Offroad route Albanië

Met een 4x4 door Albanië, met deze tips kom je tot de ideale reisroute

We geven je geen uitgezette offroad-route, maar wel alle handvatten om zelf te bepalen wanneer je offroad gaat – en wanneer niet. Er zijn namelijk zóveel offroadmogelijkheden in Albanië dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Het is dan ook vooral relevant om te kijken welke andere hoogtepunten van het land je wilt zien.
Off road rijden in Albanië
Spelen in de modder na regenval
Off road rijden in Albanië
Spelen in de modder na regenval

Twijfel je nog over een offroadvakantie in Albanië? Dan zit je in de juiste hoek te zoeken, want het land is er perfect voor! Slechts een klein deel van het uitgebreide wegennetwerk is geasfalteerd; de rest bestaat uit gravelwegen, vaak in discutabele staat. Maar goed nieuws: je mag ze vrijwel allemaal rijden! Dankzij deze wegen kom je in het ongerepte Albanië, waar je soms dagenlang niemand tegenkomt behalve een herder met zijn kudde. Je kunt al voor een paar dagen met een 4×4 op pad, zelfs vanaf Tirana. Met 10 dagen tot twee weken kun je offroaden mooi afwisselen met andere hoogtepunten van Albanië.

Tip: Geen eigen 4×4? Geen probleem! Er is een redelijk aanbod van 4×4-verhuur met daktent. Dit is echt de ideale setup voor de wegen van Albanië. Je bent compact, maar kunt overal overnachten met redelijk comfort.

Tips om offroad routes te vinden

Zoals gezegd, we hebben geen specifieke offroadroute voor je. Het is zó makkelijk om offroad te rijden in Albanië dat je je eigenlijk geen zorgen hoeft te maken over het volgen van een uitgestippelde route. Heb je zin om te offroaden? Gebruik dan deze tips om een leuke route te vinden die start in je omgeving, of stel er zelf één samen. Bedenk of je op je eindbestemming of onderweg wilt overnachten, of dat je toch via het asfalt nog iets anders opzoekt. Je zult versteld staan hoelang je puur over onverharde paden kunt rijden – kriskras door het land kun je honderden kilometers afleggen zonder ook maar een meter asfalt te zien.

Je kunt zelf vrij eenvoudig routes uitstippelen via Google Maps. Gebruik de satellietlaag om snel te zien waar de onverharde paden liggen. Volg ze om te kijken welke kant ze op gaan en of je ze kunt verbinden met andere paden. Er zijn prachtige rondjes te maken, en soms doorkruis je verrassend eenvoudig het land.

Maar er zijn nog meer handige apps om leuke routes te vinden. Wikiloc is misschien wel de makkelijkste. Gebruikers tracken routes en delen deze – vaak inclusief foto’s en tips. Filter op offroadroutes en kijk wat er bij jou in de buurt mogelijk is. Door het hele land zijn routes te vinden.

Tip: De meeste offroadroutes vind je in het zuiden van het land. De echte berggebieden in het noorden zijn vaak te steil om veel opties te bieden. Het zuiden daarentegen is een wirwar van eindeloze paden.

Ook apps waarmee je overnachtingsplekken vindt – zoals Park4Night en iOverlander – zijn een handige bron voor routes. iOverlander richt zich specifiek op offroadreizigers, maar ook Park4Night heeft een filter voor 4×4. Vaak liggen deze plekken aan onverharde paden, en je vindt er dan ook vaak een omschrijving van hoe de route ernaartoe is. Zo kun je inschatten of het de moeite waard is. Combineer meerdere plekken, en je hebt vanzelf een heerlijke offroadroute. Houd alleen wel rekening met de tijd die je onderweg kwijt bent!

Offroad rijden kost tijd, veel tijd

De titel zegt het eigenlijk al: offroaden kost tijd – soms heel veel tijd. Zeker als je onderweg ook nog probeert vast te leggen wat je allemaal aan het doen bent. Afhankelijk van het type voertuig ben je soms meer aan het kruipen over losse stenen dan echt aan het rijden. En dan doe je opeens uren over slechts 40 kilometer. Geloof Google Maps en zijn tijdsindicaties dus niet altijd, zelfs niet als hij de route kent. Sommige stukken kunnen onverwacht veranderen van een vrij goede gravelweg in een smal modderpad of een spoor door het gras. Reken daarom minimaal drie keer zoveel tijd dan je navigatie aangeeft.

Je kunt prima je hele trip over offroadroutes rijden, maar de kans bestaat dan dat je slechts een klein hoekje van Albanië hebt leren kennen. Wil je meer van het land zien? Over het asfalt zit je zó in een volgende regio. Pak dus onderweg gerust een hoogtepunt mee via de hoofdwegen en zoek daarna een mooi, rustig plekje langs een onverhard pad om te overnachten.

Let op: In sommige delen van Albanië – bijvoorbeeld langs de grens met Noord-Macedonië – wordt afgeraden om in je eentje te gaan offroaden, omdat het gebied zó afgelegen is. Hier geldt: neem extra van alles mee, en bij voorkeur een reisbuddy en de nodige recovery-materialen.

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
groepsreizen
Unieke groepsreizen
NL reisbegeleiding
Ook reizen met kinderen
Bekijk het aanbod
unieke reizen
Breed Albanië reisaanbod
Individuele pakketreizen
Toffe losse bouwstenen
Bekijk het aanbod

Ontdek de hoogtepunten van Albanië

Ons advies is om eerst te bepalen welke bezienswaardigheden in Albanië je wilt zien, en vervolgens te kijken welke je kunt combineren via onverharde paden. Houd wel rekening met het jaargetijde: niet alle delen van het land zijn het hele jaar door even geschikt voor een offroadavontuur – denk bijvoorbeeld aan de bergen in het noorden.

Over het algemeen is er meer offroadkeuze ten zuiden van Tirana. Gebruik onze kaart op de bezienswaardigheden van Albanië-pagina of lees je in over de hoogtepunten van het zuidoostelijk binnenland. Vraag jezelf af of je Albanië wilt bezoeken zonder de kust te hebben gezien, en stel dan een lijstje op van jouw persoonlijke hoogtepunten. Controleer de mogelijke routes tussen deze punten via Google Maps – misschien stuurt hij je al wel automatisch over een mooie weg. Of kijk op Wikiloc of er bestaande offroadroutes zijn. En als er niets staat, is rijden in Albanië nog steeds geen straf; voor sommige verharde wegen is een 4×4 zelfs een voordeel.

Tip: Wildkamperen is met een 4×4 nog makkelijker in Albanië. Veel van de onverharde paden komen uit op de mooiste overnachtingsplekjes. En die paden zijn echt overal ;). Zoek op de satellietkaart naar een mooie open plek, een meertje of een strand dat bereikbaar is via een onverharde weg.

Een paar van onze favoriete routes

Voor onze 10-daagse reis met de 4×4 Lada Niva hadden we een route uitgestippeld die via het noorden en het binnenland naar het zuiden liep, om vervolgens langs de kust weer omhoog te rijden. Maar toen we aankwamen, sloeg het weer zo plotseling om dat we die hele planning overboord hebben gegooid. In plaats daarvan trokken we naar het zuiden en bekeken we per dag welke offroadroutes we konden rijden. Dit zijn onze favoriete routes die we tijdens die reis hebben gereden.

Himarë – Nivicë

Er zijn meerdere dorpjes die Nivicë heten in Albanië, maar dit is degene die we bedoelen. Pak deze afslag aan de zuidkant van het schattige dorpje Himarë (met alle voorzieningen die je nodig kunt hebben) en volg deze tot hij overgaat in een onverhard pad richting Nivicë. Dit is een smalle gravelroute in redelijk goede staat, de uitzichten zijn genieten en beetje bij beetje rijd je door het ruige berglandschap van Albanië; mooie uitzichten en steile afgronden.

Onze trip: Dit is een korte route, ongeveer 45km waar we 2,5 uur over hebben gedaan. Wij hebben in de buurt van Nivicë een mooi plekje om te wildkamperen gezocht, vanaf waar we verder het binnenland in zijn gereden (deels offroad, deels geasfalteerd).

Himarë – Berat

Dit was de langste offroadroute die we hebben gereden. Een afwisselende route door de bergen, goed onderhouden gravelwegen en kleine sporen door het gras. Deze route heeft alles in zich. En het mooiste is nog dat Berat en Himarë beide op hun eigen manier de moeite waard zijn om te bezoeken. Berat is een van de mooiste steden in Albanië, en Himarë heeft heerlijke stranden in de omgeving en een fijne luxe boulevard om te ontspannen.

Onze trip: De route is ‘maar’ 144 kilometer, toch deden we er twee dagen over – met een heerlijke wildkampeerspot halverwege – met een bewogen tijd van 6 uur.

Naar Golem

Sommige dorpen zijn niet via een asfaltweg te bereiken, maar dat neemt niet weg dat ze gewoon met borden worden aangegeven. Golem is zo een dorp, er gaan twee onverharde paden naar het dorp, die het tot een leuke ronde maken. De noordelijke route is wat technischer, de zuidelijke route is de onverharde hoofdweg naar het dorp. Het dorp stelt niet veel voor, maar langs de noordelijke route vind je de mooiste wildkampeerplekken.

Onze trip: Na een stukje asfalt te hebben gereden voor een mooie waterval (Ujëvara e Peshturës Progonat) zien we de afslag ‘Golem’ staan. Het regent een klein beetje en we hebben weer genoeg van het asfalt. Het eerste deel (de noordelijke route) is echt genieten. Was het mooi weer geweest dan hadden we al zeker drie keer kamp willen opslaan. Maar omdat het rot weer is, rijden we het rondje en vervolgen we over het asfalt de weg naar de thermische baden van Banjat e Benjes.

Sommige stranden

Je kan – of mag – niet elk strand zo maar op met een voertuig. Maar er zijn stranden waar het wel heel normaal is om er overheen te rijden. En zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan met een 4×4 het strand op te gaan!? De grootste speeltuin was voor ons een deel van het strand bij het Divjakë-Karavasta Nationaal Park. Lang, breed en een groot achterland waar het leuk rijden is. Pak ook zeker de weg langs de lagoon mee om je kans op het spotten van pelikanen en flamingo’s te vergroten.

Noord van Vlorë ligt het Plazhi i Portonovos, een korte leuke route gaat naar het strand. Door tijdsdruk hebben we de route niet vervolgd over het strand, en daar hebben we nu nog steeds spijt van.

Let op: Via navigatie apps als Google Maps zie je vaak of je op of over een strand kunt rijden. Dit betekent niet altijd dat het ook mag. Let dus goed op borden (vertaal deze) of vraag het na bij lokale bevolking.

Laat de eerste reactie achter


Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Alles over Albanië
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in