Op doorreis naar Griekenland en wil je meer van Albanië zien? Kies dan voor óf de oostelijke route (door het binnenland) óf de westelijke route (langs de kust). Is Albanië de eindbestemming van jouw camperreis? Dan raden we aan om de volledige rondreis te maken! We nemen je mee langs praktisch alle hoogtepunten van Albanië, met optionele uitstapjes als je daar de tijd voor hebt. Want tijd kan zomaar een uitdaging worden. Albanië is heerlijk en ideaal om tot rust te komen. Eenmaal een fijne plek gevonden? Dan blijf je waarschijnlijk gemakkelijk een paar dagen hangen om te genieten van je camper, het uitzicht en de omgeving.
14-daagse reisroute: Maar we zeggen er meteen bij: twee weken is krap. Trek liever meer tijd uit als je de route op een rustig campertempo wilt rijden, met hier en daar een wandeling of dagvullende activiteit.
Ga je Albanië verkennen met een huurcamper? Dan start je route in Tirana. Haak vanaf Tirana in en maak alsnog de volledige rondreis als je voldoende tijd hebt. Heb je minder tijd? Focus dan op een van de twee delen binnen deze route of bekijk onze andere Albanië reisroutes voor inspiratie. In deze route geven we aan wanneer je kunt doorsteken naar Tirana om je reis in te korten.
Camperreisroute door Albanië (naar Griekenland)
Waar onze andere routes allemaal in Tirana beginnen, start deze in de meest logische aankomstplaats wanneer je met je eigen camper naar Albanië rijdt: Shkodër. Dit is ook het eindpunt van de route, al kun je er ook voor kiezen om de ferry van Durrës naar Italië te nemen en via een andere route terug naar huis te rijden.
Zoals je op de onderstaande kaart kunt zien, loopt de route eerst langs de westkust naar het zuiden en via het binnenland weer terug naar het noorden. Doorkruis je Albanië maar één keer? Kies dan welk deel het beste bij jouw voorkeuren past.
Tip: Benieuwd hoe het is om met de camper door Albanië te reizen? We vertellen hier alles over de voorzieningen en wat je kunt verwachten.
Shkodër en een trip naar de Albanese Alpen
Als je meteen actief aan je Albanië avontuur wilt beginnen, dan kan dat in Shkodër. Maar je kunt ook eerst een paar dagen bijkomen en genieten van de uitzichten over het grootste meer van Zuid-Europa en de Albanese Alpen. Verken ook zeker het stadje zelf en overweeg een bezoek aan het Rozafa Kasteel of het Marubi National Photography Museum.
Vanaf Shkodër kun je – met busjes die in het hoogseizoen op en neer pendelen – de Albanese Alpen in voor een prachtige hike. De populairste wandeling is die tussen de dorpjes Theth en Valbonë. Deze 17 kilometer lange hike behoort tot de mooiste van het land, maar vereist wat planning. Eigenlijk heb je twee opties:
- Je camper in Shkodër laten staan en met furgons (minibusjes) naar Theth reizen en vanuit Valbonë weer terug naar Shkodër. Reken hier in totaal twee tot drie dagen voor.
- Zelf naar Valbonë rijden en de hike op en neer lopen. Op het einde van deze route komen we weer langs Valbonë, maar als je niet kunt wachten, kun je de route ook andersom rijden.
Er zijn ook andere, minder uitdagende wandelingen in de Albanese Alpen die zeker de moeite waard zijn. Als je de hele route rijdt, komen we hier later nog terug. Maar ben je op doorreis, dan is het alsnog een aanrader om dieper de bergen in te trekken.
Toch Tirana even meemaken
Na Shkodër en de Alpen heb je al een goed beeld gekregen van het traditionele Albanië. In Tirana zie je juist welke richting Albanië opgaat. De hoofdstad loopt jaren voor op de rest van het land, zonder dat de authentieke Albanese sfeer helemaal verdwenen is. Daarom is een uitstapje weg van de kust zeker de moeite waard. Laat je camper buiten de stad staan, bijvoorbeeld op Camping Tirana, en ga per fiets of taxi de stad in.
Bij mooi weer bruist Tirana van de gezellige terrasjes en volle restaurants. Wil je een avondje uitgaan tijdens je camperreis? Dan is dit de perfecte plek. Maar Tirana is ook dé stad om te leren over de communistische geschiedenis van Albanië. Zo is het Bunk’Art2 museum een aanrader die we niet vaak genoeg kunnen noemen. Een leuke manier om de stad te ontdekken is via de Free Walking Tour, waarbij een gids je meeneemt langs de hoogtepunten. Maar je kunt ook gewoon zelf met Google Maps navigeren tussen het Skanderbegplein en de Piramide van Tirana.
Berat, het omrijden waard
Aangezien we nu toch verder het binnenland in zitten, rijden we nog een stukje door. Veel Albanese steden hebben weinig charme, maar Berat is hierop een uitzondering. Het oude stadscentrum staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en wordt de ‘Stad van de Duizend Vensters’ genoemd. Hier vind je authentieke witte huizen met kenmerkende ramen, in plaats van de betonnen bouwblokken die je in andere steden ziet. Delen van het oude centrum zijn autovrij, omdat de straatjes te smal zijn. Dit maakt het een leuke plek om rond te dwalen. Achter interessante bordjes schuilen vaak verborgen winkeltjes en restaurantjes, waarvan sommige zelfs via een woonkamer leiden naar een terras in een achtertuin. Schattiger wordt het echt niet!
In Berat zijn meerdere campings te vinden. Verwacht een stadscamping-sfeer met veel geluid overdag. Ze zijn ideaal om de stad te verkennen, maar je blijft hier waarschijnlijk niet lang hangen.
Wil je extra natuur en strand toevoegen aan je route? Maak dan een uitstapje naar het Divjakë-Karavasta Nationaal Park. Dit gebied is een unieke mix van lagunes, bossen en stranden en een populaire plek voor (trek)vogels. Het is een van de beste locaties om de Dalmatische pelikaan en flamingo’s te spotten. Er zijn mooie wandelroutes, en achter het strand vind je gezellige cafés verscholen in de schaduw van het bos.