Met de camper naar Albanië

Vrijheid en flexibiliteit voor een perfecte Albanië reis

Met de camper naar Albanië is een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Van de ruige bergen zoals de Albanese Alpen tot prachtige stranden aan de Albanese Riviera, je ontdekt het land in alle vrijheid. Hoewel Albanië minder bekend is als camperbestemming, wint het aan populariteit en biedt het verrassend veel mogelijkheden. Lees hier wat je mag verwachten.
Banjat e Benjës camper parking
Net een officiële camperplaats – de parking bij Banjat e Benjës
Banjat e Benjës camper parking
Net een officiële camperplaats – de parking bij Banjat e Benjës

Albanië biedt het beste van twee werelden: een land dat relatief dichtbij ligt (iets verder dan Italië en zelfs dichterbij dan Griekenland), maar toch aanvoelt als een compleet andere wereld. De combinatie van ongerepte natuur, een interessante geschiedenis en een indrukwekkende cultuur maakt Albanië tot een avontuurlijke camperbestemming.

Opmerking: Ondanks dat er veel moois in Albanië te ontdekken is, word je hier ook geconfronteerd met armoede. Het land is in ontwikkeling, en dat zie je vooral buiten de steden, in de infrastructuur, woningen en voorzieningen terug. Verwacht geen goed geasfalteerde wegen, vele zijn in slechte staat, en niet overal is stromend water of elektriciteit even vanzelfsprekend. Toch is de gastvrijheid van de lokale bevolking groot en zullen veel Albanezen je hartelijk ontvangen. Door lokaal te kopen en bij op kleine familiecampings te overnachten of te eten, draag je direct bij aan de economie en ervaar je het echte Albanië. Omarm deze contrasten als onderdeel van de ervaring.

Voordelen van een camperreis door Albanië

Albanië is klein genoeg om binnen enkele weken een volledige rondreis te maken. Het land heeft een oppervlakte van 28.748 km², terwijl Nederland 41.543 km² groot is. Dit betekent dat Nederland ongeveer 1,44 keer groter is dan Albanië. Het voordeel van Albanië is dat ongeveer 70% uit bergen bestaat, hierdoor zijn er veel ongerepte gebieden te vinden. Daarnaast kun je hier waanzinnige roadtrips maken, genieten van de omgeving gegarandeerd. Door het kleine landoppervlakte hoef je dus ook niet dagen te rijden maar kun je met de camper overnachten op de mooiste plekken en gewoon een extra dagje blijven staan.

Een aantal gebieden die de moeite waard zijn om te ontdekken met de camper:

  • De berggebieden in het noorden van Albanië zoals de Albansese Alpen en het Korab-gebergte;
  • Schilderachtige meren, waaronder het Meer van Shkodër en Meer van Ohrid;
  • UNESCO-werelderfgoed steden Berat en Gjirokastër;
  • Ondanks de bouw van vele resorts zijn er aan de kust nog afgelegen stranden en plekken te vinden waar je heerlijk kunt genieten en kunt afkoelen in de blauwe zee.

Meer inspiratie voor je route? Bekijk dan onze reisroutes waaronder een camperreisroute.

Vanaf Nederland naar Albanië met de camper

Er zijn verschillende routes om Albanië te bereiken met de camper. De meest populaire route loopt via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië, waarna je door Kroatië en Montenegro rijdt voordat je Albanië binnenkomt. Dit is vanaf Utrecht tot Tirana ongeveer 2.140 kilometer. Onderweg kun je prachtige stops maken, zoals de Alpen in Oostenrijk, de meren van Slovenië en de Adriatische kust van Kroatië.

Ferry naar Albanië

Een andere optie is de ferryverbinding naar Albanië. Vanuit Italië varen er veerboten naar Albanië, voornamelijk vanaf Bari, Ancona en Brindisi naar de havens van Durrës en Vlorë. Dit bespaart rijtijd en kan prettig zijn als je lange ritten wilt vermijden of een rondje van je route wilt maken.

Tip: Boek de ferry vooraf als je in het hoogseizoen reist. Reis je met je hond en wil je jouw hond niet in een kennel stoppen op de ferry? Boek dan een huisdiervriendelijke hut. Alvast weten wat een ferry oversteek naar Albanië kost? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Grensovergang en benodigde documenten

Om Albanië binnen te komen met je camper heb je de volgende documenten nodig:

  • Geldig rijbewijs
  • Kentekenbewijs van het voertuig
  • Groene kaart (controleer of jouw autoverzekering Albanië dekt)
  • Toeristenbelasting: Bij sommige grensovergangen betaal je een kleine belasting voor je voertuig.
  • Voor sommige doorreislanden, zoals Oostenrijk en Slovenië, is een vignet verplicht.

Let op: Sommige grensovergangen kunnen druk zijn, vooral in het hoogseizoen. Houd rekening met wachttijden en zorg dat je je documenten bij de hand hebt. Neem je je hond mee naar Albanië, dan moet je een paar zaken vooraf regelen, lees daar hier meer over.

Visum nodig? Als toerist mag je 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in Albanië verblijven zonder visum. Voor voertuigen zoals een camper of auto geldt meestal dezelfde termijn: maximaal 90 dagen zonder registratieverplichting.

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
groepsreizen
Unieke groepsreizen
NL reisbegeleiding
Ook reizen met kinderen
Bekijk het aanbod
unieke reizen
Breed Albanië reisaanbod
Individuele pakketreizen
Toffe losse bouwstenen
Bekijk het aanbod

Camperfaciliteiten in Albanië

De uitgebreide camperfaciliteiten die we kennen uit West-Europa zijn nog niet zo aanwezig in Albanië. Maar met een beetje planning is het goed te doen. Hou er rekening mee dat Albanië geen onderdeel is van de Europese Unie en hierdoor je roamingkosten erg duur worden. Wil je online blijven, koop dan een Albanese simkaart. Hoe dit werkt en wat de kosten zijn vertellen we je op deze pagina.

Water vullen en vuilwater legen

Water vullen is mogelijk bij tankstations en campings. Vraag bij tankstations even of het is toegestaan en of hier een vergoeding voor gevraagd wordt. Grijs water lozen kan ook bij sommige tankstations en op campings. Het is handig om een lange tuinslang en diverse kraankoppelingen mee te nemen, omdat niet elke kraan op een handig locatie zit.

Toilet legen

Campings hebben vaak speciale afvoerpunten voor het legen van het (chemisch) toilet maar niet altijd. Vraag het na als je hier geen speciaal punt voor vindt. Eventueel mag je het toilet dan in een normale wc legen.

Gas vullen

Een heel aantal tankstations in Albanië bieden ook lpg aan. Dus heb je een lpg-systeem in je camper, dan vind je via een app als MyLPG.eu gemakkelijk een locatie waar je kunt bijvullen. Voor het vullen van gasflessen kun je ook bij enkele tankstations terecht. Hier moet je meer geluk mee hebben. Check Park4Night en filter op ‘Gasvulstation en verkooppunt’ om te zoeken naar plekken waar je je gasfles kunt laten vullen.

Tip: Neem een LPG-vulnippel (adapter) mee. Albanië heeft dezelfde aansluiting als Italië.

Tankstations en brandstof

Langs de hoofdwegen van Albanië zijn voldoende tankstations aanwezig. Ga je naar meer afgelegen gebieden vertrek dan met een volle tank en gooi er weer wat bij zodra je een tankstations tegenkomt. Brandstof is goedkoper dan in Nederland en België, maar ook hier merk je dat de prijzen omhoog zijn gegaan. Kies voor de grotere ketens zoals Kastrati, Gulf en Elda om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van de brandstof goed is.

Opmerking: Tanken doe je niet zelf, dit wordt voor je gedaan. Ze vragen van tevoren altijd hoeveel er in de tank mag. Wij geven de pompbediende altijd een kleine fooi na afloop. Bij de meeste tankstations kun je met pinpas betalen.

Overnachten met camper: campings of wildkamperen?

Ondanks dat het aantal campings in Albanië groeiend is, is het aanbod niet in elke regio even groot. Vooral op populaire bestemmingen en langs hoofdwegen is de kans groter dat je een camping vindt (zoals rond TiranaLake Ohrid en de Riviera). Bezoek je Albanië buiten het hoogseizoen, ga er dan vanuit dat de meeste campings gesloten zijn. Ook in dunner bewoonde regio’s kun je niet altijd een camping vinden. De kwaliteit van campings verschilt. Ook hier zie je de ontwikkeling van Albanië gebeuren waar je bij staat, en merk je met regelmaat dat campings op dat moment verbouwd en verbeterd worden. Verwacht dus niet te veel van de faciliteiten op een camping dan kan het alleen maar meevallen.

Wildkamperen

Wildkamperen in een camper is in Albanië een feestje! Veel gebieden van Albanië zijn erg afgelegen, en daarom kun je met gemak langs hoofdwegen of kleinere wegen een nachtje kamperen. Maar er zijn ook genoeg idyllische wildkampeerplekken te vinden, uitkijkend over een schilderachtig dal, groene valleien of dichtbegroeide hellingen.
Albanezen zijn hier erg makkelijk in, en het is ook officieel toegestaan. Vaak houden ze automatisch een beetje afstand en bemoeien ze zich niet veel met je. De reacties die je wel krijgt zijn meestal positief en geïnteresseerd. In de drukkere regio’s, zoals de Albanese Rivièra, zijn parkeerplaatsen en ander soort plekken waar kamperen in een camper gedoogd wordt. Al zie je hier ook verbodsborden komen op diverse plekken. Zie je zo’n verbodsbord? Respecteer de regels en zoek dan verder naar een andere plek voor de nacht.

We vertellen je nog veel meer over het kamperen in Albanië. Dat lees je hier.

Tip: Een plekje vinden om te wildkamperen is vaak supermakkelijk met apps zoals Park4Night of iOverlander. Wij gebruiken zelf ook Google Maps op kleine weggetjes te volgen en zo een plek te vinden die juist niet op de andere apps staan. Dit maakt het avontuur nog leuker, helemaal als je een pareltje vindt.

De beste reistijd voor een camperreis door Albanië

Nu heeft niet iedereen dezelfde behoefte en eisen en dat is maar goed ook. Ben jij een echte zonaanbidder en heb je geen moeite met hoge temperaturen dan is de zomer perfect. Maar wil je steile rotsen beklimmen en in berggebieden hiken? Dan raden we de lente of herfst aan. Per seizoen kort wat je mag verwachten:

  • Lente (april – juni): Perfect voor roadtrips, wildkamperen en wandelen. De natuur staat in bloei.
  • Zomer (juli – augustus): Erg warm aan de kust (30-35°C), maar aangenamer in de bergen. Populaire campings kunnen vol raken. Augustus is aan de kust erg druk.
  • Herfst (september – oktober): Rustiger en mild weer. Hou rekening met regen. Ideaal voor avontuurlijke reizen.
  • Winter (november – maart): Bergwegen kunnen onbegaanbaar zijn. Sneeuw in het noorden. Veel campings zijn gesloten.

Tip: Je ontdekt meer over het klimaat en de ideale periode om Albanië te bezoeken op deze pagina.

Rijden en parkeren met de camper

Het wegennetwerk van Albanië is nog niet zo best. Vooral in bergachtige gebieden en buiten de hoofdwegen kun je onverharde en hobbelige wegen tegenkomen, wat met een camper extra uitdagend kan zijn. Ook zijn sommige wegen smal of enkelbaans, waardoor je met passerend verkeer extra alert moet zijn. Houd er rekening mee dat verkeersregels minder strikt worden nageleefd dan in Nederland en dat onverwachte situaties – zoals voetgangers, dieren of paard en wagen op de weg – regelmatig voorkomen.

Parkeren met een camper is daarentegen meestal geen probleem. Buiten de hoofdstad Tirana is parkeren vaak gratis en zijn er genoeg ruime plekken te vinden, zowel in dorpen als bij bezienswaardigheden. In Tirana zelf kan parkeren een grotere uitdaging zijn, met beperkte plekken en soms onduidelijke parkeerregels. Het is slimmer om je camper buiten de stad op een camping of parkeerplaats te zetten en vervolgens met het openbaar vervoer of de fiets Tirana te verkennen. Wil je meer weten over rijden in Albanië? Klik hier voor alle details.

Tip: Volg niet altijd de borden of instructies van je navigatiesysteem. Deze sturen je soms ook over kleine en onverharde bergwegen. Check je route altijd zelf zodat je niet voor verrassingen komt te staan en moet draaien op een smalle bergweg.

2 reacties

  • Til van Diermen

    Beste Lars, Dasja en Ninja,

    Bedankt voor jullie zeer bruikbare informatie op reizenin.net!!

    Net als jullie trek ik ook het hele jaar door in mijn camper rond door Europa, samen met mijn 2 honden.
    In november vertrek ik, met een andere solo met hond, weer voor enkele maanden naar Zuid Europa.
    Of het dit jaar Italie wordt of dat het toch het ons nog onbekende Albanie gaat worden is op dit moment nog niet helemaal duidelijk.
    Mijn vraag is: als we besluiten naar Albanie te gaan moeten we dan bij de grens een titertest voor rabies kunnen overleggen?

    Een lieve campergroet van 2 avontuurlijke, gepensioneerde, in het wildcamperende, vrije solocamperaars.

    Til van Diermen.

    • A

      Thanks, leuk om te horen! Heerlijk als het besluit geen haast heeft. Nee volgens mij is het zo dat je voor Albanië niet zo zeer een Titer Test nodig hebt, maar vooral voor de terugkeer naar de EU. Dan kan er om gevraagd worden, en als je hem dan niet hebt kan dat verplichte quarantaine betekenen. Wij zijn zelf nog niet in Albanië geweest, komt hopelijk komende jaren, maar gebruiken deze website altijd om te zien welke dingen we moeten doen voor Ninja. Fijne reis!

Plaats een reactie


Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Alles over Albanië
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in