De Albanese cultuur

Een trotse cultuur en inwoners met een vriendelijk karakter

Albanië biedt een unieke reiservaring met een bijzondere cultuur. Dit land, dat zich nog buiten de Europese Unie bevindt, heeft een boeiende achtergrond die diepe indruk maakt. De combinatie van eeuwenoude invloeden en moderne ontwikkelingen maakt de Albanese cultuur bijzonder en verrassend. Tel daar het karakter van de Albanezen bij op en je hebt alles voor een onvergetelijk avontuur.
Monument in Albanië
Albanië staat vol met monumenten, soms op de gekste plekken
Monument in Albanië
Albanië staat vol met monumenten, soms op de gekste plekken

Albanië ligt relatief dicht bij huis, maar is in veel opzichten deel van een totaal andere wereld. Terwijl de Europese Unie om de hoek ligt, is Albanië daar zelf nog geen lid van. Dat heeft alles te maken met de rijke en recente geschiedenis van het land. De Albanese cultuur is hierdoor uniek en interessant. Als je door dit land reist, kom je die cultuur overal tegen. We introduceren je hier alvast een beetje in die cultuur, maar wees gewaarschuwd, zelfs na een lange reis door Albanië kan de cultuur je nog blijven verrassen.

Inwoners van Albanië

Met iets minder dan drie miljoen inwoners, wonen er relatief maar weinig Albanezen in het land zelf. De meeste Albanezen wonen echter ergens anders. Vier tot negen miljoen Albanezen wonen buiten de landsgrenzen. Dit heeft alles te maken met een fascinerende en pijnlijke politieke en oorlogsgeschiedenis, die eeuwen teruggaat. In Albanië zelf wonen de meeste inwoners (bijna één derde) in de hoofdstad, Tirana. Daarnaast is vooral de kustregio bewoond. Het overige deel van Albanië is bijna overal dunbevolkt, met kleine steden in elke provincie.

Familie staat centraal in de Albanese samenleving. Ouders, kinderen, grootouders, ooms en tantes leven vaak dicht bij elkaar en helpen elkaar in alle aspecten van het leven. Respect voor ouderen is essentieel, en de oudste man in de familie heeft traditioneel veel zeggenschap. Huwelijken en familiebijeenkomsten zijn groots en duren vaak meerdere dagen met veel eten, dans en muziek.

Het karakter van Albanezen

Over het algemeen zijn Albanezen supervriendelijk. Zeker in het binnenland word je regelmatig welkom geheten en wensen ze je een fijne reis. In hun omgang zijn Albanezen redelijk fysiek; ze schudden graag de hand en leggen snel een hand op de schouder. Dit doen ze onderling, maar ook graag bij buitenlandse bezoekers. Buitenlands bezoek vinden ze namelijk leuk, en je wordt dan ook snel uitgenodigd voor een bakje koffie.

Opvallend: Gek genoeg, bestaat er nog steeds een historische rivaliteit tussen verschillende gebieden (steden) over het wel of niet opgeven van hun godsdienst tijdens een van de overheersingen. Dit werd versterkt door de opbouw van het nummerbord, dat begon met de afkorting van het gebied of de stad van de eigenaar. Omdat dit veel problemen veroorzaakte, is het systeem recent aangepast naar een kenteken zonder verwijzing naar een regio of stad.

Een ingewikkelde taal

Het Albanees is een bron van grote trots in dit nationalistische land. De taal is uniek, het heeft geen banden met andere talen of oorsprong in bekende oude geschriften. Daardoor klinkt de taal in het begin erg raar en onbegrijpelijk in de oren. Boeiend dus, maar ook een uitdaging. Veel woorden zijn namelijk niet alleen uniek, maar ze zijn ook vaak lang en moeilijk. Niet alleen de woorden, ook de lichaamstaal is verwarrend. Ja knikken en nee schudden gaat in Albanië andersom: nee knikken en ja schudden dus. Naast het Albanees, spreekt de jeugd redelijk Engels, en de oudere generaties spreken meestal redelijk Italiaans.

Tip: Een heel klein beetje basiskennis kan je een klein beetje op gang helpen:

  • Goedendag: Përshëndetje
  • Bedankt: Falemenderit
  • Ja: Po
  • Nee: Jo
  • Is goed: Mirë

Tradities en etiquette

De Albanezen hebben een rijke geschiedenis. Doordat het land veel oorlogen en moeilijke periodes heeft doorstaan, is er een sterke en trotse nationale identiteit ontstaan. Die identiteit is nu gebaseerd op drie pijlers:

  • De taal;
  • De nationale held, Skanderbeg;
  • Het nationale symbool, de adelaar (shqipe eagle), die ook op de Albanese vlag staat.

Albanezen verwijzen graag naar zichzelf als People of the Eagle. Ook officiële instellingen, zoals bijvoorbeeld The Bank of the Eagle, dragen deze naam. In Albanië ben je in de eerste plaats Albanees of Shqipe, daarna komt familie, en pas daarna volgt religie.

De cultuur kan misschien nog het best worden uitgelegd aan de hand van tegenstellingen. Albanië is sterk nationalistisch, maar tegelijkertijd open en streeft naar toetreding tot de Europese Unie. Het land hecht veel waarde aan geschiedenis en tradities, maar is tegelijkertijd progressief en tolerant. Een andere opvallende tegenstelling: Albanezen kunnen veel staren zonder direct contact te leggen, maar zodra er contact is, geven ze je zonder aarzelen een hand, een knuffel of zelfs een zoen.

De Besa: Is een eeuwenoude Albanese morele code die draait om loyaliteit, eer en bescherming. Het woord betekent letterlijk “woord van eer” of “belofte” en houdt in dat een Albanees een belofte onder alle omstandigheden zal houden. Gastvrijheid is eveneens een fundamenteel onderdeel van Besa; bezoekers worden vaak als familie behandeld, zelfs als ze vreemden zijn.

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
groepsreizen
Unieke groepsreizen
NL reisbegeleiding
Ook reizen met kinderen
Bekijk het aanbod
unieke reizen
Breed Albanië reisaanbod
Individuele pakketreizen
Toffe losse bouwstenen
Bekijk het aanbod

Lifestyle

Albanië kan door al deze tegenstellingen een beetje als een mysterie aanvoelen. De levensstandaard is daarop geen uitzondering. Omdat Albanië tot 1992 een communistisch regime kende en afgesloten was van de buitenwereld, is het land in veel opzichten nog niet sterk ontwikkeld. Wegen, gebouwen en dorpen verkeren daardoor vaak in een vervallen staat. Tegelijkertijd is Albanië enorm in opkomst, en de nieuwe generatie Albanezen hunkert naar modernisering. Loop je door Tirana, dan merk je dit aan alles. Jongeren spreken goed Engels, mensen zijn verzorgd en hip. Tirana laat zien waar Albanië naartoe gaat: een tolerante en bruisende stad met grote pleinen en parken. Het verleden en de geschiedenis zijn op elke straathoek te beleven, terwijl de toekomst voelbaar is in de hippe cafés en moderne winkels.

Buiten Tirana zie je de andere kant van Albanië. Overal vind je vervallen gebouwen uit het communistische tijdperk, de landbouw is nog grotendeels ongemoderniseerd en veel woningen zijn half afgebouwd. De tolerante cultuur geeft je de ruimte om dit rustig in je op te nemen. Mensen staren, maar bemoeien zich niet snel met je. De drukte en het moderne leven zijn makkelijk op te zoeken, maar binnen no time bevind je je in onaangetaste natuur en verlaten historische bezienswaardigheden.

Albanese klederdracht

De traditionele Albanese klederdracht varieert per regio en weerspiegelt de rijke culturele geschiedenis van het land. In het noorden dragen mannen de fustanella, een witte plooienrok met een korte jas en een qeleshe (witte vilten hoed), terwijl vrouwen kleurrijke jurken met borduurwerk en zilveren sieraden dragen. In het zuiden zijn de kledingstukken vaak langer en gedetailleerder, met goud- en zilverdraad versieringen. De xhubleta, een klokvormige rok met ingewikkelde patronen, is uniek voor Noord-Albanese vrouwen. Ondanks modernisering worden deze klederdrachten nog steeds gedragen bij traditionele festivals, bruiloften en volksdansen, als symbool van nationale trots en erfgoed.

Eten

De Albanese keuken kan als traditioneel worden omschreven, met veel gerechten waarin vlees of vis een hoofdrol speelt. Toch kent de traditionele keuken ook vegetarische en enkele veganistische gerechten. Naast vlees en vis wordt er veel gebruikgemaakt van kaas en ei. Byrek (gevulde deegpastei), Tavë Kosi (lam met yoghurt) en Fërgesë (paprika-tomaatstoofpot) behoren tot de populairste gerechten. Door de rijke geschiedenis van Albanië zijn ook de Italiaanse, Griekse en Balkan-keuken sterk vertegenwoordigd.

Grote supermarkten zijn zeldzaam in Albanië; boodschappen worden nog op de traditionele manier gedaan. Eten koop je bij de bakker, groenteboer en een aparte winkel voor houdbare producten – ouderwets, of juist hip? Hoewel Albanië overwegend islamitisch is, is alcohol overal verkrijgbaar. Westers fastfood is echter schaars. Door de communistische historie zijn er slechts twee fastfoodketens (KFC en Burger King) actief in Albanië, en dan vooral in Tirana.

Voor de koffieliefhebbers: Albanië is een echt koffieland. Wat thee is voor Marokko, is koffie voor Albanië. Dit is te danken aan de grote Italiaanse invloed van vroeger. Ze durven zelfs te beweren dat ze de lekkerste koffie ter wereld schenken. Maar koffie is meer dan een drankje; het is een sociaal ritueel. Je wordt dan ook geregeld uitgenodigd voor een bakkie koffie.

Kunst

In Albanië gaan kunst en geschiedenis hand in hand. Tijdens je verblijf zul je ongetwijfeld met deze kunst in aanraking komen. De architectuur vertelt vaak veel over de periodes die het land heeft doorstaan: van eeuwenoude ruïnes die de invloeden van Byzantijnen, Romeinen, Grieken en Ottomanen laten zien, tot kastelen die de verhalen van de middeleeuwse verzetsheld Skanderbeg tot leven brengen. Misschien nog fascinerender zijn de overblijfselen van het communistische regime, die je overal tegenkomt. De gebouwen zijn architectonisch bijzonder, en de muziek, schilderijen en foto’s uit die tijd brengen deze recente geschiedenis tot leven.

Hedendaagse kunst zie je vaak in dezelfde context; het dient als een manier om te reflecteren op deze periode, die veel Albanezen zelf in levenden lijve hebben meegemaakt.

Fun fact: De burgemeester van Tirana is zelf kunstenaar, en dat zie je terug in de hele stad. Dankzij hem zijn er overal kleurrijke schilderingen en kunstwerken te vinden, wat de stad een levendige uitstraling geeft.

Religie

Religie heeft in Albanië een bijzondere plaats. Veel Albanezen noemen zichzelf religieus, maar weinig zijn actief praktiserend. Meer dan de helft van de Albanezen is Moslim, ongeveer 15 procent Christen en bijna 40 procent niet religieus of atheïst. Dat Albanië officieel een seculier land is, heeft alles te maken met het communistische regime wat 50 jaar lang regeerde. Tijdens deze periode was elke vorm van religie verboden. Vandaag de dag zorgt dat voor een aangename tolerante sfeer. Religie is overal te zien, en moskeeën en kerken zijn vaak vredig naast elkaar gebouwd. Hun tolerantie is iets waar de Albanezen je met trots op wijzen.

Festival en feestdagen

Net als veel andere “westerse” dingen, zijn festivals en grote feesten relatief een nieuw fenomeen in Albanië. In Tirana en langs de Riviera van Albanië bestaat er al wel een bruisend nachtleven. De nationale feestdagen bestaan voornamelijk uit een mix van christelijke, islamitische en politieke dagen. Hoe een Albanees het beschreef: de jongeren houden van een feestje en bier en daarom duurt het uitgaansweekend van donderdag tot zondag.

Opmerking: Houd bij het plannen van je reis rekening met nationale feestdagen, zoals de Onafhankelijkheidsdag op 28 november en Bevrijdingsdag op 29 november. Deze dagen kunnen invloed hebben op openingstijden en beschikbaarheid van accommodaties.

Veelgestelde vragen over de cultuur in Albanië

Gastvrijheid is een van de meest opvallende eigenschappen van Albanezen. Het is een fundamenteel onderdeel van de Besa, een morele code die draait om loyaliteit, eer en bescherming. Maar ook is Albanië een van de meest religieus tolerante landen ter wereld. Albanezen zien religieuze identiteit vaak als minder belangrijk dan hun nationale identiteit. Maar historisch is er ook veel te vinden in Albanië, het is namelijk een van de oudste bewoonde gebieden in Europa.
Albanezen zijn open en vriendelijk. Ze leggen misschien niet allemaal direct contact, maar als het ijs gebroken is maakt de taalbarrière niet meer uit.
Albanië is steeds vrouwvriendelijker, vooral in stedelijke gebieden. Toch zijn er nog uitdagingen op het gebied van gendergelijkheid, vooral op het platteland. Over het algemeen kunnen vrouwen er veilig en vrij leven en reizen, maar sommige traditionele normen blijven aanwezig.
Tavë Kosi is een van de meest geliefde Albanese gerechten: een ovenschotel van lamsvlees, rijst en een romige yoghurtsaus, gebakken tot een goudbruine korst. Het heeft een unieke, lichtzure smaak en wordt vaak geserveerd met brood en salade. Qilim (Albanees tapijt) is een traditioneel handgeweven tapijt met geometrische patronen en felle kleuren. Deze worden al eeuwen met de hand gemaakt en zijn een symbool van Albanese ambacht en cultuur. Raki, een sterke huisgemaakte brandewijn (meestal van druiven of pruimen), die vaak wordt aangeboden aan gasten als teken van vriendschap en gastvrijheid.

5 reacties

  • hallo,
    ik moest een project maken over een land in europa, ik dacht eigenlijk meteen aan albanie, zonder reden. toen ik ging googelen naar informatie over het land, vond ik al vrij snel deze site. het heeft me erg geholpen met mijn project, alle informatie jullie wel niet over dit land hebben.

    erg bedankt voor alle informatie, dat word hopen op een voldoende. :]
    groetjess.

  • Interessant stukje over Albanië. Bovenaan staat echter hallo dat dit in het Albanees mire is. Volgens mij betekent mire goed en is hallo in het Albanees pershendetje. Ook de taal is interessant maar ook erg moeilijk. Ben er mee bezig en heb inmiddels al aardig wat geleerd. Er zijn wel veel erg lange woorden en moet dan geregeld even goed kijken hoe ik het woord moet schrijven en uitspreken. Hoop in de toekomst het land te kunnen bezoeken en mijn kennis van de taal te kunnen testen tijdens mijn vakantie.

    • Hoi Maria,
      Dankjewel voor je reactie. Wat tof dat je de taal aan het leren bent, lijkt mij ook erg lastig om Albanees te leren. We hebben wat woordjes aangepast en toegevoegd. Hopelijk kun je snel op vakantie naar Albanië 🙂

  • Hallo, ook in Nederland is op 11 november de traditie “Sint Maarten”. Wij kennen het gebruik in Marokko niet. Het klinkt wel als een leuke traditie!

Plaats een reactie


Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Alles over Albanië
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in