Camperroute Albanië

Of je nu via Albanië naar Griekenland rijdt, of heel Albanië wilt zien

Deze camperreisroute is ideaal voor iedereen die een camperreis door Albanië wil maken. Of je nu met een huurcamper op pad gaat of vanuit Nederland komt rijden. Zelfs als je Albanië alleen doorkruist op weg naar Griekenland, is een deel van deze route de moeite waard. Reken voor de hele route minimaal twee weken en ongeveer een week als je op doorreis bent.
Wildkamperen Albanese Riviera
Nog snel een wildkampeerplekje zoeken voor zonsondergang
Wildkamperen Albanese Riviera
Nog snel een wildkampeerplekje zoeken voor zonsondergang

Op doorreis naar Griekenland en wil je meer van Albanië zien? Kies dan voor óf de oostelijke route (door het binnenland) óf de westelijke route (langs de kust). Is Albanië de eindbestemming van jouw camperreis? Dan raden we aan om de volledige rondreis te maken! We nemen je mee langs praktisch alle hoogtepunten van Albanië, met optionele uitstapjes als je daar de tijd voor hebt. Want tijd kan zomaar een uitdaging worden. Albanië is heerlijk en ideaal om tot rust te komen. Eenmaal een fijne plek gevonden? Dan blijf je waarschijnlijk gemakkelijk een paar dagen hangen om te genieten van je camper, het uitzicht en de omgeving.

14-daagse reisroute: Maar we zeggen er meteen bij: twee weken is krap. Trek liever meer tijd uit als je de route op een rustig campertempo wilt rijden, met hier en daar een wandeling of dagvullende activiteit.

Ga je Albanië verkennen met een huurcamper? Dan start je route in Tirana. Haak vanaf Tirana in en maak alsnog de volledige rondreis als je voldoende tijd hebt. Heb je minder tijd? Focus dan op een van de twee delen binnen deze route of bekijk onze andere Albanië reisroutes voor inspiratie. In deze route geven we aan wanneer je kunt doorsteken naar Tirana om je reis in te korten.

Camperreisroute door Albanië (naar Griekenland)

Waar onze andere routes allemaal in Tirana beginnen, start deze in de meest logische aankomstplaats wanneer je met je eigen camper naar Albanië rijdt: Shkodër. Dit is ook het eindpunt van de route, al kun je er ook voor kiezen om de ferry van Durrës naar Italië te nemen en via een andere route terug naar huis te rijden.

Zoals je op de onderstaande kaart kunt zien, loopt de route eerst langs de westkust naar het zuiden en via het binnenland weer terug naar het noorden. Doorkruis je Albanië maar één keer? Kies dan welk deel het beste bij jouw voorkeuren past.

Tip: Benieuwd hoe het is om met de camper door Albanië te reizen? We vertellen hier alles over de voorzieningen en wat je kunt verwachten.

Shkodër en een trip naar de Albanese Alpen

Als je meteen actief aan je Albanië avontuur wilt beginnen, dan kan dat in Shkodër. Maar je kunt ook eerst een paar dagen bijkomen en genieten van de uitzichten over het grootste meer van Zuid-Europa en de Albanese Alpen. Verken ook zeker het stadje zelf en overweeg een bezoek aan het Rozafa Kasteel of het Marubi National Photography Museum.

Vanaf Shkodër kun je – met busjes die in het hoogseizoen op en neer pendelen – de Albanese Alpen in voor een prachtige hike. De populairste wandeling is die tussen de dorpjes Theth en Valbonë. Deze 17 kilometer lange hike behoort tot de mooiste van het land, maar vereist wat planning. Eigenlijk heb je twee opties:

  • Je camper in Shkodër laten staan en met furgons (minibusjes) naar Theth reizen en vanuit Valbonë weer terug naar Shkodër. Reken hier in totaal twee tot drie dagen voor.
  • Zelf naar Valbonë rijden en de hike op en neer lopen. Op het einde van deze route komen we weer langs Valbonë, maar als je niet kunt wachten, kun je de route ook andersom rijden.

Er zijn ook andere, minder uitdagende wandelingen in de Albanese Alpen die zeker de moeite waard zijn. Als je de hele route rijdt, komen we hier later nog terug. Maar ben je op doorreis, dan is het alsnog een aanrader om dieper de bergen in te trekken.

Toch Tirana even meemaken

Na Shkodër en de Alpen heb je al een goed beeld gekregen van het traditionele Albanië. In Tirana zie je juist welke richting Albanië opgaat. De hoofdstad loopt jaren voor op de rest van het land, zonder dat de authentieke Albanese sfeer helemaal verdwenen is. Daarom is een uitstapje weg van de kust zeker de moeite waard. Laat je camper buiten de stad staan, bijvoorbeeld op Camping Tirana, en ga per fiets of taxi de stad in.

Bij mooi weer bruist Tirana van de gezellige terrasjes en volle restaurants. Wil je een avondje uitgaan tijdens je camperreis? Dan is dit de perfecte plek. Maar Tirana is ook dé stad om te leren over de communistische geschiedenis van Albanië. Zo is het Bunk’Art2 museum een aanrader die we niet vaak genoeg kunnen noemen. Een leuke manier om de stad te ontdekken is via de Free Walking Tour, waarbij een gids je meeneemt langs de hoogtepunten. Maar je kunt ook gewoon zelf met Google Maps navigeren tussen het Skanderbegplein en de Piramide van Tirana.

Berat, het omrijden waard

Aangezien we nu toch verder het binnenland in zitten, rijden we nog een stukje door. Veel Albanese steden hebben weinig charme, maar Berat is hierop een uitzondering. Het oude stadscentrum staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en wordt de ‘Stad van de Duizend Vensters’ genoemd. Hier vind je authentieke witte huizen met kenmerkende ramen, in plaats van de betonnen bouwblokken die je in andere steden ziet. Delen van het oude centrum zijn autovrij, omdat de straatjes te smal zijn. Dit maakt het een leuke plek om rond te dwalen. Achter interessante bordjes schuilen vaak verborgen winkeltjes en restaurantjes, waarvan sommige zelfs via een woonkamer leiden naar een terras in een achtertuin. Schattiger wordt het echt niet!

In Berat zijn meerdere campings te vinden. Verwacht een stadscamping-sfeer met veel geluid overdag. Ze zijn ideaal om de stad te verkennen, maar je blijft hier waarschijnlijk niet lang hangen.

Wil je extra natuur en strand toevoegen aan je route? Maak dan een uitstapje naar het Divjakë-Karavasta Nationaal Park. Dit gebied is een unieke mix van lagunes, bossen en stranden en een populaire plek voor (trek)vogels. Het is een van de beste locaties om de Dalmatische pelikaan en flamingo’s te spotten. Er zijn mooie wandelroutes, en achter het strand vind je gezellige cafés verscholen in de schaduw van het bos.

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
groepsreizen
Unieke groepsreizen
NL reisbegeleiding
Ook reizen met kinderen
Bekijk het aanbod
unieke reizen
Breed Albanië reisaanbod
Individuele pakketreizen
Toffe losse bouwstenen
Bekijk het aanbod

Via de Albanese Riviera naar Griekenland

Na een paar dagen in beide steden te hebben doorgebracht, is het tijd voor ontspanning, strand en zee. De Albanese Riviera is daar de ideale plek voor. Van witte kiezelstranden tot verscholen privé-zandstrandjes en alles daartussenin. Maar het begint met een prachtige route: de SH8 over de Llogara Pass (en dan niet de tunnel nemen!) biedt adembenemende uitzichten over de kust. Ben je van het hiken? Pak dan ook zeker een wandeling in het Llogara Nationaal Park mee!

Zodra je de pas over bent en weer op zeeniveau zit, begint het zoeken naar de mooiste overnachtingsplekjes pas echt. De keuze is groot: veel van de bereikbare stranden hebben een camping in de buurt, en als je geluk hebt, kun je nog een plekje vinden om wild te staan. Dit kan echter lastig zijn in dit deel van de kust. Aanraders zijn onder andere Drymades Beach en Dhërmi Beach, en rondom Himarë vind je enkele verborgen pareltjes. Heb je zin in een hike? Bezoek dan het Gjipe-strand. Dit strand is alleen te voet bereikbaar, maar de wandeling wordt beloond met een idyllische baai.

Zak rustig af richting Sarandë, een levendige kustplaats waar je ’s avonds kunt genieten van het uitgaansleven. Zoek je juist meer rust en de mooiste stranden? Dan is Ksamil een betere uitvalsbasis voor het zuidelijke deel van de Albanese Riviera. Geniet hier van de laatste dagen aan het strand en probeer zoveel mogelijk verschillende strandjes uit. Een bezoek aan Butrint, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Albanië, mag je niet overslaan. Dwaal door deze archeologische vindplaats voordat je met het veerpontje (als we het zo kunnen noemen) richting Griekenland of het Albanese binnenland gaat.

Tip: Ontdek de mooiste stranden en bezienswaardigheden hier.

Of ga het binnenland in naar de thermale baden van Banjat e Benjes

Blijf je in Albanië? Mooi, want er komt nog heel wat moois aan. Eerst is de wandeling naar The Blue Eye de moeite waard. Hier ben je ongeveer anderhalf uur mee bezig, en hoewel het goed toeristisch is, blijft het een mooi natuurverschijnsel. Van deze koude waterbron vervolgen we de route naar een warmwaterbron: de thermale baden van Banjat e Benjes.

Onderweg kom je nog langs Gjirokastër, een stad die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en bekend is om haar Ottomaanse architectuur. Een goede plek voor lunch en een korte wandeling.

Banjat e Benjes is namelijk een ideaal eindpunt van deze dag. Met een camping op loopafstand van de baden, en de mogelijkheid om op de ruime parkeerplaats te overnachten, is dit een fijne overnachtingslocatie met de camper. Geniet van het warme water (verwacht geen 35+ graden, maar toch) en maak een mooie hike langs de Langarica Canyon.

Het meer van Ohrid

Je kunt vervolgens in een dag naar het meer van Ohrid rijden, via Korçë, wat ook weer een ideale stop is voor een lunch, koffie of om even de benen te strekken en het stadje te verkennen. Bezoek in Korçë zeker de kathedraal, de moskee en het Ottomaanse bazaargebied. Maar als je geen haast hebt is het helemaal geen straf om dit stuk van de route op te delen in meerdere dagen. Lekker de tijd nemen en onderweg overnachten op mooie plekjes.

Zoek uiteindelijk in de omgeving van Lin een plekje om te overnachten, het liefst met uitizcht op het meer van Ohrid natuurlijk. Dit is namelijk niet zo maar een meer, het is een van de oudste en diepste (269 m.) meren van Europa, met een geschatte leeftijd van meer dan 1,3 miljoen jaar! Het meer heeft dan ook een uniek ecosysteem met meer dan 200 endemische diersoorten, waaronder de beroemde Ohrid-forel, die nergens anders ter wereld voorkomt. Bezoek het schattige dorpje Lin en struin lekker rond. Zwem, huur een bootje en verken het meer.

Tip: Heb je voldoende tijd? Overweeg dan een uitstapje naar het Shebenik-Jabllanicë Nationaal Park, een ideale bestemming voor wandelaars en bergbeklimmers.

De route afbreken: Wil je via een andere route terug naar huis, of heb je een camper gehuurd in Tirana, dan kun je na je bezoek aan het meer van Ohrid overwegen om door te steken naar Tirana. Vanaf Durrës kun je vervolgens met de ferry naar Italië om de route terug naar het noorden in te zetten. De SH3 is ook een heerlijke route om te rijden.

Via het Korab-gebergte naar de Albanese Alpen

We zijn nu echt bezig aan de laatste etappe van deze camperroute, maar het wordt echt nog niet minder mooi of indrukwekkend. Dit gebied zit vol met toffe roadtrip-wegen. Als eerste stop kan Peshkopi interessant zijn. Een stadje om even bij te komen met wat leuke winkeltjes en restuarantjes. En misschien nog interessanter: thermale baden (Banjat Termale të Peshkopisë)!

Vanaf Peshkopi is het Korab-gebergte te verkennen, maar je kunt ook iets noordelijker het gebergte in. Hier is de hoogste berg van Albanië te vinden: de Korab (2.751 meter). Er zijn meerdere hikes, zo kun je de Korab beklimmen, maar er langs rijden is ook gewoon heel mooi. De weg SH31 is genieten. Vervolgens komen we bij de stad Kukës. Niet bijzonder maar het blauwe meer in de buurt is wel de moeite waard.

Vanaf Kukës kun je direct doorsteken naar Shkodër, maar als je de Albanese Alpen aan het begin van de route hebt overgeslagen, kun je hier nog een extra lus maken. Rijd dan eerst naar Valbonë en loop de populaire hike naar Theth op en neer. Daarna kun je de ferry tussen Fierzë en Koman nemen (15 april tot 5 november). Mocht de ferry niet varen of volgeboekt zijn, dan is de SH5 rijden een uitstekend alternatief.

De ferry tussen Fierzë en Koman: Deze boottocht staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Het is geen grote ferry, waardoor het verstandig is om van tevoren tickets te reserveren. Dit kan online, maar goedkoop is het niet. Per persoon betaal je €10,- en daarbovenop komt de prijs voor de camper, die berekend wordt per vierkante meter: €7,- per m². Op de officiële website kun je online je tickets reserveren. Voor een auto of camper moet je de afmetingen (lengte en breedte) opgeven.

Vervolg de route naar Shkodër en je camperreis door Albanië zit erop.

Laat de eerste reactie achter


Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Alles over Albanië
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in