen dat je met een tent nog meer in de wildernis kunt overnachten.