Autorijden in Frankrijk

Goed voorbereid de weg op

Autorijden in Frankrijk verschilt op enkele punten van rijden in Nederland. Op deze pagina lees je over de belangrijkste verkeersregels, lokale gebruiken en aandachtspunten voor een veilige rit. Bereid je goed voor en geniet zorgeloos van je autorit door Frankrijk!

De grens met Frankrijk is binnen een paar uur overgestoken, maar de regelgeving is net wat anders dan die in Nederland. Ook de Franse gebruiken in de auto zijn anders dan we gewend zijn. We starten met de verplichtingen die je mee moet nemen in je voertuig.

Verplicht mee in de auto naar Frankrijk

Naast het normale papierwerk dat in de auto aanwezig moet zijn, kent Frankrijk nog enkele dingen die verplicht mee moeten. Sommige logisch, andere wat vergezocht. Maar aangezien de producten niet duurder zijn dan een paar euro per stuk is het slim om de Gendarmerie op die manier te vriend te houden.

Gevarendriehoek

De in Nederland niet onbekende rode reflecterende gevaren driehoek is verplicht om in de auto mee te nemen in Frankrijk. In het geval van pech (of stilstaan op een daar niet voor bedoelde plek) dient de driehoek 30 meter achter het voertuig geplaatst te worden.

Veiligheidshesje

In Frankrijk is de bestuurder verplicht om een reflecterend hesje te dragen in geval van pech of na een ongeval. Het hesje moet in geval van nood direct aan te trekken zijn, dus dient het in de auto te liggen en niet in de kofferbak.

Alcoholtester

Dit is een van de vergezochte items, een ongebruikte alcoholtester. Er geldt een maximum promillage van 0,5 en dit moet de bestuurder zelf kunnen testen als daarom gevraagd wordt. Er kan tegenwoordig geen boete meer worden gegeven voor het niet mee hebben, maar voor een paar euro voorkom je een boze Gendarmerie.

Reservelampjes

De bronnen hierover zijn verschillend, maar je komt maar net de Gendarmerie tegen die erg strikt is. Reservelampjes voor de auto (koplampen etc.) horen ook bij de reeks producten die aanwezig moeten zijn in de auto.

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de ruim vijf maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

algemene vakanties en reizen
Breed aanbod vakanties
Met eigen vervoer
Ook voor groepsreizen
Bekijk het aanbod
camper huren particulier
Camper huren
Van particulieren
In Frankrijk of Nederland
Bekijk het aanbod
camper huren
Camper huren
Campers vergelijken
Voor elk budget
Bekijk het aanbod

Flitspaalsignalering

Sinds 2011 is flitspaalsignalering in de auto verboden in Frankrijk. Het gaat hier om de apparatuur die is gemaakt om flitspalen te signaleren. Wanneer je gepakt wordt met flitspaalsignalering in de auto kan de boete oplopen tot 1500,- euro. Het apparaat simpelweg uitzetten is niet voldoende. Het dient uit de auto verwijderd te zijn.

Voor navigatiesystemen als TomTom en Garmin is het een ander verhaal, hier is de fabrikant verplicht gesteld de Flitspaalsignalering van de kaarten te halen. Dit is gedaan, maar het is aan te raden de laatste kaart update te downloaden voor vertrek naar Frankrijk. Gevaren zones met betrekking tot flitspalen zijn toegestaan. Schrik niet als het navigatiesysteem dit aangeeft, hiermee wordt de wet niet overtreden.

Geldige papieren

Net zoals in Nederland zijn geldige papieren verplicht. Het papierwerk dient aanwezig te zijn in de auto en bestaat uit;

  • een geldig rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig;
  • het eigendomsbewijs (kentekenbewijs) van het voertuig. In het Frans wordt dit Carte Grise genoemd;
  • de groene verzekeringskaart waarmee wordt aangetoond dat het voertuig is verzekerd.

Tanken en brandstofprijzen

Tanken in Frankrijk is voor de portemonnee net iets fijner. De prijzen liggen lager dan in Nederland en bij vrijwel elk tankstation kan er met de Nederlandse pinpas betaald worden. De benaming voor diesel is anders, namelijk Gasoil. De verschillen in prijs binnen Frankrijk liggen ver uit elkaar. De tankstations van de grote supermarkten zijn het goedkoopst en scheelt al snel 10 cent per liter met de andere tankstations.

Wegen in Frankrijk

De beruchte tolwegen van Frankrijk zijn te herkennen aan de blauwe borden met vaak het woord Péage. De A wegen (tolwegen) zijn ideaal om grote afstanden af te leggen. De wegen zijn te vergelijken met de Nederlandse snelwegen en lopen niet door dorpjes of steden heen.

Geen zin om tol te betalen maar juist meer van het landschap zien? De gratis hoofdwegen zijn te herkennen aan de groene borden of aan de N of D (National of Departement). Deze wegen lopen dwars door dorpjes heen wat veel 50 km zones en rotondes betekent. Geen haast en zin het Franse landschap te bekijken dan zijn de N en D wegen ideaal. Er zijn veel bezienswaardigheden langs deze wegen zoals uitkijkpunten en kerkjes.

Het blijft de vraag wat goedkoper is de tolwegen of de gratis wegen. Maar wil je doorrijden en snel van A naar B komen pak dan de tolwegen.

Laat de eerste reactie achter


Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in