Bellen en internetten in Australië

Bereikbaar blijven down under

Blijf je langere tijd in Australië? Dan is een lokale SIM-kaart een slimme keuze. Controleer vooraf of je telefoon simlock-vrij is, zodat je gemakkelijk een Australisch nummer kunt gebruiken. In een handomdraai ben je bereikbaar. We bespreken de belangrijkste providers en geven handige tips, inclusief offline trucjes voor momenten waarop je liever niet bereikbaar bent.
zuid-australie
zuid-australie

In tegenstelling tot wat je zou denken bij een ontwikkeld land als Australië, is het een stuk moeilijker om er bereikbaar te zijn dan op veel andere plekken op de wereld. Het land is zo reusachtig en op veel plekken woont geen hond, waardoor het simpelweg niet mogelijk is om overal telefoonpalen neer te zetten. In de steden zal je met geen enkele provider problemen ondervinden, maar in de outback is het niet ongewoon om honderden kilometers lang geen bereik te hebben. Vanwege de hoge prijzen die je betaalt voor bellen en internetten met je Nederlandse provider in Australië, doe je er goed aan een lokale SIM-kaart te kopen. Zo kun je niet alleen het thuisfront op de hoogte houden van je avonturen, maar is het ook makkelijker voor (toekomstige) werkgevers om je te bereiken, mocht je van plan zijn te gaan werken down under.

Australische providers

De drie grootste providers zijn Telstra, Optus en Vodafone, die elk een eigen netwerk hebben. Alle andere providers zijn bij een van deze drie netwerken aangesloten. Zodra je buiten de stad komt, is Telstra de beste optie. Deze provider biedt de meeste dekking in Australië, met name in de plattelandsgebieden en de outback. Optus is een goede tweede, vooral als je in de stad gaat wonen of daar de meeste tijd zult doorbrengen. Ze zijn goedkoper dan Telstra en hebben vaak goede deals, zoals de extra gigabytes streaming data die je bij een prepaid pakket krijgt zodat je ook down under ongegeneerd kunt Netflixen.

Tip: ben je van plan veel te gaan roadtrippen of ga je graag naar afgelegen plekjes, koop dan een SIM-kaart van Boost. Deze provider maakt (als enige andere provider) gebruik van het hele Telstra netwerk, maar bied meer data voor dezelfde prijs.

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4×4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

camper huren
Camper verhuur
Pakketreizen & maatwerk
Verhuurders vergelijken
Bekijk het aanbod
auto huren
Auto verhuur
All-in huurprijzen
24/7 Nederlandse support
Bekijk het aanbod
unieke reizen
Dé Australië specialist
Individuele rondreizen
Ook losse bouwstenen
Bekijk het aanbod

Contract of prepaid plan

Je kunt ervoor kiezen een contract af te sluiten, maar een eenvoudigere optie is het kopen van een SIM-kaart met een prepaid plan. In de mobiele app van je provider kun je maandelijks opwaarderen via je Australische bankrekening of je creditcard. Omdat je overgebleven data vaak kunt meenemen of bonussen krijgt bij het opwaarderen, biedt het veel van dezelfde voordelen die je zou hebben bij een abonnement. Meestal is je tegoed vier weken (28 dagen) geldig.

Het prijsverschil tussen verschillende contracten en providers zit ‘m meestal in de hoeveelheid data; bellen en internetten naar Australische nummers is bij de meeste providers gratis. Een prepaid SIM-kaart koop je bij de supermarkt of telefoonwinkels. Een contract sluit je online af of in een telefoonwinkel.

Gratis WiFi in Australië

Gratis WiFi is in Australië helaas niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. In hostels is het niet ongewoon om extra te moeten betalen voor WiFi of krijg je maar een beperkt aantal MB’s. Goede plekken voor gratis internet zijn bibliotheken, cafés en restaurants. Greyhound biedt gratis WiFi aan boord; een leuk extraatje tijdens een lange busreis. Daarnaast vind je steeds meer gratis hotspots in dorpen en steden.

Offline trucjes

Altijd online zijn is natuurlijk handig, maar moet je in een land als Australië eigenlijk helemaal niet willen. Het enorme land met haar spectaculaire natuur is een perfecte plek om te digital detoxen, en de eindeloze stroom informatie op je telefoon af en toe even te laten voor wat het is. De beste kampeerplekken zullen hoogstwaarschijnlijk ver buiten het bereik van een telefoonpaal liggen, maar zijn dat meestal meer dan waard. Apps als WikiCamps en Maps.me zijn ook offline te gebruiken, dus je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt of geen kampeerplek vindt.

Tip: je zou bijna vergeten dat ze bestaan, maar wij gebruikten daarnaast een wegenboek van Hema maps om onze routes uit te stippelen. Gewoon bij de ANWB-winkel te koop in Nederland, of koop hem in Australië zelf. Er staan ook tankstations en kampeerplekken in, met de faciliteiten per camping. Ze specialiseren zich daarnaast in 4×4 routes , off-roaden en off the grid bestemmingen, waar ze speciale kaartenboeken voor hebben. Tourist information centers bieden vaak gratis kaarten aan van de omgeving.

Laat de eerste reactie achter


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina’s nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in