Hoogtepunten van Tasmanië
Hobart – de hoofdstad van Tasmanië en na Sydney de oudste stad van het land. De kleine stad telt 50.000 inwoners en er hangt een ontspannen sfeer. Bezoek Salamanca Place en de bijbehorende markt (iedere zaterdag) waar je uren kunt rondhangen en proeven van al het lekkers dat Tasmanië te bieden heeft. Breng ook een kijkje in Battery Point, Hobarts mooiste en oudste wijk. Aan intieme barretjes en goede restaurants hier geen gebrek. Iets buiten Hobart ligt MONA, The Museum of Old and New Art – een van de beste musea van het land. Zelfs als je geen fan van musea bent mag je het MONA eigenlijk niet overslaan: de collectie van het particuliere museum bestaat uit werken rondom de controversiële thema’s seks, dood en evolutie en de tocht ernaartoe met de veerboot is al een ervaring op zich. En mocht je het echt allemaal niks vinden, dan is er ook nog een wijnbar.
Cradle Mountain – Lake St. Clair– is het populairste nationale park van Tasmanië. Het park bestaat uit extremen: zo is Lake St. Clair het diepste glaciale meer van het zuidelijk halfrond (200 meter diep), ligt er de hoogste berg van Tasmanië (1617 meter) en vind je er daarnaast watervallen, regenwoud, dichte bossen en meren. Een prachtige trektocht door echte wildernis is de Overland Track. Deze beroemde wandeltocht van Cradle Mountain naar Lake St. Clair is 65 kilometer lang en voert je langs spectaculaire natuur. De meesten doen zes dagen over de tocht, onderweg kun je kamperen of in hutten slapen.
Port Arthur – is een plek waar je in de 19e eeuw niet terecht wilde komen. Gevangenen werden hier vanuit Engeland naartoe gestuurd, na een bloedstollende tocht van zes maanden over de oceaan. Er zijn wel 70.000 criminelen naar Port Arthur verbannen, die rechtstreeks de meest beruchte gevangenis van het eiland in konden. Die gevangenis ligt er nog steeds, en is inmiddels één groot openluchtmuseum, gelegen in prachtige natuur.
Freycinet National Park – bewijst dat je voor white sandy beaches niet richting het Great Barrier Reef hoeft. De natuur is hier adembenemend, met granieten roze bergpieken, kraakheldere zee en lagunes. Een van Tasmanië’s meest gefotografeerde plekjes is Wineglass Bay, een perfect gevormd strand dat je na een korte wandeling van boven kunt bewonderen. Je zit er daarnaast ook goed als je naar Tasmanië bent gekomen om te kajakken, zwemmen, snorkelen of bergbeklimmen – The Hazards zijn legendarisch voor klimmers. Er zijn mogelijkheden om in en buiten het park te kamperen.
Bay of Fires – ligt ten noorden van Freycinet National Park en biedt dezelfde heldere oceaan en witte zandstranden, maar dan met prachtige oranje rotsen. De kleuren die de natuur hier aanneemt lijken bijna niet echt, en zijn het mooist met zonsopgang of –ondergang.
Franklin-Gordon Wild Rivers National Park – is vernoemd naar de wilde rivieren die door het gebied lopen. Een goede bestemming voor avonturiers: rafters, 4×4 fans en hikers zullen zich hier meteen thuis voelen. Het gebied is ooit gevormd door gletsjers en wordt naast kolkende rivieren gekenmerkt door kloven en scherpe bergtoppen.
Heritage Highway – loopt dwars door het eiland van Hobart naar Launceton of andersom. De route is tweehonderd kilometer lang en brengt je langs kleine dorpjes, boerderijen en het mooie binnenland van Tasmanië.