Er is geen betere manier om Australië te ontdekken dan met je eigen voertuig. Huren is een optie als je maar kort de tijd hebt, maar het is al snel voordeliger om zelf een auto te kopen. Als je geluk hebt verdien je het aankoopbedrag aan het eind van je reis weer terug, en wat is er nou leuker dan roadtrippen in je eigen auto of camper? Een auto kopen in Australië gaat net iets anders dan in Nederland, wij proberen alvast je belangrijkste vragen te beantwoorden.
Welke auto past bij jouw budget?
Over het algemeen geldt: hoe hoger het comfort, hoe hoger de prijs. Slaap je liever binnen in een busje of zet je net zo lief je tentje op? Het hangt daarnaast van jouw definitie van avontuur af welke auto bij je past: ga je het liefst zoveel mogelijk off-roaden in een 4×4 of vind je het juist spannend om zover mogelijk het land rond te komen in een oude auto van $1000? Globaal gezien zijn er drie categorieën;
1. Gewone auto of stationwagon
Een personenauto of stationwagon is de goedkoopste optie: al voor $1000 kun je een auto op de kop tikken. In vergelijking met 4x4s en busjes verbruiken gewone auto’s het minst. Reparaties zullen vaak iets goedkoper zijn. Het voordeel aan een stationwagon is dat je achterin een matras kunt leggen.
2. Busje of camper
De prijzen voor een fatsoenlijk busje beginnen rond de $2000, maar liggen gemiddeld rond de $4000. Wat bij je past is afhankelijk van je wensen en comfort: wil je een busje waar alles al in is gebouwd, of ga je liever zelf klussen? Let erop dat veel busjes al erg oud zijn, 400.000 kilometer op de teller is geen uitzondering. Onderdelen en reparaties zijn iets duurder dan bij een gewone personenauto. Tweedehands campers zijn lastig te vinden in Australië, tenzij je gaat huren of er erg veel geld voor over hebt.
3. Auto met vierwielaandrijving (4×4)
Een 4×4 is volgens velen de beste manier om Australië te ontdekken, maar ook de duurste optie van de drie. Prijzen beginnen rond de $3000, maar liggen gemiddeld tussen de $5000 á $6000. De prijzen liggen hoger in gebieden waar veel off-road gereden kan worden. Omdat de onderdelen van een 4×4 prijzig zijn en de motor vaak ingewikkeld in elkaar zit, liggen de prijzen van reparaties hoger dan bij personenauto’s of busjes.
Waar vind je jouw droomauto?
De zoektocht naar een auto begint in Australië meestal op Gumtree, de Australische marktplaats. Niet alleen particulieren, maar ook tweedehands autodealers zetten hier hun voertuigen op. Door rond te kijken op Gumtree krijg je een idee van het aanbod en de bijbehorende prijzen, die kunnen verschillen per periode en per gebied. Ook Facebook is een goede optie, al zal je daar vooral auto’s van backpackers tegenkomen. Er zijn een aantal groepen en pagina’s waar veel in gepost wordt, kijk bijvoorbeeld op BCA – Backpacker Cars Australia.
Liever niet digitaal? Dan kun je bij tweedehands autodealers langsgaan. Zij kunnen je soms voorzien van een buy back guarantee, ideaal als je zeker weet dat je terug gaat keren op de plek waar je de auto koopt. Let er wel op dat de prijzen bij dealers hoger liggen dan online. Een andere optie is om bij lokale wasserettes, horeca en supermarkten langs te gaan en te kijken of er advertenties hangen.
Hoe zit het met de regelgeving per staat?
Zodra je zoektocht naar een auto begint, kom je erachter dat elke staat in Australië een ander nummerbord (of registration) heeft, met andere regels. Die regels zijn van belang bij het kopen en verkopen van de auto, maar bepalen ook de hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen. De registratie kan met drie, zes of twaalf maanden verlengd worden. Vaak is de registratie nog geldig op het moment dat je de auto koopt, dit kan je geld en moeite schelen. Voor een uitleg over de verschillende registrations lees je onze blog erover.
Als je je droomauto tegen het lijf loopt zijn er, naast de registratie, nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn dingen waar je zelf op kunt letten, maar je kunt er ook voor kiezen een monteur in te schakelen die de auto grondig checkt.