Reisdocumenten
Voor een vakantie in Albanië heb je als Nederlander of Belg geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen binnen 180 dagen. Je kunt het land binnenkomen met een geldig paspoort of Nederlandse/Belgische ID-kaart zolang deze nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Albanië.
Als je in een auto of camper rijdt, is een Nederlands rijbewijs geldig in Albanië en heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Ook is het belangrijk om een geldige verzekeringspas (groene kaart) bij je te hebben. Let op, niet alle Nederlandse autoverzekeringen dekken Albanië standaard. Informeer bij je verzekeraar en vraag om een aanvullende dekking of regel een grensverzekering aan de grens. Dit voorkomt problemen bij verkeerscontroles of ongelukken.
Het is ook een goed idee om je European Health Insurance Card (EHIC) mee te nemen, maar let op: de EHIC is niet geldig in Albanië. Dit betekent dat je geen vergoeding krijgt voor medische kosten zoals in EU-landen. Het is dus aan te raden om een aanvullende reisverzekering met medische dekking af te sluiten, zodat je onverwachte medische kosten in Albanië kunt declareren.
Is reizen door Albanië gevaarlijk?
Nee, daar kunnen we stellig over zijn. Albanië is een veilig land voor een vakantie of rondreis. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. De Albanese bevolking is gastvrij, vriendelijk en toont oprechte interesse; we zijn meerdere keren welkom geheten. Zoals in elke stad is het wel verstandig om alert te zijn op zakkenrollers, vooral op drukke markten en in het openbaar vervoer.
Grensovergang
Ondanks de ligging in Europa is Albanië nog geen lid van de EU. Dit betekent dat je te maken krijgt met bewaakte grensovergangen en de bijbehorende douanecontroles. Gelukkig worden deze procedures steeds makkelijker. Bij aankomst of vertrek op Tirana International Airport hoef je vaak alleen je paspoort of identiteitskaart te scannen, waarna een poortje automatisch opengaat en je door de douanecontrole bent.
Let op: Bij vertrek heb je een fysieke boardingpass nodig. Na het online inchecken bij Wizz Air konden we deze gratis ophalen bij de balie op het vliegveld. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt om vertragingen te voorkomen.
Grensovergang met camper of auto
Hoe moeilijk of makkelijk het is om de grens over te steken met een auto of camper hangt af van de locatie, de douanebeambte en of je het land in of uit gaat. Bereid je voor op mogelijke wachttijden van enkele uren (dan kan het alleen maar meevallen), vooral tijdens het hoogseizoen of drukke grensovergangen. Het kan gebeuren dat douanebeambten vragen naar je reisplannen, een drugshond een controle uitvoert, of dat je auto of camper door een röntgenscan moet. Bijna altijd moet je naast je paspoorten je groene kaart laten zien (deze moet je verplicht bij je hebben). Ze checken of het voertuig in Albanië is verzekerd. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk om aan de grens nog een verzekering af te sluiten.
Gezondheid en alarmnummers
Het niveau van de medische zorg in Albanië is over het algemeen lager dan in West-Europa, vooral buiten Tirana. In grote steden zoals Tirana, Durrës en Shkodra zijn er redelijke ziekenhuizen en privéklinieken, maar in landelijke gebieden kan de zorg beperkt zijn. Apotheken zijn goed bereikbaar, maar niet alle medicijnen zijn overal beschikbaar. Voor een reis naar Albanië zijn geen verplichte vaccinaties nodig.
Wie moet je bellen in geval van nood?
- Algemeen alarmnummer: 112 (voor politie, brandweer en ambulance)
- Ambulance: 127
- Politie: 129
- Brandweer: 128
- Nederlandse Ambassade in Tirana: +355 4 238 0000
Let op: Sommige medische behandelingen moeten direct contant betaald worden, vooral in privéklinieken. Vraag altijd om een officiële factuur zodat je de kosten later kunt declareren bij je verzekeraar.
Bij ernstige noodsituaties, verlies van documenten of problemen met de autoriteiten kun je terecht bij de Nederlandse Ambassade in Tirana. Zij kunnen helpen met consulaire bijstand, het regelen van nooddocumenten en contact leggen met hulpdiensten of familieleden.
6 reacties
Jos Custers
Wij willen begin mei een rondreis maken van ongeveer18 dagen met eigen auto rijden naar Albanie beginnen bij Schoder via Berat naar het meer van Ohrid grens over Noord Macedonie richting noorden grens over Kosovo daarna grens weer over richting Albanie NP Valbona-Theth en Koman mijn vraag is moeten wij de Hotels of pensions van te voren boeken of kunnen we deze ter plaatsen boeken ? groetjes
Lars
Dat klinkt als een heerlijke route! Wat wij hebben begrepen kunnen hotels of pensions (zeker buiten het hoogseizoen) ter plaatse geregeld worden. Zo behoudt je de vrijheid in de route en er is praktisch altijd wel een kamer vrij. Een andere optie is om ze een paar dagen van tevoren te boeken, dan weet je zeker dat je een kamer hebt maar blijf je flexibel tijdens de reis. Alvast een fijne reis en nog veel plezier met de voorbereiding!
Klaas Gutjahr
Wij zijn vorig jaar door Kroatië, Montenegro naar Albanië gereden. Ik denk drie weken in Albanië, altijd vrij gestaan, nooit problemen gehad. Het helpt als je mensen die langs komen begroet, even zwaait of zo. De wegen kunnen erg verschillend zijn , van een super nieuwe vierbaansweg door de bergen tot een zandpad vol gaten. Alleen vriendelijke mensen ontmoet, die wel eens afgunstig naar bv onze kleren konden kijken, omdat daar geen gaten in zaten. Prachtig land, prachtige plekken, enne..Amsterdam is ook niet altijd veilig..
Lars
Mooi om te horen het jullie zo goed is bevallen! Wij horen ook vooral over de heel vriendelijke mensen. En inderdaad, in Nederland doe je de deuren ook op slot. In heel veel delen van Europa trouwens 😉
Daniëlle
Hallo, wij willen heel graag met de camper naar Albanië, maar hoor steeds om mij heen dat het zo crimineel is. Hebben jullie dat ervaren.
Alvast bedankt.
Groetjes
Lars
Zelf moeten we nog naar Albanië, maar wat we van Anniek & Mattias hebben begrepen is iedereen in het land juist super vriendelijk! Wij hebben niets van ze gehoord over criminaliteit of gevaarlijke situaties in de maand dat ze door Albanië trokken. Je leest dat o.a. op de cultuur pagina of op de pagina over wildkamperen terug. En check natuurlijk ook het Albanië blog!