Weinig landen zijn zo geschikt om te kamperen als Australië. Zodra je de stad verlaat is het de beste (en goedkoopste!) optie om het land te verkennen. Eenmaal down under verandert zo zelfs het verwendste luxepaardje in een fervent kampeerder. Je hoeft niet lang te zoeken voor de prachtigste kampeerplekken, met adembenemende sterrenhemels en knisperende kampvuurtjes als kers op de taart. Op deze pagina leggen we je uit hoe we onze kampeerplekken vonden met de app WikiCamps, essentieel voor elke kampeerder in Australië, en welke typen kampeerplekken je daar vervolgens mee kunt vinden. Of je nou met een tentje in je backpack of met een luxe camper gaat, er zijn opties genoeg.
WikiCamps
De allereerste tip die je waarschijnlijk krijgt van medereizigers en de Aussies zelf als je net in Australië bent, is dat je de app WikiCamps moet downloaden. Deze smartphone app bestaat uit een kaart van Australië, met daarin een enorme database aan kampeerplekken en hostels. Ook alles dat je daaromheen nodig hebt, vind je op WikiCamps: denk aan een dump point voor je chemische toilet, een plek om je drinkwater (gratis) bij te vullen, je afval weg te gooien, en ga zo maar door. Er zijn enorm veel filters die je in kunt stellen als je zoekt naar een kampeerplek, waardoor je makkelijker kunt vinden waar je op dat moment naar op zoek bent. Zo kun je gericht zoeken naar een gratis camping, of juist alleen naar kampeerplekken met een douche of een plek waar mobiel bereik is. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaat een filter voor. Onze favorieten waren de krokodil (je weet dan dat er krokodillen in de buurt van je campsite kunnen zitten..) en het National Park icoontje (mooie plek gegarandeerd!). De app werkt ook offline en werkt tevens als GPS. Kampeerders kunnen beoordelingen met commentaren en foto’s achterlaten, waardoor je meestal een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten van de kampeerplek.
Campgrounds en Holiday parks
Net als in Europa vind je in Australië campgrounds en holiday parks: commerciële kampeerplaatsen met bijbehorende faciliteiten. Meestal kun je kiezen tussen een plek met of zonder stroom, soms zijn er ook cabins te huur. Sommige parken nummeren al hun plekken, in andere parken mag je zelf een plekje uitkiezen. De kosten zijn meestal per auto of camper, vaak betaal je extra als je met meer dan twee personen bent. In de prijs zit het gebruik van de faciliteiten van de camping inbegrepen. Mogelijke faciliteiten zijn een gemeenschappelijke keuken, sanitaire voorzieningen en douches, campingwinkel, wasserij en een zwembad. Naast de meer commerciële parken heb je ook particulieren die kampeerplekken aanbieden bij hen thuis. Dit kan van alles zijn, van een simpel grasveld met een wc-hokje tot een wat luxere camping. Ook kun je soms (gratis) kamperen op de parkeerplaats van een hotel. Dit is vaak alleen toegankelijk voor self-contained vehicles, voertuigen met een eigen toilet.
Prijsindicatie: bij een holiday park met meer voorzieningen (denk aan een zwembad en een gemeenschappelijke keuken) betaal je tussen de 20,- en 40 AUD per plek. Bij particulieren begint de prijs voor een nacht rond 10,- AUD.